În perioada 16-19 octombrie, la București, s-a desfășurat conferința ILGA- Europe, care a reunit activiști LGBT din Europa și Asia Centrală.
Conferința a fost co-organizată de Asociaţiile Accept şi MozaiQ, organizaţii LGBTI din România.
Participanții la eveniment au militat, printre altele, pentru legalizarea nu doar a „parteneriatului civil” între persoane de același sex, ci și pentru „căsătoria civilă” a homosexualilor.
„Curţile Europene au emis două hotărâri prin care se afirmă că România ar trebui să recunoască atât parteneriatele între persoane de acelaşi sex, cât şi recunoaşterea de gen realizată într-o altă ţară a UE. Este timpul ca România să ajungă din urmă majoritatea Uniunii Europene şi să implementeze aceste hotărâri. România trebuie să adopte legislaţie pentru a recunoaşte parteneriatele şi familiile curcubeu, astfel încât drepturile omului ale persoanelor LGBTI să fie protejate, în loc să fie folosite în scopuri politice, prin tentative de legiferare care limitează drepturile lor fundamentale”, a spus Katrin Hugendubel, Director de Advocacy al ILGA-Europe, potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori.
Prezentă la eveniment, Renate Weber, Avocatul Poporului, a susținut ideea parteneriatului civil.
„Primul lucru de care avem nevoie, iar acesta ar fi un pas major înainte, este o lege asupra parteneriatului civil, care să se aplice tuturor, cuplurilor de acelaşi sex şi cuplurilor heterosexuale, în manieră nediscriminatorie. Avem nevoie de acest parteneriat (…) dacă vrem ca oamenii să se acomodeze cu schimbarea, avem nevoie de acesta”, a declarat Renate Weber, Avocatul Poporului.
De la „parteneriat civil” la „căsătoria civilă” a homosexualilor
La eveniment au participat și candidați la alegerile parlamentare, printre care Florin Buhuceanu (pe listele REPER), Diana Buzoianu (USR), Andreea Leonte (REPER), Florina Presadă (SENS).
„Persoanele LGBTI au nevoie de mai mult decât parteneriat civil, au nevoie de mai mult de jumătăţi de măsură. Dreptul complet este căsătoria civilă şi tot ceea ce derivă de acolo. Asta înseamnă să protejezi familia în România. Căsătorie civilă pentru toată lumea, parteneriat civil pentru toată lumea şi toate drepturile derivate de acolo. Da! Familiile LGBTI includ şi copii şi e cazul să spunem şi asta. Este cazul să o spunem răspicat. Vrem să ne asumăm cu adevărat că suntem partide care luptă pentru egalitate şi drepturile omului. Haideţi să nu mai operăm cu jumătăţi de măsură”, a declarat Florina Presadă, fostă directoare executivă Accept şi candidată pe listele Mişcarea SENS la parlamentare.
Cred ca in prezent Romania nu este pregatita pt ”drepturi complete” ale persoanelor cu alta orientare decat cea fireasca! Romanii au fost si sunt toleranti cu comunitatile conlocuitoare (locuiesc in Dobrogea si stiu ce vorbesc), toleranti si inimosi cu refugiatii ucraineeni, dar inca nu accepta sa tolereze ”cu totul” persoanele LGBT. Toti prietenii mei, colegii, rudele si cunostintele, au o grimasa pe fata cand vine vorba de aceste persoane. Ok…au o alta orientare, gretoasa pt cei normali, pentru credinciosi – poporul roman este inca f. credincios…(vezi pelerinajele la sf. Paraschieva si la mormantul Parintelui Arsenie Boca); romanii firesti considera aceasta orientare un afront religiei si au o repulsie puternica gandindu-se numai la modul lor de impreunare ! Sunt deranjati si de promovarea lor in mass-media!… Se iese in fata cu aceste exemple ca sa ce?… sa fie acceptati, sa fie dati ca model de viata si pt alti copii si tineri? Solutia de acceptare totala ar fi un referendum, cu o intrebare potrivita: Sunteti de acord cu casatoria civila a persoanelor de acelasi sex, recunoasterea de gen (neutru?!) a acestor persoane si dreptul de a creste copii ?