Noul atac se răspândeşte rapid în întreaga lume şi a blocat deja sistemele informatice ale unor companii şi firme din Spania, Marea Britanie, Danemarca şi Rusia. Între timp, oficialii ucrainieni denunţă cel mai de amploare atac din istorie şi susţin că este vorba despre o versiune a ransomware-ului WannaCry.
Aeroportul Borîspil se numără printre ţintele atacului informatic şi a avertizat că mai multe zboruri ar putea să decoleze cu întârziere de la Kiev. De asemenea, două servicii poştale şi mai multe bănci ucrainene sunt vizate de atac, iar o versiune a virusului WannaCry a blocat sistemul informatic al distribuitorului de energie electrică Ukrenergo, precum şi compania aeronautică Antonov.
Însă, acest atac nu este limitat în Ucraina. Atât compania petrolieră rusă Rosneft, cât şi compania daneză Maersk, au anunţat că sistemele lor informatice sunt pertubate, iar probleme există şi în birourile din Marea Britanie şi Irlanda.
”Putem să confirmăm că sistemele informatice ale Maersk au căzut în mai multe unităţi din cauza unui atac cibernetic. Continuăm să evaluăm situaţia. Siguranţa angajaţilor noştri, a operaţiunilor şi a clienţilor este prioritatea noastră”, se arată într-un comunicat al companiei Maersk.
Autorităţile spaniole au anunţat că un atac cibernetic a vizat inclusiv multinaţionalele Mondelez şi DLA Piper.
Ucrainenii se plâng că metroul nu mai acceptă plăţi electronice în Kiev. Probleme similare există în mai multe lanţuri de benzinării din Ucraina.
Vicepremierul ucrainean a anunţat că sistemul informatic guvernamental a căzut, iar un consilier al ministrului de Interne a precizat că este vorba de o versiune a ransomware-ului WannaCry, care a paralizat în luna mai peste 200.000 de calculatoare din mai mult de 150 de ţări.
O agenţie guvernamentală elveţiană a anunţat reîntoarcerea unui virus ransomware pe nume Petya, care a cauzat probleme în principal în Ucraina, Rusia, Marea Britanie şi India. Virusul Petya a afectat mai multe sisteme informatice în 2016.
Cât privește România, atacul ransomware care afectează Ucraina a lovit companii şi instituţii locale, anunță Bitdefender.
Noua ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, a anunţat producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender.
”Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forţează calculatorul să se închidă şi îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, a anunţat compania.
Specialiştii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să facă mai multe copii ale datelor de importanţă strategică pentru a evita pierderea acestora. În plus, utilizatorii sunt sfătuiţi să actualizeze în regim de urgenţă sistemul de operare şi toate programele de pe calculator la cele mai recente versiuni şi să evite să folosească versiunile mai vechi ale programelor.
În martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blochează exploatarea vulnerabilităţii MS17-010 de către atacurile de tip ransomware, dar un număr necunoscut de calculatoare şi servere la nivel global – inclusiv cele care folosesc versiuni învechite ale Windows – nu au primit respectiva actualizare şi riscă să fie infectate în orice moment, au avertizat specialiştii.
În luna mai, sute de mii de terminale din companii şi instituţii publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai de atacurile de tip ransomware WannaCry şi Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows.
„solutia” decentralizare prin cryptografie,tehnologia blockchain :
http://www.goldmansachs.com/our-thinking/pages/blockchain/
De fapt, blockchain este o decentralizare în sensul desprinderii de autoritatea centrală locală a unei entități, fie că este vorba de autoritate statală – în cazul datelor de identificare -, sau de autoritățile bursiere – în cazul tranzacțiilor comerciale sau financiare -, etc. și supunerea către autoritatea globală care, pe de o parte, va genera lanțul unic de blocuri informaționale ce va cuprinde de-a valma datele de identificare ale persoanelor, tranzacțiile acestora, comunicația cu obiectele digitale proprii prin internetul lucrurilor, adică un ghiveci digital unic global în care persoana devine un obiect digital în rând cu toate celelalte obiecte digitale – printre care, bineînțeles, și mai actualii sau mai viitorii roboți – și, pe de altă parte, va distribui cheile private de decriptare pentru fiecare bloc, adică inclusiv pentru blocurile conținând datele, tranzacțiile și obiectele personale. Cu alte cuvinte, presupusa decentralizare este, de fapt, o recentralizare sub o autoritate globală care va fi singura deținătoare a modului de înlănțuire a informațiilor și a tuturor cheilor de decriptare livrate individual. Orice asemănare între blockchain și guvernarea mondială va fi fiind, oare, întâmplătoare… sau este chiar izbitoare?
tehnologia blockchain bazata pe criptografie nu poate fi hackuita nici de hackerii guvernamentali tot mai prezenti,nici de calculatoare cuantice (actuale IBM: https://www.research.ibm.com/ibm-q/learn/what-is-quantum-computing ) si poate gazdui ca dovada indestructibila in timp orice date ale oamenilor sau contracte decentralizate simple sau guvernamentale,publice sau private.De aici poate veni solutia antihristului ca toate(medicina,judecatorie,Internet of Things (IoT) …ce cumperi sau vinzi,toate decentralizate incat sa nu dai vina pe nimeni) sa se desfasoare pe blockchain.
Înainte să-ți răspund, voi continua un pic ideea pe care am expus-o în sensul că parlamentarii noștri, sau chiar cei mai de vază decât ai noștri – europeni, sau americani, etc. – vor înțelege, oare, că, dacă se vor lăsa ademeniți de promovarea acestui sistem draconic de presupusă asigurare prin criptare blockchain, consimt la a-și delega puterea conducătoare în stat cu care au fost investiți prin vot democratic de către propriile lor popoare către autoritatea centrală globală ce va controla blockchain, cu alte cuvinte consimt de bună voie și nesiliți de nimeni – din proprie convingere și lipsă de discernământ, ca să nu-i spunem pe față din proprie prostie incomensurabilă – să-și taie craca de sub picioare, renunțând la democrația care i-a făcut stăpâni și supunându-se autocrației regelui pregătit spre înscăunare de guvernul mondial, adică, așa cum este numit de Biblie și vădit de felul cum îi este așternută guvernarea, antihristului?
Și acum, revenind la replica ta, frate: zici că criptografia blockchain este atât de complicată încât nu poate fi hack-uită de nimeni, dar uiți că, pentru decriptare, este nevoie de cheia privată? Dacă cineva va voi să pătrundă în secretele unei persoane și, evident, nu va putea descâlci extrem de complicatul blockchain global pentru a ajunge până la descifrarea blocului sau blocurilor individuale în care se află datele personale ale acelei persoane, sau ale tranzacțiilor sau obiectelor digitale ale acelei persoane, va încerca să obțină cheile private ale persoanei respective prin metode criminale: șantaj, schingiuire sau crimă. Criminalitatea împotriva căreia se pretinde că se luptă prin promovarea blockchain și care se rafinase prin atacuri soft pe internet va reveni la atacurile brutale asupra persoanei, adică se va întări iar după metodele vechi, solicitând o reîntărire a aparatului polițienesc ce, de data aceasta, nu va mai sluji statului după legile democratice ale acestuia, ci unui guvern mondial, ascultând de o unică autoritate discreționară, nealeasă democratic, ce va dicta legile după bunul său plac. Observi cât de hidoasă este plasa în care se încearcă prinderea și aducerea la ascultare a întregii omeniri? Știu că suntem în același gând, am folosit această metodă de exprimare pentru a mă face cât mai bine înțeles și de alții care vor citi, poate, acest comentariu.
Pe de o parte, trebuie întărită securitatea comunicațiilor pe internet. Dar, oare, acest blockchain va fi fiind soluția? Mie mi se pare evident că el are valențe antihristice indubitabile și nici măcar fardate precum alte inițiative cu același scop promovate până acum!
tehnologia blockchain din bitcoin,al carui soft(bitcoin core) e produs de blockstream finantat de AXA controlata de Bilderberg Group: reddit.com/r/btc/comments/47zfzt/blockstream_is_now_controlled_by_the_bilderberg/
finantat de AXA cu $55 Million ca startup…
Și, de fapt, se vor menține și încercările de hacking prin spargerea cheilor private. E drept, însă, că hacker-ii vor trebui să știe și locurile din înlănțuire unde trebuie aplicate respectivele chei, adică hack-uirea va fi mult mai dificilă, dar, evident, nu imposibilă. După cum se prezintă chiar în material, există puncte vulnerabile și la acest tip de criptare care, cu siguranță, vor fi exploatate.
Bineinteles, vulnerabilitatea MS17-010 a fost mai mult ca sigur prevauta DIN START ca parte a sistemelor mai vechi de operare! Mai precis… BACKDOOR, special pentru virusi si alte lucurui de-astea! De ce nu? La urma urmei, existenta virusilor creeaza o minunata piata de desfacere: sunt atatia producatori de antivirusi care profita de aceste ocazii! Daca nu ar fi virusi, nimeni nu ar mai da bani pe antivirusi.
Acum „dilema” e putin ciudata: sa dai nu stiu cati dolari pe o licenta de Windows 10 (din cate stiu e gratuit doar upgrade-ul; nu stiu daca o mai fi gratuit daca-l instalezi de la zero), sa dai …50$ sau cat o fi pe un antivirus, sau sa dai 300$ ca „rascumparare” asteptand in acelasi timp sa vezi cat vor cere „hackerii” la urmatorul atac! (apropo: astia elibereaza chitanta la achitarea celor 300$ prin BitCoin? 🙂 )
Eu am trecut de mai bine de un an la Linux…
Ai știință că sistemele de calcul ce folosesc Linux nu au fost atacate de WannaCry?
Peste 10 ani cu ubuntu. Nici o problema. Merge ca în prima zi de la instalare
Eu folosesc ubuntu 14.04 LTS de la aparitie si nu am avut nicio problema pana acum. Si nici nu trebuie cine stie ce calculator. Merge si pe unul mai vechi de 5 ani. In afara firewall-ului care este clasic am pus la Firefox un add-ons celebru care functioneaza excelent: „NoScript”. Iar pe sistemul de operare am pus un program de tip „sandbox”, cel mai bun: firejail” si rulez toate programele care au acces la internet prin el. Iar de programe antivirus am uitat si cum se mai lucreaza cu ele de cand am trecut la Linux.
Recomand cu caldura instalarea acestui tip de configuratie. Pentru cei mai putin priceputi in calculatoare si care se tem le spun ca si fara cunostinte speciale pot face aceasta singuri acasa. Ptr. Ubuntu chiar gasiti „how to” pentru tipi care nu au scris in viata lor o linie de comanda.
Succes si Doamne ajuta!