Ilie Bolojan. Noul Președinte PNL. Proaspăt senator. Demnitar al statului Român.
Realizări:
În calitate de primar și apoi de președinte al Consiliului Județean Bihor Bolojan scoate în 2019 la Oradea statuia lui Mihai Viteazu din Piața Unirii și după cinci ani de depozitare o amplasează într-o locație secundară.
Refuză ridicarea unei statui a lui Menumorut și schimbă denumirea Podului Primăriei in Podul Ladislau, mare rege al Ungariei Mari.
Ridică nu mai puțin de zece statui, monumente și plăci memoriale pentru personalități maghiare.
1. Ultima statuie ridicată de Ilie Bolojan, pe furiș, în august 2023, este cea a regelului Ladislau al Ungariei, cel care a dat decretul prin care doar „catolicii“ puteau deține proprietăți în Transilvania, adică românii nu aveau dreptul să dețină terenuri sau păduri. De fapt, această statuie a Regelui Ladislau din Oradea ridicată de Bolojan este cea de a treia, prima fiind pusă în 1893, iar a doua în 2010.
2. Statuia contelui Rhedey Lajos, guvernator al Comitatului Bihor, ce avea 3 județe din vestul României și două județe din Estul actualei Ungarii. Sub conducerea acestui guvernator, românii erau iobagi fiind obligați să muncească gratuit între 4 și 6 zile pe săptămână, câte 10 ore/zi pentru biserica catolică maghiară sau pentru grofii maghiari.
3. Statuia arhitectului maghiar Kálmán Rimanóczy, a cărui familie a avut mai multe mandate de primari în Oradea. În aceea perioadă s-au făcut vămile la intrare în Oradea și, astfel, românii primeau o permisie la vamă, doar pentru 10 ore de a vizita oraș, după care trebuiau să părăsească Oradea.
4. Inscripțiile în latină puse, în 2018, de Ilie Bolojan, când s-a renovat Cetatea Oradei, care vorbesc doar de Gabriel Bethlen, principele maghiar al Transilvaniei care a dus o politică de maghiarizare a românilor și a ținut populația românească în iobăgie și sărăcie, românii neavând drepturi.
5. Vulturul Ungariei Mari a fost repus pe sediul Primăriei Oradea, după 101, ani de către Ilie Bolojan, după ce fusese dat jos în 1919 de către Armata Română, după ocuparea orașului.
6. Grupul statuar al celor patru mari poeți ai maghiarilor amplasat, în 2012, de Ilie Bolojan pe cea mai importantă stradă pietonală din Oradea, pe care s-a scris că a fost ridicat în 1906, adică pe vremea Imperiului Austro-Ungar.
7. Statuia scriitorului maghiar Jozsef Attila, cel care a scris imnul extremiștilor care se cântă acum în secuime, dar și o mulțime de poezii antiromânești, prin care cerea, în anii 1930, ca Ungaria să reocupe Transilvania și Clujul „unguresc”.
8. Statuia geografului maghiar Czaran Gyula, care a făcut harta munțulior Bihorului, ridicată în 2017, de Ilie Bolojan.
9. În 2018, Ilie Bolojan realizează în centrul Cetății Oradea „mormântul” lui Sigismund de Luxemburg- împăratul romano-german și totodată rege al Ungariei Mari pe vremea când românii erau iobagi și nu aveau proprietăți, deși osemitele acestuia sunt la Viena din 1.700.
10. Ilie Bolojan realizează, tot în 2018, în Centrul Cetății Oradea, „mormântul“ regelului Ungariei Mari, Ladislau 1, deși osemintele acestuia sunt la Gyor-Ungaria încă din din 1565.
Ilie Bolojan. Senator. Președintele PNL