Rusia ameninţă Israelul: „Armatele noastre se vor ciocni!” Moscova acuză Tel Aviv-ul că se amestecă în Siria

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ultimele desfășurări ale conflictului din Orientul Mijlociu sunt năucitoare. Chiar și ținut la putere de ruși, nimic nu-l putea motiva pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, să atace Israelul cu o rachetă S-200.

Lansarea rachetei, mai ales când avionul de luptă israelian părăsise spațiul aerian sirian, este de-a dreptul o declarație de război. Cum Bashar al-Assad nu face nimic de capul lui, fiind invadat de trupe rusești și miliții șiite care-l țin încă la putere într-un Damasc tot mai redus ca zonă sigură, conflictul a degenerat în tensiuni între Israel și Rusia.

Atacuri în apropierea trupelor rusești

Israelul a efectuat vineri un atac aerian în vecinătatea unei baze a regimului Assad, „T4”, de lângă Palmira, unde s-ar fi pregătit un convoi de arme pentru organizația teroristă libaneză Hezbollah. T4 este baza principală a avioanelor iraniene care aduc muniție, trupe, echipamente de război pentru regimul Assad și pentru Hezbollah. În aceeași bază se află elicopterele de atac și trupe rusești, de aceea se credea că nu va îndrăzni nimeni s-o atace. În bombardament, Hezbollah a pierdut un comandant, pe Badee Hamiyeh, responsabil pentru acțiunile din regiunea Golan.

Bashar al-Assad a ripostat cu o rachetă S-200, care a fost interceptată de sistemul antirachetă israelian Arrow. În plus, atât Bashar al-Assad, cât și Hezbollah au amenințat Israelul că, dacă mai efectuează vreun atac pe teritoriul sirian, vor fi întâmpinați și doborâți de S-200. Israelul a avut două replici la amenințări. Prima, prin intermediul ministrului Apărării, Avigdor Lieberman, care a anunțat Damascul că-i va distruge întregul sistem antiaerian, și Libanul, că va porni război împotriva teroriștilor de pe teritoriul său. A doua acțiune a Israelului a fost uciderea, duminică, prin intermediul unei drone, a lui Yasser Sayad, lider al „Brigăzii pentru eliberarea Golanului”, care se deplasa cu mașina la o întâlnire cu comandanți Hezbollah, în Hermon.

Ambasadorul israelian, chemat de două ori la Kremlin

După bombardamentul asupra bazei T4, ambasadorul Israelului la Moscova, Cary Koren, care-și ocupase postul în urmă cu o zi, a fost chemat la Kremlin pentru clarificări. Adjunctul ministrului de Externe, Mihail Bogdanov, i-a cerut lui Koren să transmită un mesaj ferm la Tel Aviv: „Încetați să vă mai amestecați în planurile Rusiei pentru Siria!”.

Cu o săptămână înainte, aflați în vizită la Moscova, însuși premierul israelian Benjamin Netanyahu și directorul serviciului de informații al Armatei, generalul Hartzl Halevi, i-au arătat lui Putin hărți cu mișcările luptărilor Hezbollah în Quneitra, ceea ce era catalogat de israelieni ca inacceptabil. Conform înțelegerii mai vechi între Netanyahu și Putin, rușii n-ar fi trebuit să permită trupelor iraniene și Hezbollah să se desfășoare la granița cu Israelul. Însă chiar rușii negociaseră cu brigăzile locale ale rebelilor să cedeze zona milițiilor șiite, inclusiv brigăzii irakiene Al-Nojba, antrenați pentru acțiuni militare în Hermon-Golan. După uciderea lui Yasser Sayad, ambasadorul israelian a fost chemat pentru a doua oară la Kremlin. De data asta, i s-a transmis că tocmai „s-a creat posibilitatea ca cele două armate, a Israelului și a Rusiei, să se ciocnească în Siria. „Pentru mai bine sau pentru mai rău!”, a subliniat Bogdanov.

Damascul, ținta unui atac-surpriză al rebelilor

Lupte violente au izbucnit duminică în estul Damascului după un atac-surpriză al rebelilor, care au încercat să avanseze spre centrul orașului. Luptătorii și-au lansat atacul împotriva forțelor proregim pornind din cartierul Jobar, cel mai apropiat de centrul capitalei siriene. Rebelii au declanșat ofensiva pentru a veni în ajutorul insurgenților din trei cartiere nordice ale orașului, supuși bombardamentelor sistematice ale regimului și rușilor. O nouă rundă de negocieri este prevăzută să înceapă miercuri, la Geneva, sub egida ONU. Toate eforturile diplomatice, patronate sau nu de ONU, au eșuat în găsirea unei soluții la conflictul care devastează Siria de șase ani. Epurarea etnică și regioasă continuă, însă, sub presiunile rușilor. În acest weekend, orașul Homs a fost „evacuat” de revoluționari, fiind preluat de milițiile șiite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X