Rectorul Universităţii din Cluj-Napoca susţine că Guvernul ungar a creat un departamentul special care să prezinte opiniei naţionale şi internaţionale informaţii alternative despre România, Ardeal şi Tratatul de Trianon.
Ioan-Aurel Pop a declarat miercuri că România poartă un război informational şi de comunicare cu Ungaria, iar pe fondul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire şi a împlinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon (semnat în 1920), Guvernul ungar a creat un departament special care să prezinte opiniei publice „o falsă” istorie a Ardealului.
„În limba maghiară, dar inclusiv în limbi de circulație, și mai puţin în limba română, se răspândesc date care pregătesc opinia publică maghiară, internaţională şi românească, în stiluri diferite, pentru ceea ce ar urma. Trebuie să vă reamintesc că Ungaria e o ţară care-şi întăreşte identitatea sub un guvern de dreapta, cu colaborări de extremă dreapta… În Ungaria s-a creat recent un departament de stat care se numeşte Trianon 100 din care fac parte şi cetăţeni români şi care pregăteşte momentul de apogeu 2020. Cu mult timp înainte şi va acţiona şi după momentul acela: aniversarea unui secol de la Tratatul de la Trianon”, a susţinut Pop, în cadrul conferinței de lansare publică a Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică Războiul informațional, sub lupă.
Rectorul Universităţii din Cluj-Napoca a precizat că acest departament are deja un buget, spre deosebire de Departamentul CENTENAR din cadrul Guvernului României (care se ocupă de coordonarea organizării proiectelor aniversare pentru Marea Unire – n.r.).
Ce idei se vehiculează în Ungaria, potrivit lui Ioan Aurel Pop:
- minorităţile sunt relative şi nu mai contează astăzi ponderea populaţiei;
- „autonomiile au fundament istoric şi trebuie promovate dincolo de statul naţional, dar în afara statului ungar, Ungaria istorică e pământ sfânt… care trebuie reînviat sub aspect politic”;
- Istoria Românilor e o istorie recentă;
- „românii fac parte dintre popoarele fără istorie” făcând parte la un moment dat din monarhia habsburgică şi apoi din dubla monarhie austro-ungară;
- termenul de vlah nu e sinonim cu termenul de român, idee preluată de la alţii;
- Ardealul nu e România, pentru că Ardealul face parte din România de mai puţin de 100 de ani, iar din Ungaria a făcut parte de-o istorie întreagă şi legăturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria decât cu România;
- întrucât erau atraşi de superioritatea, savoarea culturii ungare, transilvănenii n-ar fi dorit Unirea, iar aceasta s-ar fi făcut peste voinţa lor, idee preluată de la unii istorici români.