de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Derularea evenimentelor în scandalul lovirii României de drone rusești este una cu totul neuzuală, fără precedent în istoria recentă. Cele mai grele figuri din stat dezmint categoric pentru cetățeni incidentul, pretinzînd că au informații complete, iar a doua zi se recunoaște oficial că lucrurile stau cu totul altfel. Și mobilizarea pentru dezmințire și cea pentru confirmarea ulterioară sunt suspect de mari, necaracteristice oficialilor români. La fel de bizară a fost insistența ucrainenilor privind dronele rusești. O explicație ar fi că cineva și-a băgat, brusc, coada în scandal. Să vedem cine ar fi suspectul de serviciu.
Să o luăm metodic.
Luni dimineața, purtătorul de cuvînt al Externelor ucrainene scrie pe Facebook că peste noapte, drone rusești ar fi lovit teritoriul României. Prompt, MApN dezminte informația. La fel o fac ulterior ministrul de Externe Luminița Odobescu, ministrul Apărării Angel Tîlvar, premierul Ciolacu și, în fine, președintele Iohannis.
„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional, am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia: Nu a existat nimic ce a ajuns în România” a spus președintele, ieri.
Ceea ce e de remarcat e siguranța absolută a afirmațiilor tuturor oficialilor români. Niciun strop de îndoială, nici cea mai măruntă rezervă. Nicio portiță lăsată pentru vreun alt scenariu.
Capii statului români au dat ieri mesaj ferm românilor: nici pomeneală de drone rusești. E o aiureală, mai pe scurt.
Răstimp, ucrainenii insistă suspect de tare că Rusia a lovit teritoriul românesc.
Ciudat. Ar fi trebuit să fie o problemă strict a României.
Fiecare țară are dreptul să se ocupe de propriul teritoriu.
Și totuși, ucrainenii au insistat și au tot insistat.
În paralel, apar confirmări și de la organe de presă occidentale: dronele rusești au lovit România.
Ai noștri rămîn pe poziții: nicio dronă rusească!
Azi, vine bomba. Angel Tîlvar, Antena 3 CNN, din Tulcea: ”Confirm că în această zonă s-au găsit bucăți dintr-o dronă rusească căzută pe teritoriul României”.
De aici, lucrurile se complică.
De ce capii statului român au dezmințit ieri atît de categoric, iar azi au dat înapoi atît de rapid și de rușinos, totodată?
Găsirea resturilor putea fi ținută la secret, la fel cum se ține povestea minei marine care a bubuit pe litoral, recent. La fel cum se țin la secret atîtea și atîtea lucruri grave în România.
O explicație simplă ar fi că cineva a dat ordin ca România să dea înapoi urgent și să recunoască incidentul.
O țară NATO lovită de o dronă rusească!
E momentul să punctăm cîteva aspecte.
Azi, o vizită surpriză s-a produs la Kiev, cea a secretarului de stat american Anthony Blinken. O vizită neanunțată în prealabil și nici confirmată după ce ea a apărut pe surse în presa ucraineană.
E prima vizită a lui Blinken la Kiev, anul acesta
O vizită care vine într-un context extrem de complicat.
Contraofensiva ucraineană merge prost spre foarte prost. Generali americani de top precum Ben Hodges au ajuns să-și ceară scuze public pentru optimismul debordant manifestat acum cîteva luni vizavi de succesul contraofensivei.
Ieri, s-au deschis lucrările celei de a 78-a adunări generale a ONU, la New York, unde se vor dezbate probleme majore timp ce cca.două săptămni, în prezența reprezentanților a 190 de state. În același cadru, pe 20 septembrie, se reunește Consiliul de Securitate pe tema Ucrainei, cu participarea lui Volodimir Zelenski.
Care ar trebui să informeze ONU despre stadiul contraofensivei și să ceară bani, pe mai departe. Doar că nu are mare lucru de raportat.
Iar marea problemă e că în perioada următoare, congresul american trebuie să decidă dacă aprobă cererea din august a lui Joe Biden de a se acorda un nou mare ajutor de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Și vocile care cer stoparea plăților sunt tot mai multe la Washington.
Nu doar că rușii nu sunt înfrînți în estul Ucrainei, dar apar tot mai multe și mai explozive dovezi ale corupției din țara lui Zelenski, ceea ce înseamnă că banii americanilor ajung în buzunarele șmecherilor.
Nu e întîmplător că ministrul ucrainean al apărării care a condus armata de la debutul invaziei, Oleksi Reznikov, a fost demis ieri de parlament sub acuzații de corupție, iar azi, trei miniștri adjuncți ai apărării au demisionat.
Se încearcă, astfel, transmiterea unui mesaj către occident că Ucraina e decisă să stopeze corupția la vreme de război. Mai ales că Zelenski a cerut recent ca respectiva corupție să fie echivalată cu trădarea de țară.
Doar că ministrul demisionar a aruncat în urma lui o bombă, mai exact cifra de 100 de milioane de dolari cheltuită zilnic de Ucraina cu războiul.
Iar acum presa de peste ocean scrie că tot 100 de milioane de dolari ar costa în fiecare stat american implementarea proiectelor de sporire a securității școlare precum și de dezvoltare a serviciilor de consiliere psihologică în școli, măsuri preconizate după masacrul de la Uvalde din 2022, în care au fost ucise 21 de persoane. Se vorbește intens și despre dezastrul provocat de uraganul Idalia șamd.
Casa Albă are o problema majoră cu Ucraina: trebuie să continue întreținerea războiului prin alocarea de sume imense de la contribuabili, dar în acest moment îi cam lipsesc argumentele.
Nu e exclus ca vizita intempestivă a lui Blinken la Kiev să țină strict de această problemă. Să vizeze, altfel spus, crearea unei diversiuni utile Casei Albe.
Iar lovirea unei țări NATO de către Rusia ar putea oferi exact acoperirea necesară pentru continuarea sprijinului financiar către Ucraina.
Nu mai vorbim de contraofensivă, deja avem probleme mai mari: Rusia dă atacul la cea mai mare organizație militară a lumii.
Cum să tai finanțarea lui Zelenski în asemenea condiții?
O asemenea miză poate, într-adevăr, să explice ciudata derulare a evenimentelor din România, de la dezmințirea categorică la recunoașterea, la fel de categorică, în interval de cîteva ore.
De undeva, de la aliați, trebuie că a venit un mesaj din scurt către leadershipul de la București: mergeți pe varianta ucrainenilor, că ea servește intereselor noastre.
Iar ai noștri s-au executat prompt.
De la mesajele liniștitoare, relaxate, de ieri, Iohannis a trecut azi la extrema cealaltă:
„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale ale României, stat aliat NATO”.
Zelenski poate răsufla liniștit: nu mai merge cu mîna goală la New York, peste două săptămîni.
Rămîne de văzut cum o va scoate România la capăt cu noul conflict în care a fost băgată și ce măsuri va lua împotriva Rusiei.