O firmă din Piteşti a lansat la începutul acestui an o aplicaţie gratuită de comunicare pe mobil cu care vrea să aibă mai mulţi utilizatori decât WhatsApp şi Viber. Onechat Messenger are deja peste 25.000 de utilizatori în Europa şi Asia, cei mai mulţi fiind din Iran (5.000) şi România (4.000). Ţinta este de a ajunge la peste 100.000 de utilizatori până la sfârşitul anului.
Am vorbit despre aplicaţie cu programatorul Robert Zamfir (35 de ani), unul dintre membrii echipei care a realizat aplicaţia, echipă ce are în componenţă şi câţiva IT-işti de peste hotare, din Germania, Pakistan şi India. Însă peste 90% dintre componenţii echipei sunt români.
”Primele idei privind această aplicaţie s-au conturat în 2014. Iar aplicaţia efectivă a fost realizată în ultimii doi ani. Echipa care a realizat aplicaţia este una foarte pasionată. Iar această pasiune a amplificat dorinţa de a lucra la această aplicaţie-unicat. Utilizatorii diverselor aplicaţii tind să comunice din ce în ce mai rapid şi facil. Iar Onechat Messenger este o aplicaţie rapidă şi uşor de utilizat. Ţinta noastră este ca până la sfârşitul acestui an să ajungem la peste 100.000 de utilizatori din Europa şi Asia”, spuneRobert Zamfir.
Confidenţialitate maximă: există şi opţiunea de autodistrugere a mesajelor după maximum 60 de secunde
One Chat, firma ce a făcut aplicaţia, este deţinută de un cetăţean persan stabilit în România. Acesta deţine mai multe firme în ţara noastră, iar una dintre aceste firme a mai realizat acum 10 ani o aplicaţie de messenger pentru desktop-Beylux, aplicaţie ce are peste 10 milioane de utilizatori pe tot globul.
După cum spune Robert Zamfir, aplicaţia Onechat Messenger este şi va rămâne gratuită, foloseşte criptare militară, ce nu a putut fi decriptată până acum vreodată în cei 40 de ani de când a fost creată. Avantajul este dat de faptul că această criptare nu se face prin servere, ci de la un client la altul. În acest fel singurul care poate citi mesajul este destinatarul.
”Serverele funcţionează doar ca relee în cazul aplicaţiei Onechat Messenger şi nu cunosc niciodată conţinutul mesajelor. foloseşte codare militară avansată, utilizatorii fiind protejaţi de atacuri, hacking, intruziuni. Prin folosirea criptării RSA utilizatorii aplicaţiei pot fi sigur că nimeni nu va putea să le intercepteze şi decripteze conversaţiile”, precizează Robert Zamfir.
”Avantajul inedit al aplicaţiei este mesajul cu autodistrugere. Mesajele vor dispărea de ambele părţi ale conversaţiei în câteva secunde: între 10 şi 60 de secunde, în funcţie de alegerea făcută. Mai mult, de îndată ce deschizi o altă fereastră sau închizi aplicaţia, întreaga conversaţie se va şterge”, explică pentru Adevărul Robert Zamfir.
Chat-ul poate fi online, sau offline. ”Practic, prin această aplicaţie dorim să oferim posibilitatea unei alegeri”, spune Robert Zamfir. În cazul chat-ului prin bluetooth nu se mai face criptare, aceasta fiind valabilă doar în modul online. Pentru viitor, se ia însă în calcul şi criptarea pentru chat-ul prin bluetooth.
”Aplicaţia în modul offline este foarte utilă în cazul conversaţiilor la birou sau la facultate. În modul offline poţi socializa cu oamenii din vecinătatea ta fără nicio conexiune la internet. Doar setezi aplicaţia să să se conecteze prin Bluetooth, Wi-Fi sau HOTSPOT. Local chat creează reţele offline puternice, conectând toate platformele mobile, inclusiv iOS. Toate telefoanele inteligente care au aplicaţia Onechat Messenger instalată pot face parte din reţea. Dacă sunt mai mulţi utilizatori într-o reţea, raza ei de acoperire creşte mai departe. Local chat-ul este perfect pentru zonele cu semnal slab sau chiar fără internet şi nu presupune costuri suplimentare din partea operatorilor de telefonie mobilă”, ne-a mai declarat Robert Zamfir.
Aplicaţia foloseşte ID-ul utilizatorului, şi nu numărul de telefon precum WhatsApp ori Viber
După cum spune Robert Zamfir, este ”prima aplicaţie românească de interes global. Foarte mulţi nu au crezut că în România este posibil aşa ceva”. Se ia în calcul şi intrarea pe piaţa americană în următorii ani. În prezent, Onechat Messenger are suport pentru română şi engleză, iar în viitor va avea suport şi pentru rusă, germană, franceză şi limbile arabe.
Legat de anvergura aplicaţiei, Robert Zamfir spune că ”proiectul este atât de grandios încât este ca şi cum România ar trimite un om pe Lună. Nu puţini au fost aceia care atunci când le-am vorbit de proiect au spus că nu avem nicio şansă de a îl dezvolta. Însă am reuşit să facem acest proiect-mamut, să lansăm aplicaţia şi să arătăm că şi în România este posibil aşa ceva. În România se creează, în România se fac proiecte importante de care românii trebuie să fie mândri.”
Din toamnă, firma ce a realizat aplicaţia va începe o campanie de recrutări în universităţile din România, iar studenţii vor putea inclusiv să facă practică acolo.
V ati putea interesa inainte sa scrieti ceva. Macar daca ati fi instalat aplicatia si sa vedeti cat de slaba este… si este si o mare minciuna in text deoarece aplicatia OneChat nu merge fara sa ti introduci numarul de telefon, deci din punctul meu de vedere este la fel ca whatsapp si fb messenger
Mario
Dar ce sari prietene asa la noi? E parerea lor, noi am propus stirea spre dezbatere, tu poti argumenta ca e ca ei sau nu.
Am instalat-o eu şi îmi place. Oferă tot felul de opţiuni pentru securitate. În articol zice că nu transmite numărul de telefon, nu că nu ţi-l cere. Activarea se face printr-un SMS trimis pe nr de mobil.
Nu-mi place că nu oferă parole mai lungi de 12 caractere.