X

La loc comanda: Ciolacu redeschide minele pentru că UE ne vrea rezervele de grafit și wolfram

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul a decis să schimbe Legea minelor pentru a permite redeschiderea tuturor exploatărilor. UE a impus, prin Regulament, dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, cu scopul de a crește capacitățile de extracție a materiilor prime critice. Interesul major în România este direcționat spre rezervele de grafit și wolfram, urmate de magneziu, bismut, galiu, germanium, telur, stibiu și titan. Executivul invocă beneficii legate de redevențe miniere, precum și transferul responsabilității ecologizării.

După ce a închis și a inundat cele mai valoroase exploatări miniere, la ordinul UE, România execută ”la loc comanda!”, tot la ordinul UE. Astfel, pentru că Uniunea Europeană și-a ”tăiat” toate sursele de aprovizionare, criza de materii prime critice a determinat apariția unui Regulament care cere dezvoltarea programelor de explorare geologică în Europa, cu scopul de a crește capacitățile de extracție a materiilor prime critice.

Potrivit Guvernului, există un set de materii prime neenergetice, neagricole, care sunt considerate critice pe fondul importanței economice ridicate și a expunerii lor la un risc ridicat în materie de aprovizionare, cauzat adesea de o concentrare ridicată a aprovizionării din câteva țări terțe Uniunii Europene.

”Dacă nu este gestionată în mod corespunzător, creșterea cererii de materii prime critice ar putea genera efecte sociale și de mediu negative. Materiile prime critice sunt necesare la începutul multor lanțuri valorice industriale și sunt adesea factori de producție esențiali pentru o gamă largă de sectoare strategice, inclusiv energia din surse regenerabile, industria digitală, sectorul aerospațial și sectorul apărării”, susține Executivul. Dintre cele 31 de tipuri de materii prime critice identificate de către Comisia Europeană, în România sunt prezente grafit și nisipuri cuarțoase, minerale de bor, fosforite, magneziu, bismut, galiu, germaniu și telur, stibiu, titan, wolfram și pământuri rare.

Iazurile și haldele, reevaluate

Resursele minerale secundare depozitate în iazuri de decantare sau halde de steril prezintă un potențial foarte ridicat de valorificare industrială prin recuperarea metalelor prețioase, critice și utile de bază (Au, Ag, Cu, Pb, Zn, Fe, Mn (Mangan), W (Wolfram), Mo (Molibden), Germaniu, Indiu, Telur, Cadmiu, Stibiu) și prin utilizarea mineralelor însoțitoare (cuarț, feldspat, minerale argiloase), arată Guvernul.

În acest sens, reintroducerea în circuitul economic a resurselor secundare va contribui la creșterea gradului de securitate și sustenabilitate a aprovizionării cu materii prime critice esențiale în sectoare industriale cheie pentru economia națională și europeană. În actuala formă a Legii minelor nu este prevăzută posibilitatea re-ofertării perimetrelor cu activitate încetată, înainte și după terminarea lucrărilor de închidere și nu este reglementat regimul utilizării golurilor miniere. De asemenea, nu este reglementat regimul apelor provenite natural din perimetrele miniere aprobate la închidere definitivă și care sunt supuse procesului de monitorizare post închidere, se arată în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvern.

Taxe și impozite

Prin actul normativ aprobat, Executivul reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice pentru care a fost emisă o hotărâre privind aprobarea conservării, închiderii, ecologizării și monitorizării post  închidere. În ansamblul său, măsura de redeschidere a unor mine cu activitatea sistată prin hotărâri ale Guvernului descarcă parțial sau total statul român de cheltuieli pentru ecologizare, cu posibil impact transfrontalier.

”Impactul macroeconomic în redeschiderea minelor cu activitate încetată și aprobată prin hotărâri ale Guvernului se poate cuantifica prin taxele, impozitele si contribuțiile aferente desfășurării activităților de exploatare minieră, reintegrarea în circuitul economic a forței de muncă disponibile pe plan local, regional și poate național, posibilitatea continuării activități miniere pentru societățile aflate în procedură de insolvență, precum și realizarea unor economii de cca. 13 milioane lei/an la bugetul de stat prin reducerea cheltuielilor pentru operarea stațiilor de tratare a apelor ce debitează natural din perimetrele miniere închise, semnalează Guvernul.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. Acest țigan mizerabil trebuie executat de plutonul de execuție pentru trădare națională, punerea țării în slujba unor puteri si interese străine, prin înstrăinarea și cedarea resurselor nationale la preturi subevaluate unor companii străine, pentru a fi exploatate în beneficiul exclusiv al străinilor, al corporațiilor și al unor țări care au transformat România în colonie, teritoriu ocupat și jefuit, asa cum au fost jefuite țările din Africa.

    1. România nu mai e de capul ei, a fost transformata in Corporatie financiară si raspunde la cererea actionariatului. Păpușile puse sa guverneze sunt oameni slabi fără caracter cu inteligență submedie si executa comenzile si directivele primite de la stăpân.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button