În cadrul unei vizite în nordul Bucovinei, Mitropolitul Epifanie, Întâistătător al falsei Biserici Ortodoxe a Ucrainei (Autocefale), recunoscută de Patriarhia de la Constantinopol în 2019, s-a adresat parohiilor din regiunea Cernăuți în care serviciul divin este oficiat în limbă română să treacă în subordinea sa și a asigurat că „le va crea condiții confortabile”, potrivit reporterului Agenției de știri BucPress.
El a remarcat că, în prezent, în Ucraina au loc anumite provocări din partea reprezentanților Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pe care a numit-o subordonată Patriarhiei Moscovei.
„Toată lumea ar trebui să înțeleagă ce rol joacă în prezent Biserica Ortodoxă Rusă în Ucraina. Dacă doriți să aveți o legătură instituțională directă cu Biserica Rusă, atunci numiți-vă pe nume. Adică atunci când pe Biserică va fi o inscripție că este, de fapt, o Biserică Rusă, atunci sunt convins că oamenii nu vor merge la ea”, a spus Mitropolitul.
Referirea Mitropolitului are drept context că parohiile românești aparțin bisericii acuzată că ar fi a Moscovei.
El speră, de asemenea, că în viitorul apropiat Rada Supremă va adopta o lege privind interzicerea organizațiilor religioase asociate cu Biserica Ortodoxă Rusă.
Trebuie menționat că românii au aderat la cealaltă Biserică deoarece cea reprezentată de Mitropolitul Epifanie i-a refuzat slujbele in limba română.
Șeful Departamentului Juridic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Oleksandr Bahov, a declarat la finele anului 2022 că Mitropolia de la Kiev va ignora o astfel de lege pentru că nu se referă la ea. El a argumentat că „actele statutare arată că Biserica Ortodoxă Ucraineană este înregistrată în baza legislației ucrainene, fiind fondată de Sinodul Bisericii cu centrul la Kiev”, și nu la Moscova sau în alt stat. Mitropolia de la Kiev susține că a rupt toate legăturile cu Moscova în mai 2022, iar din punct de vedere juridic „Biserica Ortodoxă Ucraineană este independentă și nu s-a subordonat niciodată unui stat străin”, a declarat șeful Departamentului Juridic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.
Potrivit unui studiu realizat în 2022 de Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, jumătate dintre membrii comunității românești din Ucraina au declarat că frecventează serviciile divine în limba română la Biserica Ortodoxă Ucraineană păstorită de Mitropolitul Onufrie, care s-a subordonat canonic până la sfârșitul lunii mai 2022 Patriarhiei de la Moscova, iar 29% au precizat că sunt creștini, dar nu frecventează servicii divine.
61% dintre respondenți consideră că este o idee bună deschiderea unor lăcașe de cult în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa de către Biserica Ortodoxă Română, iar 35% au ales să nu răspundă la această întrebare.
Simplu
Parohiile Românești din Cernăuți și sudul Basarabiei, Ismail, Cetatea Albă etc să treacă în subordinea Mitropoliei Basarabiei care ține de România
mai sunt Parohii Românești și în Maramureșul din Ucraina
mai sunt sate de Români lângă Odessa
pe ăștia cine-i apară
Aduceți țigani borâți din Asia
TRĂDĂTORILOR
Cand e vorba de Ucraina, nu mai urla din toti rarunchii Institutiile globaliste ca ONU, CEDO, Amnesty International, ca acest stat nazist suprima dreptul fundamental la credinta, ci se fac ca ploua! Asta, da „echidistantza” si „impartialitate” la reptilele globaliste!
Mărturisirea credinței și patimile sufletești
https://ortodoxiacatacombe.wordpress.com/2024/02/12/marturisirea-credintei-si-patimile-sufletesti/