Infracţiunile high-tech, precum falsificarea de documente, spălarea de bani şi comerţul online cu bunuri ilegale, se află la baza a aproape toate infracţiunile grave, a avertizat joi agenţia europeană de poliţie Europol, citată de Reuters, citată de News.ro.
“Aceste ameninţări infracţionale transversale permit şi facilitează majoritatea, dacă nu toate tipurile de infracţiuni grave şi crimă organizată”, precum traficul de droguri şi de persoane, a afirmat Europol într-un studiu privind crima organizată pe care îl publică la fiecare patru ani.
Aşa-numitele „ransomware”, care blochează computerul unei persoane sau companii până la plata unei taxe pentru deblocare, au devenit o sursă importantă de îngrijorare.
Însă şi infracţiunile tradiţionale se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologiile de vârf. De exemplu, dronele sunt folosite în traficul de droguri, iar hoţii folosesc computere pentru a verifica online cartierele şi urmăresc pe reţelele de socializare când pleacă oamenii de acasă.
Potrivit Europol, circa 5.000 de grupuri infracţionale internaţionale, cu membri din peste 180 de naţionalităţi, sunt anchetate în prezent.
Traficul de droguri rămâne cea mai mare piaţă infracţională din Uniunea Europeană, generând un profit de circa 24 de miliarde de euro pe an.
Traficul de persoane a devenit, de asemenea, mai profitabil, pe măsură ce războaiele şi tulburările din Orientul Mijlociu şi Africa au împins un număr record de oameni să încerce să ajungă în Europa. Anul trecut au fost înregistrate 510.000 de intrări ilegale în UE.
„Aproape toţi migranţii ilegali care au ajuns în UE pe aceste trasee folosesc servicii oferite de reţele infracţionale la un moment dat pe parcursul călătoriei lor”, atrage atenţia Europol.