AstraZeneca a recunoscut pentru prima dată că unul dintre efectele secundare ale vaccinului său împotriva Covid-19 ar putea fi sindromul de tromboză cu trombocitopenie (TTS).
Producătorul de medicamente a fost dat în judecată în cadrul unei acțiuni colective în legătură cu afirmațiile, potrivit cărora vaccinul său, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, a provocat decese și vătămări grave în zeci de cazuri.
Cum se apără AstraZeneca?
Avocații susțin că vaccinul a produs un efect secundar care a avut un efect devastator asupra unui număr mic de familii. AstraZeneca a acceptat, într-un document juridic depus la Înalta Curte în februarie 2024, că vaccinul său „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.
„Vaccinul poate provoca, în cazuri foarte rare, un sindrom de tromboză cu trombocitopenie (TTS). Cauzele sunt necunoscute”, se arată într-un extras dintr-un document transmis de companie unei instanțe, în februarie.
Potrivit relatărilor presei, 51 de cereri de despăgubire au fost depuse la Înalta Curte din Londra, în care victimele și familiile lor solicită despăgubiri de aproximativ 125 de milioane de dolari. Sindromul de tromboză cu trombocitopenie provoacă cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite, potrivit Rai News.
Ce este sindromul de tromboză cu trombocitopenie?
TTS – acronimul de la Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome (sindromul trombozei cu trombocitopenie) – duce la dezvoltarea de cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite în sânge.
„În ceea ce privește AstraZeneca: „Simpatia noastră se îndreaptă către toți cei care și-au pierdut persoane dragi sau au raportat probleme de sănătate.
Siguranța pacienților este cea mai mare prioritate a noastră, iar autoritățile de reglementare au standarde clare și stricte pentru a asigura utilizarea în siguranță a tuturor medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor”, a transmis compania.