Cel mai important lucru pentru cei din etnosporă (grupuri izolate de maghiari unde procentul lor este foarte redus) este să-şi dorească obiectivul pe care l-au visat şi să acţionăm, să facem ceva în fiecare zi pentru a construi şi consolida comunitatea, a declarat, sâmbătă, la Baia Mare, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR.
Cu ocazia Zilei Etnosporei Maghiare, preşedintele UDMR i-a salutat pe reprezentanţii judeţelor din Transilvania cu etnospore. Politicianul a subliniat că această sărbătoare este despre proiectele din acele comunităţi maghiare în care asimilarea este foarte mare, iar declinul este cel mai vizibil.
Hunor Kelemen a arătat că ultimele date ale recensământului din România oferă o imagine relativ exactă a comunităţilor din zonele de etnosporă, astfel că aceste date ar trebui folosite ca punct de plecare.
“Este o sarcină uriaşă, o provocare uriaşă pentru fiecare comunitate în parte să facă planuri în aşa fel încât viaţa maghiară din aceste comunităţi să poată continua. Să existe în continuare voinţa de a rămâne maghiari”, a afirmat politicianul.
Acesta a subliniat că nu trebuie să disperăm, nu trebuie să ne lamentăm, ci trebuie să privim înainte.
“Când vorbim de peste un milion de persoane, trebuie să spunem că aceasta este o comunitate puternică, este o comunitate care salvează valori. Şi este o comunitate care este capabilă să construiască un viitor, să creeze un viitor, şi nu să caute modalităţi de a abandona”, a explicat Hunor Kelemen.
Acesta a dat ca exemplu Baia Mare, unde s-au făcut multe lucrări de construcţie, iar şcoala maghiară din oraş, Liceul “Németh László”, sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare. În urmă cu câteva luni, a fost ridicat un grup statuar pentru personalităţile emblematice ale Şcolii de pictură din Baia Mare, a mai amintit preşedintele UDMR.
Acesta a vorbit despre importanţa educaţiei în limba maternă şi despre programele care au fost înfiinţate pentru a o menţine, cum ar fi programul afterschool sau programul autobuzelor şcolare, ale căror efect benefic se fac simţit. Politicianul a subliniat că scopul lor este să evite apariţia de comunităţi în care părinţii să nu-şi poată educa copiii în limba maghiară, dar pentru asta încă mai sunt multe de făcut. Hunor Kelemen a concluzionat că etnospora poate conta în continuare pe UDMR, aşa cum şi Uniunea contează pe etnosporă.
Hunor Kelemen a vorbit, de asemenea, despre provocările anului electoral 2024 şi despre ameninţarea reprezentată de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), despre care a spus că trebuie luată în serios, deoarece “deciziile stupide ale guvernului” ar putea creşte şi mai mult popularitatea unei formaţiuni politice considerată extremistă de către celelalte partide politice din România.
“Nu ne place să folosim cuvinte atât de puternice, dar trebuie să o spunem: AUR este inamicul nostru. Ei au dansat pe mormintele străbunicilor noştri din Valea Uzului, ei au lansat sute de procese împotriva administraţiilor noastre locale în legătură cu steagul maghiar, steagul secuiesc, utilizarea limbii materne, plăcuţelor bilingve”, a precizat preşedintele UDMR.
Acesta a subliniat că AUR aderă la politica legionară din anii 1930, conform căreia “minorităţile trebuie eliminate” şi “prima ţintă” este comunitatea maghiară.
În salutul său, Réka Brendus, şef de departament în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politici Naţionale din Ungaria, a amintit că metafora des folosită “un singur corp cu multe părţi”, în relaţia dintre comunităţile maghiare care traiesc în bloc şi care traiesc în etnosporă, este în acelaşi timp un simbol al unităţii, cât şi al diversităţii în cadrul unităţii.
“Consider că ceea ce este important pentru noi este mai degrabă identitatea în cadrul unităţii, decât diversitatea în cadrul unităţii”, a explicat invitata de la Budapesta.
Aceasta a amintit că sarcinile şcolilor maghiare din etnosporă nu sunt doar educaţionale, ci includ şi educaţia, păstrarea şi consolidarea identităţii şi transmiterea culturii locale şi naţionale. Vorbind despre programele care sprijină acest lucru, Réka Brendus a declarat că activitatea comună nu este doar semnificativă, ci are şi rezultate, şi ar trebui să fie susţinută în continuare prin toate mijloacele.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
De ce nu zice nimic de masacrele de la IP și Treznea!?
Doamne iartă-mă, dar aș vrea un partid și mai naționalist gen Noua-Dreaptă sau chiar unul Legionar cum a fost al lui Cornel Zelea Codreanu!
Mai degraba, Doamne ajută!
Cine nu simte românește în România ar fi bine să tacă sau să încerce în altă parte. Așa am fi scutiți cu toții de supărări.
Amin!
Dacă vor să simtă ungurește să plece în Ungaria.Aici e Romania!!