X

O ”gafă” a Ursulei von der Leyen generează rumoare în Europa: Ungaria a fost scoasă de pe listă țărilor afectate de inundații

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat, săptămâna trecută, cinci state membre afectate de inundații care ar putea primi sprijin UE, dar Ungaria nu se numără printre ele. Un purtător de cuvânt al comisiei a reacționat rapid la „greșeala președintelui”, precizând că şi Ungaria poate beneficia de ajutorul oferit de Uniunea Europeană statelor membre afectate de inundații. Totuși, Ungaria ar putea primi mai puțini bani decât restul țărilor, în ciuda faptului că Budapesta a fost unul dintre cele mai afectate orașe.

Desigur, toate statele membre afectate de inundaţii au dreptul la sprijinul UE, inclusiv Ungaria, a declarat purtătorul de cuvânt, care a precizat: la momentul declarației în cauză, date privind daunele au fost primite doar din cele cinci țări menționate – Austria, Cehia, România, Polonia și Slovacia.

Însă situația nu este chiar atât de simplă. Promisiunea Bruxelles-ului este înșelătoare, deoarece sprijinul este condiţionat de anumite criterii.

Cu cele 10 miliarde de euro oferite din fondurile de coeziune ale UE vor fi ajutate doar acele țări care îndeplinesc criteriile. Conform acestor criterii: în cazul unui dezastru natural major, daunele directe totale trebuie să depășească trei miliarde de euro la prețurile din 2011 sau 0,6 la sută din VNB-ul (contribuțiile statelor membre bazate pe venitul național brut) statului afectat.

Ungaria s-a mobilizat total

Ungaria a reacționat rapid și eficient, astfel că valoarea pagubelor este de așteptat să fie sub prag, deși nu există încă date concrete, deoarece apărarea nu s-a încheiat.

Cu alte cuvinte, Ungaria nu primește ajutor de la Bruxelles pentru că a făcut faţă bine provocărilor și s-a apărat eficient împotriva inundațiilor.

În schimb, alte state membre se confruntă cu daune grave. După inundațiile devastatoare din Polonia, au fost efectuate primele evaluări ale pagubelor. Pagubele în regiunea cea mai grav afectată au fost estimate la aproape 935 de milioane de euro. În Austria, se așteaptă în acest moment la un total de 700 de milioane de euro pentru acoperirea daunelor provocate de inundații, iar această sumă este probabil să crească. În România, pagubele au fost estimate la 12,5 milioane de euro, iar în cazul Slovaciei, la 20 de milioane de euro.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button