După bojdeuca lui Creangă, un nou proiect de reabilitare, finanțat cu milioane de euro, declanșează un val de ironii și motive de îngrijorare cu privire la distrugerea unui monument istoric cu o vechime de peste 700 de ani.
Este vorba despre Cetatea Devei, care pare de nerecunoscut, la finalul lucrărilor de reabilitare.
Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a salutat, marți, finalizarea lucrărilor și s-a arătat bucuros de rezultat, însă criticile nu au întârziat să apară.
„Sunt bucuros să vă anunț că unul dintre cele mai frumoase și importante proiecte pentru Deva, cel care vizează chiar simbolul orașului nostru, Cetatea, se apropie cu pași repezi de finalizare!
Vă invit să vedeți, în premieră, fotografiile făcute astăzi în Incinta I a Cetății.
Lucrările de reabilitare şi amenajare a Incintei I din Cetatea Deva, partea din vârful monumentului istoric, un proiect spectaculos, sunt aproape de a fi terminate.
Refuncționalizarea Incintei I și reintroducerea acesteia într-un circuit turistic coerent, alături de incintele II și III care sunt deja reabilitate, va determina funcționalitatea întregului monument istoric, creând premisele dezvoltării turismului cultural-istoric, punerea în valoare a istoriei și tradițiilor zonei și implicit creșterea numărului de turiști.
Această investiție are o valoare totală de peste 23 milioane lei (aproape 5 milioane de euro), contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene fiind în valoare de 18,7 milioane lei. Sursa de finanțare: Programul Operațional Regional, prin Agentia pentru Dezvoltare Regională Vest”, a transmis, pe Facebook, primarul Florin Oancea.
Imaginile postate de primarul Oancea au declanșat critici și ironii, multe voci semnalând faptul că cetatea medievală pare de nerecunoscut acum, ea fiind mai degrabă modernizată, nu reabilitată.
„Lipsea un giratoriu şi era o intersecție frumoasă acolo în cetate.”
„In perioada medievala existau cărămizi? De borduri nici nu mai întreb!”
„Se face părculeț frumos, să placă la lume…”
„Domnule primar, lucrarile efectuate nu au nici o legatura cu istoria locului, nu au ce cauta borduri din beton acolo, nu se potriveste nimic cu vechile ziduri. La anul ceva termopane?”
„Eu puneam și marmură pe alocuri…”
„Pare ceva nou construit. Reabilitarea, consolidarea unei cetăți, nu trebuie să fie observată, tehnica folosită să imite patina timpului. O cetate are o anumită frumusețe, cu cât e mai veche și rămâne neschimbată, chiar dacă e reabilitată.”
Din poze nu reiese prea clar ce anume au facut. La bojdeuca e flagrant.
Atata banet trebuia „investit” cumva.
Tara-i la pamant si astia pun cirese pe coliva.
Doamne ajuta