Pr. Adrian Agachi, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis, marți, un mesaj fără echivoc privind educația sexuală în școli, explicând că mult mai indicată ar fi ca în școli să se introducă disciplina „Educația pentru familie”.
„Introducerea educației sexuale obligatorii în școli este noua (și vechea!) doleanță a Consiliului Național al Elevilor.
Motivele exprimate în favoarea acestei măsuri sunt numărul mare de minore gravide, abuzurile sexuale care se petrec în școli și universități, dar și mai buna prevenire a bolilor cu transmitere sexuală.
Nimic despre cauzele care conduc la toate aceste situații.
Nimic despre abandonul școlar – considerat drept efect direct al numărului mare de minore gravide, nicidecum o cauză, așa cum și este în realitate, multe dintre cazurile existente abandonând școala înainte de a deveni însărcinate, nu după.
Nimic despre realitatea tot mai pregnantă a drogurilor și consumului excesiv de alcool în rândul tinerilor și al adicțiilor de tot felul care conduc la rândul lor la o viață sexuală începută la o vârstă precoce și, bineînțeles, și la unele dintre efectele grave menționate anterior.
Nimic despre faptul că, până la urmă, există o materie intitulată „Educație și sănătate”, care, deși opțională, acoperă cuprinzător subiectul în cauză și la care părinții își pot înscrie copiii când doresc. De asemenea, există ore obligatorii în cadrul disciplinelor „Biologie” și „Consiliere și dezvoltare personală” care discută de asemenea tema amintită.
Subiectul educației sexuale nu este unul „tabu”, așa cum se precizează adesea, dar rămâne unul care trebuie abordat cu tact, adecvat vârstei și posibilității de înțelegere a elevilor și care trebuie să transmită, de fapt, că viața sexuală este un rezultat al maturizării fizice și sufletești, un efect al iubirii reciproce, împărtășită de un cuplu căsătorit, nu un fapt încercat din curiozitate, din cauza unei stări avansate de ebrietate sau a ignoranței generate de abandonul școlar.
Am putea milita, însă, oricând, pentru o disciplină obligatorie intitulată „Educație pentru familie”. Uităm adesea că viața intimă și copiii care rezultă din aceasta au nevoie de un cadru al familiei pentru a atinge maturitatea adecvată și a oferi societății ca întreg un viitor frumos.
Dar aici nu este suficientă implicarea Consiliului Național al Elevilor. Am avea nevoie și de o implicare în continuare susținută a părinților. A celor care și-au clădit, cu ajutorul lui Dumnezeu și eforturile proprii, o familie frumoasă”, a transmis, marți, pe Facebook, pr. Adrian Agachi.
Perfect de acord! Trebuie să avem in vedere in primul rand Familia, nu o educatie nesănătoasă pentru copiii nostri!