Decizia Curtii de Justiție a Uniunii Europene ar putea RASTURNA votul dat astăzi în FAVOAREA familiei tradiționale. Cele 3 MILIOANE de semnături vor fi in ZADAR?

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Deputații au votat inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familie, privitoare la definirea familiei ca uniune dintre un bărbat și o femeie.

UPDATE 2 – Un document așteptat de Curtea Constituțională (CCR) de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) ar putea răsturna votul dat astăzi în favoarea familiei tradiționale.

Adoptarea în Camera Deputaților a articolului care, potrivit inițiativei cetățenești Coaliția Pentru Familie, ar trebui să apară în Constituția României, este o victorie a milioanelor care au semnat pentru schimbarea Legii Fundamentale, dar ea este discutabilă, în condițiile în care Curtea Constituțională nu a luat încă o decizie importantă: căsătoriile unisex încheiate în alte țări sunt recunoscute sau nu în România?

Decizia de la Curte depinde și de un punct de vedere cerut de judecătorii constituționali de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Evenimentul Zilei a verificat și până la această oră nu a venit raportul așteptat de la CJUE.

Este vorba de sesizarea de la Curtea Constituțională făcută de doi bărbați (căsătoriți în Belgia) împotriva articolului 277, alineatele 2 și 4 din Codul Civil, care nu permit recunoașterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoanele de același sex.

Curtea Constituțională evită încă din luna iulie a anului trecut (curând se împlinește un an!) luarea unei decizii pe această temă. Dacă sesizarea va fi admisă de plenul CCR și, în paralel, va fi legiferată definiția familiei în forma discutată astăzi, se vor produce discriminări între cei cărora li se va refuza căsătoria și cei cărora li se vor recunoaște uniunile încheiate în alte țări. Consecința ar putea fi tocmai schimbarea articolelor cerute de Coaliția pentru Familie. Atenție, nu e vorba de un parteneriat civil (concubinaj legal) ci de o căsătorie încheiată legal în altă țară, unul dintre parteneri fiind cetățean român.

Practica CJUE este ca drepturile cetățenilor să fie egale, indiferent de țara europeană în care se află. Asta face ca poziția CJUE să fie ușor de intuit. Se pare că judecătorii Curții noastre Constituționale pun pret pe părerea colegilor lor europeni, pentru că decizia a fost amânată deja de două ori (în noiembrie 2016 și martie 2017) tocmai pentru că nu sosise raportul CJUE. Următorul termen este fixat pentru 27 iunie.

UPDATE 1 – Președintele USR, Nicușor Dan, a declarat că „am avut o poziţie constantă pe care am exprimat-o. Este un partid în care oamenii au opinii diverse, am spus de la început că pe subiecte sensibile noi o să avem un vot de conştiinţă. Eu am considerat potrivit să nu îmi exprim votul azi, pentru că e nevoie de un mediator între tensiunile pe care această gândire le produce”.

El a adăugat că „această dezbatere, care este, pentru fiecare din oamenii implicaţi, foarte intimă, poate să ducă spre o zonă de conflict şi care să nu rezolve problemele adevărate şi actuale ale societăţii româneşti, care sunt de la abandon şcolar, sărăcie, până la lipsa locurilor de muncă sau nefuncţionarea instituţiilor. (…) O dezbatere pasională pe chestiuni precum familia poate să consume energie inutilă faţă de problemele pe care societatea le are azi”.

UPDATE 

Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna, a caracterizat inițiativa ca una a „dezbinării”, într-un discurs de la tribuna Camerei Deputaților, imediat după adoptarea legii constituționale.„Este oare modul în care o societate își definește familia importanta? Fără îndoială că da. Este oare familia tradițională o valoare importantă a societății noastre? Fără îndoială că da. Este oare toleranța și respectul minorităților o valoare importantă pentru societatea noastră? fără îndoială că da. Respectăm dreptul de inițiativă al cetățenilor, dar prezentul referendum nu rezolvă o problemă actuală. Să fim onești și să ne privim în ochi: acest referendum forțează cetățenii României să pună cele două valori într-o ordine sau alta. Acest referendum adâncește o fractură în cadrul actualei societăți. Nivelul actual de toleranță al societății noastre va rămâne același. Grupul parlamentar USR și-a exprimat un vot de conștiință, exprimând cu mare majoritate un vot de conștiință împotriva acestui recensământ al dezbinării”, a declarat Barna.

Cu toate acestea, au fost și deputați USR care au votat pentru inițiativa legislativă.

Deputații au votat inițiativa cetățenească a Coaliției pentru Familie, privitoare la definirea familiei ca uniune dintre un bărbat și o femeie.

Proiectul va merge, după votul din Camera Deputaților, la Senat, care este for decizional în acest caz.

Ar urma organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituției.

Dacă proiectul va fi adoptat și de Senat și va trece și referendumul, familia va fi definită, în Legea Fundamentală, ca uniune între un bărbat și o femeie, și nu ca uniune între soți, cum este în prezent.

Deputații Uniunii Salvați România (USR) protestează, la această oră, în Parlament, față de adoptarea actului normativ.

În forma actuală, Constituţia prevede:

ARTICOLUL 48

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.

(2) Condiţiile de încheiere, de desfacere şi de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Căsătoria religioasă poate fi celebrată numai după căsătoria civilă.

(3) Copiii din afara căsătoriei sunt egali în faţa legii cu cei din căsătorie.

Deputaţii PSD, ALDE şi PMP, dar şi unii dintre cei ai PNL au anunțat că vor susţine acest proiect de lege.

Știre în curs de actualizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X