X

Concentrarea informației într-un cloud păstorit de STS implică riscul de dictatură informațională

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Nu am nimic împotriva digitalizării, cu trei condiții: 1.să fie eficientă, adică să simplifice procedurile birocratice, într-un timp cât mai scurt; 2. Informația să fie transparentă, aflată la îndemâna oricui; 3. Să nu se preschimbe într-un panopticum, un spațiu de stocare virtual care să controleze informația fără a putea fi la rândul lui controlat. 

De curând Registrul Comerțului are o nouă platformă (care a costat 40 de milioane de euro) care ar trebui să permită înființarea unei firme în 24 de ore. O țintă onorabilă, dar cu neputință de atins. Astăzi înscrierile se fac mult mai lent decat înaintea introducerii digitalizării. Și atunci unde e eficiența? Deci prima condiție cade, afirmă senatorul AUR Sorin Lavric.

Să trec acum la următoarele două condiții: digitalizarea tuturor serviciilor publice se va face într-un cloud guvernamental (ale cărui costuri se ridică la peste 100 milioane euro), care va fi găzduit în clădirile STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale). Numai că STS controlează informația fără ca la rândul lui sa fie controlat. Și atunci transparența informației rămâne o himeră.

Fiind o instituție cu profil militar, STS se poate preschimba într-un panopticum în stare a-i supraveghea pe români fără ca la rândul lui să fie monitorizat. Toate cele trei condiții pe care le-am pomenit la inceput, nu sunt îndeplinite: eficiență nu există, transparență nici atât, iar concentrarea informației într-un cloud păstorit de STS implică riscul de dictatură informațională, mai spune Lavric.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button