Statul poate să fie pentru popor sau poate să fie pe seama poporului, însă clasa politică actuală nu are capacitatea să servească profesionist poporul român, a spus, sâmbătă, la Constanța, prof. dr. Radu Baltasiu.
Declarația a fost făcută în cadrul conferinței „Libertatea persoanei, între firesc și ficțiune”, eveniment organizat de Institutul Conservator.
De 33 de ani am avut un stat care i-a servit pe toți, mai puțin pe români, a subliniat prof. Radu Baltasiu.
„Libertatea ființei colective înseamnă un stat și pentru români. Statul poate să fie pentru popor sau poate să fie pe seama poporului.
O clasă politică, care se sacrifică pentru popor, nu este o clasă politică populistă, ci o clasă naționalistă.
Aceasta este diferența dintre populism și naționalism.
Populismul reprezintă manipularea maselor, populismul consideră poporul o masă relativ înapoiată, care se cere îndrumată, mai mult sau mai puțin subtil, incapabilă să aibă nevoi superioare și care trebuie păcălită pentru a-i câștiga voturile. Pe urmă este ținută în adormire timp de patru ani.
O elită naționalistă se jertfește pentru popor, în sensul că nu-i spune întotdeauna lucrurile pe care vrea să le audă, ci lucrurile care trebuie să fie spuse. Face acest lucru pentru că iubește poporul”, a spus prof. dr. Radu Baltasiu.
si de-al de astia cum se sacrifica?
Imi place Dl Baltasiu.
Am de remarcat faptul ca libertatea in colectivitate/societate ar trebui sa poarte alt nume fiindca e libertate restransa.
In plus, elita politica nu e formata din elitisti ci prin conlucrare, devotament, cinste, demnitate … DEVINE elita.
Pentru asta, nu e nisi necesara multa carte, nici toitluru…. ci trebuie discernamant in primul rand.
Discernamantul presupune discriminare: a raului fata de bine, a minciunii fata de adevar, a uratului fata de frumos… adica sa poti distinge nu doar diferentele ci si provenienta si implicatiile fiecarui aspect analizat in context evolutiv.
Cum poti discerne fara „valori” si „principii”? Nu se poate.
De unde ti le „iei” este important fiindca apar doua probleme:
– sursa lor – divina sau umana
– cum le intelegi/”vezi” aplicabile.
Sigur ca un crestin „vede” altfel decat un hindus, mozaic (iudaist/talmudist), musulman, ateu…
Mai rau: pentru o societate inca nealterata de multiculturalism, diversitate (in primul rand – infectia homosexualitatii neizolate, …), colonizare mascata… spiritrualitatea rekigioasa/credinta constitruie sursa „valorilor” si „principiilor”; cel de alta credinta nu e reprezentativ si nici nu ar putea sa faca bine, insa cel fara de credinta isi insuseste si creeaza pseudo-valori si principii invalide deoarece, de fapt este deviat psihic – hotaraste care sint acestea considerandu-se indreptatit, ajungand sa se creadaun dumnezeu.
Bine!, … am devenit anti-democratic politic dar vreau si demos sa utilizeze kratos „la propriu” pentru eliminarea vrajmasilor lui Dunezeu care distrug de decenii sistematic neamul romanesc.