Dispar plafonările, se dublează facturile la energie

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Electrica Furnizare a început să-și avertizeze clienții că, după dispariția plafonării, tariful practicat va fi de 1,30 lei/kW. Pentru marea majoritate a românilor, acest lucru va însemna o dublare a facturilor, grevând semnificativ bugetele gospodăriilor. Deocamdată, pe piața concurențială există companii care vând energia la prețuri mai mici, însă acest lucru se va schimba odată cu liberalizarea pieței. Între timp, România continuă să aibă unul dintre cele mai ridicate prețuri la energie din UE, raportat la puterea de cumpărare.

Electrica Furnizare, numărul 1 pe piața de profil, a transmis clienților săi că, în cazul în care Ordonanța 27/2022 își va înceta efectele, începând cu ziua următoare, prețul plafonat va deveni inaplicabil. La acest moment, se practică tarifele de 68 de bani/kW pentru primii 100 kWh, 0,80 bani pentru consumul între 101 și 255 kWh și de 1,30 lei pentru consumul peste 255 kWh lunar.

Dacă plafonarea va dispărea înainte de 31 martie 2025, Electrica Furnizare va aplica un preț al energiei electrice (exclusiv prețul de introducere a energiei în SEN) de 0,71635 lei/kWh fără TVA (calculat conform condițiilor din piața la momentul ofertării), la care se vor adăuga tarifele reglementate stabilite (ANRE), taxele și contribuțiile stabilite prin dispozițiile legale în vigoare, și va fi valabil până la data de 31.12.2024. Aceasta înseamnă, de fapt, că tariful va fi de 1,30 lei/kWh, dat fiind că se adaugă tariful de transport (lei/kWh): 0.02772,  tariful serviciu sistem (lei/kWh): 0.00917, tariful serviciu distribuție (lei/kWh): 0.23986, taxa cogenerare înaltă eficiență (lei/kWh): 0.0168, contravaloarea certificate verzi (lei/kWh): 0.07191, acciza (lei/kWh): 0.00682 și TVA 19%. La acest preț, facturile se vor dubla, de la 68 de lei, pentru cei care consumau 100 kWh, la 130 de lei, iar pentru cei care se încadrau la 255 kWh, de la 204 lei, la 331 lei. Până acum, potrivit datelor oficiale ale furnizorilor, 5 milioane de români plăteau 35 de lei factura de energie, ceea ce înseamnă că aceștia consumă doar 50 kWh, sugerând un nivel de sărăcie fără precedent în România.

Sistemul energetic scârțâie

Cu excepția momentelor când vântul bate cu intensitate, România a ajuns să importe masiv energie, mai ales că reactorul 1 de la Cernavodă a intrat în reparații. Mai mult, Guvernul a legiferat și obligația producătorilor români să încheie contracte bilaterale de furnizare a energiei către Republica Moldova, ceea ce înseamnă o reducere a cantităților disponibile. Energia scoasă la vânzare de companiile românești pentru anul viitor s-a vândut peste prețul actual, ceea ce înseamnă că furnizorii anticipează o creștere a prețurilor pe fondul unei crize a capacităților de producție.

Pe de altă parte, producătorii de energie regenerabilă cer anularea plafonării, susținând că aceasta denaturează piața concurențială și că nu își pot amortiza investițiile. În ce privește racordările la rețea ale capacităților de producție din solar și eolian, acestea sunt aproape în totalitate blocate, din cauza absenței investiției în rețele.

”La momentul actual, conectarea la rețea este una dintre principalele probleme cu care se confruntă industria, ca urmare atât a barierelor de natură legislativă, birocratică și de finanțare, cât și a dezvoltării insuficiente a rețelelor de transport și distribuție, așa cum identifică studiul realizat de Consiliul Concurenței și ANRE. În acest context, în care conectarea la rețea este deja un proces dificil, orice modificări menite să încetinească ritmul de dezvoltare pot conduce, în final, la stoparea investițiilor în sector”, au atras atenția reprezentanții producătorilor de energie regenerabilă.

Doar 8,26 MW

Din toate megaproiectele anunțate de Ministerul Energiei în regenerabile, în ultimele două luni au fost instalate capacități fotovoltaice de doar 8,26 MW. Având în vedere că producția reală a acestora este de circa 10% din puterea instalată, avem, de fapt, sub 1 MW care ar intra în sistem. În 29 mai, la 16.30, România importa 1.335 MWh, în condițiile în care eolianul producea doar 52 MWh, iar fotovoltaicul, 366 MWh. În orele de vârf, de dimineață și seară, importurile de energie cresc și mai mult, accentuând statutul României de stat care și-a pierdut independența energetică.

One thought on “Dispar plafonările, se dublează facturile la energie”

  1. Auzi, da voi de Hidroelectrica ați auzit careva? Ia vedeți ce prețuri neplafonate sunt acolo și cine mai stă de gâscă client la corporații să-și asume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X