Vineri, 26 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană din Iași a avut loc un eveniment plin de semnificații, la care a participat un sobor de 6 ierarhi din România și din Basarabia.
Mitropolia Basarabiei a caracterizat acest eveniment ca fiind o punte incoercibilă de comuniune duhovnicească între clericii Bisericii Ortodoxe Române de pe cele două maluri ale Prutului.
„Astăzi, într-o zi plină de semnificații religioase și naționale, Catedrala Mitropolitană din Iași a fost martora unui eveniment deosebit, dedicat Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, fiu al Basarabiei. Sub purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a desfășurat o solemnă Sfântă Liturghie, reprezentând o o punte incoercibilă de comuniune duhovnicească între clericii Bisericii Ortodoxe Române de pe cele două maluri ale Prutului.
Într-un gest de recunoștință, de adâncă apreciere și de dragoste părintească, membrii Sinodului Mitropoliei Basarabiei, format din Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei, PS Antonie, Episcopul de Bălți și PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, au fost însoțiți o delegație impresionantă de clerici din Basarabia, recent întorși în sânul Patriarhiei Române, demonstrând unitatea și dragostea frățească în fața moștenirii spirituale, culturale și etnice comune.
Ceremonia a reunit un sobor de ierarhi format din membri a 3 Sinoade Mitropolitane, respective Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Banatului, oferind credincioșilor prezenți o experiență liturgică și simbolică remarcabilă.
În cadrul Sfintei Liturghii, Corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași a încântat sufletele credincioșilor, oferind răspunsurile la strană într-un mod solemn și armonios.
Delegația Mitropoliei Basarabiei, formată preponderent din clericii recent reveniți și reintegrați în cadrul Patriarhiei Române, a fost întâmpinată cu căldură de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, subliniind legăturile duhovnicești inseparabile ale poporului român de pe ambele maluri ale Prutului. Acest gest grăitor nu doar reprezintă o întoarcere „acasă” în sânul Bisericii Mamă, ci și consolidează unitatea în credință și încurajează ceilalți clerici, care nu au curajul și determinarea necesară, de a face acest pas”, se precizează în comunicatul transmis de Mitropolia Basarabiei.
Potrivit sursei citate, evenimentul de astăzi „a reunit și a reîntregit adevărata Biserică Ortodoxă a întregii Moldove prin prezența ierarhilor celor două Sinoade Mitropolitane ale Bisericii Ortodoxe Române, din evlavie și în numele Sfinților ocrotitori ai Moldovei: Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv și Sfânta Cuvioasă Parascheva.”
„Prin comuniunea duhovnicească și prin afirmarea identității românești, clericii și credincioșii români de pe ambele maluri ale Prutului au transmis de la Iași un puternic mesaj despre unitatea și solidaritea lor, care nu pot fi zdruncinate de nicio năzuință străină, fiind ocrotiți de Sfinții Moldovei, de opresiunile oricărui veac.
Astfel, această zi de sărbătoare a fost transformată într-un pilon al unității și iubirii frățești dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului, menținând vie flacăra credinței și a identității naționale”, se subliniază în comunicatul transmis de Mitropolia Basarabiei.
Îi băgăm în iad și pe basarabeni…
În aceste vremuri, ceea ce pare bun s-ar putea să nu fie… Ne aflăm în preajma unui conflict. Rușii îi amenință pe cei care îi enervează. De ce tocmai acum există astfel de evenimente? Cine dorește să le ofere rușilor un motiv de răzbunare? Există profeții care ne avertizează despre un atac al rușilor. Se politizează tot ce se poate, inclusiv Ortodoxia – prin ecumenism, ceea ce este foarte grav. La teologie, studenții învață că ecumenismul e bun… Ecumenismul îi cere Ortodoxiei să renunțe la conceptul de îndumnezeire, de aceea apar tot felul de anomalii prin biserici care nu sunt combătute. Dacă nu luptă pentru mântuire și îndumnezeire, atunci în ce se va transforma Ortodoxia?
https://youtu.be/zAZ3qFUgcBw?si=WaWtDGvWJsOjjFZO
În această înregistrare, sunt comentate cu simț de răspundere documentele Sinodului din Creta de către un preot care nu a întrerupt pomenirea ierarhului, dar care e sincer în căutările sale. Nu trebuie să permitem subjugarea Ortodoxiei de către puterea politică dacă dorim mântuire. Acum și mirenii trebuie să cunoască Pidalionul și canoanele lăsate de Sfinții Apostoli. Globaliștii nu pot lua locul Sfinților Apostoli.