În fiecare an, la 14 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre sărbătorile anului bisericesc în care se ţine post, indiferent de ziua în care cade.
Sărbătoarea amintește de momentul din secolul 4, de la Ierusalim, când Sfântul Ierarh Macarie a ridicat în fața creștinilor Crucea pe care a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos, descoperită de Sfânta Împărăteasă Elena.
Cinstim Sfânta Cruce deoarece Hristos Domnul S-a răstignit pe ea și ne amintim de Vinerea Mare, eveniment esențial în procesul de mântuire a neamului omenesc.
Biserica a rânduit ca ziua de 14 septembrie să fie de post. În această zi, toate lecturile biblice ne amintesc de Sfânta și Marea Vineri, de Jertfa de pe Cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest lucru subliniază faptul că în ziua Înălțării Sfintei Cruci retrăim Vinerea Mare cu toată intensitatea ei duhovnicească.
Chiar și rânduiala scoaterii Sfintei Cruci în mijlocul bisericii în această zi întărește trăirea spirituală similară celei din Sfânta și Marea Vineri, aspect mărturisit și de imnografia sărbătorii: „Veniți toți credincioșii să preamărim lemnul cel de viață făcător; pe el a întins mâinile Sale de bunăvoie Hristos, Dumnezeul nostru”.
Condacul sărbătorii de astăzi subliniază aceeași teologie a jertfei de bunăvoie pentru mântuirea noastră a Domnului Iisus Hristos: „Cel ce Te-ai înălțat pe Cruce de bunăvoie…” Jertfa pe Cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este de bunăvoie, iar Crucea devine, din instrument de tortură, altarul mântuirii noastre.
„Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, şi sfântă Învierea Ta o lăudăm şi o slăvim”
„Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta; biruință binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău”.
Acest tropar al sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci mărturisește sintetic teologia ortodoxă despre Sfânta Cruce și rolul ei de pavăză a poporului dreptcredincios, notează sursa citată.
Crucea este simbolul credinței noastre și armă în lupta cu cel rău pentru dobândirea mântuirii și a vieții veșnice. Atunci când ne uităm la Sfânta Cruce, privim la Domnul nostru Iisus Hristos, Care S-a răstignit pe ea pentru a noastră mântuire.
“Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor Împăraţi asupra celor potrivnici dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.” – varianta originala
pseudoierarhii serghianisti masonerizati strica orice lucru pe care pun mana.
ce ne mira cand ei au schimbat chiar si Prohodul Domnului Dumnezeului nostru, doar ca sa stea capra in fata „fratiorilor” lor, care nu trebuie suparati niciodata.
de dragul demoncratiei si tuturor umanismelor si satanismelor, pseudo-ortodocsii („cler” si „mireni”) s-au apucat sa modifice imnurile si pravilele Dreptei Credinte.
Halucinant! O politiciana elvetiana musulmanca a postat pe internet o poza in care ea parea ca impusca o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Hristos. Icoana fusese impuscata de altcineva dar doamna lui Mohamed vroia doar sa isi afirme sustinerea pentru actiune si restul de idei iconoclaste din religia lor inventata. Ea a sustinut, evident absurd tinand ca a emigrat din fosta Iugoslavie, ca nu cunostea importanta si semnificatia icoanei. Yeah, sure…..
https://orthodoxtimes.com/politician-appears-shooting-at-an-icon-of-the-virgin-mary-in-switzerland-video/