Occidentul s-a sucit: vrea să transmită că un război la granițele Uniunii Europene este mai puțin important decât interesele geopolitice, deoarece aliații Kievului au ajuns la concluzia că învinovățirea Rusiei nu le mai aduce nimic bun.
Este vorba de clasica ipocrizie occidentală – ajutăm Ucraina până în pânzele albe, dar fără să supărăm prea tare Kremlinul. Frica unei ciocniri directe cu Rusia lui Putin poate să însemne că războiul din Ucraina nu mai este prioritatea Occidentului – sau devine un capitol închis
Cum a dat înapoi grupul celor mai mari economii ale lumii
G20 a aprobat un limbaj de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei, dar grupul celor mai mari economii ale lumii a slăbit o poziție anterioară care învinovățea direct Rusia pentru războiul din Ucraina.
Toți membrii G20 au petrecut săptămâni întregi în negocieri aprige asupra fiecărui element al comunicatului de 35 de pagini. Cel mai mare punct de blocaj a fost ce să se spună despre războiul care face ravagii în Europa de Est, nu în ultimul rând pentru că Rusia, membră a blocului, s-ar opune condamnărilor Moscovei și manifestărilor de sprijin pentru Kiev.
“Toate statele trebuie să se abţină să recurgă la ameninţare sau la utilizarea forţei pentru a căuta să obţină câştiguri teritoriale împotriva integrităţii teritoriale şi a suveranităţii politice a oricărui stat”, au conchis reprezentanţii ţărilor din G20 la summitul de la New Delhi, care nu au vorbit în schimb despre o „agresiune” rusă în Ucraina, menţionată totuşi în declaraţia adoptată în 2022 în Bali.
Consilierul american pentru securitatea naţională Jake Sullivan a salutat formularea, declarând duminică : „Din punctul nostru de vedere e o treabă foarte bună”.
Acceptabil pentru Kremlin
Textul final a fost, de asemenea, acceptabil pentru Kremlin, deoarece nu „deplângea” sau condamna „agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei”, așa cum făcea declarația de la Bali, notează Politico.
Criticii au susținut că președintele american Joe Biden ar fi putut obține mai mult. Svitlana Romanko, fondatoarea și directoarea grupului pro-Ucraina Razom We Stand, a calificat comunicatul drept „slab” și „laș prin faptul că nici măcar nu a menționat Rusia sau crimele sale de război în curs de desfășurare”.
Dar unii membri ai G20 spun că acesta a reflectat un compromis corect. „Este un fapt că există astăzi mai multe puncte de vedere în această privință”, a declarat ministrul indian al afacerilor externe Subrahmanyam Jaishankar, referindu-se la Ucraina. „Bali a fost acum un an, situația era diferită. Multe lucruri s-au întâmplat de atunci”.
Zelenski încasează o palmă din partea aliaților
Kievul a criticat declarația liderilor G20, dar ajutorul Occidental are niște linii roșii. Zelenski pare să nu priceapă că G20, ca grup, este orientat spre probleme economice și financiare globale, nu spre conflicte internaționale.
Rusia, reprezentată la New Delhi de ministrul său de externe, și nu de președintele Vladimir Putin, a ezitat în mod repetat atunci când, iterație după iterație a textului, s-a poziționat mai ferm de partea Ucrainei. Moscova a propus un limbaj concurent, a declarat un oficial UE de rang înalt, inclusiv o întreagă secțiune care se opune sancțiunilor impuse de Occident.
Prin urmare, summitul G20 a arătat că puterile occidentale pot interacționa cu statele care nu sprijină Kievul și își mențin legăturile cu Rusia, în încercarea de a obține un consens, mai degrabă decât a stabili poziții diferite.
În general, diplomații SUA și UE nu își cer scuze în privința angajării cu „băieții răi” ai G20 – reflectând o conștientizare din ce în ce mai mare în capitalele occidentale că lupta pentru a câștiga mințile în războiul din Ucraina nu funcționează și că este nevoie de implicarea țărilor din afara capitalelor bogate din Europa și America de Nord.
Ucraina rămâne problema cea mai dezbinătoare pentru liderii G20. Zelenski vrea ca Occidentul să împartă lumea în dușmani și prieteni, dar nu așa merg lucrurile în politica internațională. Deocamdată a primit o palmă din partea aliaților, ca să-i aducă aminte unde îi este locul.