Serviciul Român de Informații va avea acces la toate bazele de date privind cărțile de identitate, pașapoartele, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare, în baza unui contract primit de firma oficială pe care o administrează, RASIROM RA, de la direcția de specialitate a MAI.
Concret, compania SRI va „asigura existența copiei bazei de date a Evidenței Populației, actualizată la zi”. Iar asta nu este totul. Poliția Română a cumpărat, tot de la RASIROM RA, un sistem operativ care să slujească la punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere emise de judecători în dosarele penale. Culmea, în caietul de sarcini, IGPR invocă o decizie a Curții Constituționale din anul 2016, prin care SRI a fost scos din dosarele penale, inclusiv în ceea ce privește punerea în executare a acestor mandate de supraveghere tehnică. Și SPP lucrează tot cu compania oficială a SRI, de la care a cumpărat, recent, printre altele, nouă generatoare de fum mobile, pentru a-și antrena agenții care participă la misiuni de intervenții la dezastre, urgențe și crize.
Unul dintre cele mai interesante contracte la care a participat, în această vară, Regia Autonomă RASIROM, firma oficială a Serviciului Român de Informații, are legătură cu o achiziție făcută de un alt serviciu special. Este vorba despre Serviciul de Protecție și Pază, structura specializată în paza și protecția demnitarilor de rang înalt, cu precădere, în ultimii opt ani, a președintelui României, Klaus Iohannis.
„Jurnalul” a dezvăluit, în mai multe anchete publicate începând cu anul pandemiei, 2020, că instituția condusă de generalul Lucian Pahonțu a demarat și finalizat o serie de investiții în cadrul unui proiect finanțat din fonduri externe, intitulat „Sistemul integrat pentru intervenția la dezastre, urgențe și crize”. În cadrul acestui proiect, SPP a declanșat, în primăvara acestui an, o nouă achiziție având ca obiect dotarea cu un kit de echipamente, mijloace și materiale destinate pregătirii specifice și desfășurarea de intervenții multirisc, precum și cu o serie de echipamente IT.
Afacerea a fost împărțită în mai multe loturi, din care trei sunt cu adevărat interesante, atât din punctul de vedere al produselor cumpărate, cât, mai ales, al furnizorului declarat câștigător al procedurii de achiziție.
Astfel, SPP a pus la bătaie un buget de 105.039 de lei fără TVA, aferent Lotului 2, referitor la achiziția a nouă echipamente de rețea Acces Point cu alimentare PoE. După care a alocat un buget de 46.215 lei fără TVA, aferent Lotului 5, pentru achiziția a nouă… generatoare de fum mobile. De asemenea, SPP a alocat un buget estimat la 96.639 de lei fără TVA, aferent Lotului 7, pentru achiziția a trei laptopuri VR.
RASIROM este firma oficială a Serviciului Român de Informații
Ei, bine, toate aceste trei loturi au fost adjudecate, la data de 14 iulie 2023, de Regia Autonomă RASIROM, firma oficială a SRI, pentru un preț final negociat la 159.577,26 de lei fără TVA, respectiv la 189.896,93 de lei cu TVA inclusă (adică 38.754,5 euro).
Regia Autonomă RASIROM este o structură aflată în coordonarea Serviciului Român de Informații. Compania SRI a fost înființată prin HG 60/1995, act normativ care a fost modificat și completat succesiv prin HG 363/1999, prin HG 549/2003, respectiv prin HG 793/2003 și se ocupă cu proiectarea și realizarea unor sisteme integrate de securitate. RASIROM funcționează sub coordonarea Serviciului Român de Informații, ca integrator de soluții de securitate fizică și informatică, cu securitatea cibernetică și fizică a structurilor critice naționale și europene, precum și cu asigurarea obiectivelor naționale de interes strategic. Bugetul Regiei Autonome RASIROM este parte a bugetului anual al Serviciului Român de Informații.
Poate pentru că este vorba despre firma SRI care urma să-și adjudece aceste loturi, partea tehnică a produselor cumpărate lipsește din caietul de sarcini publicat de SPP pe portalul SEAP. Însă din ceea ce s-a publicat totuși în legătură cu această cumpărătură, aflăm că „prin achiziția produselor respective se vizează creșterea nivelului de instruire a personalului responsabil de intervenția la dezastre, urgențe și crize”.
Generatoare de fum, pentru a crea factori perturbatori în cursul antrenamentelor
Potrivit documentației de atribuire, aceste echipamente livrate de firma SRI urmează să fie utilizate atât în sesiunile de antrenament, cât și în timpul intervențiilor reale, pentru realizarea mai multor obiective.
Unul dintre obiective este „supravegherea video a zonelor de antrenament și a modului în care se realizează antrenamentul”. De asemenea, produsele vor asigura „transmiterea informațiilor video, în timp real, în centrul de coordonare a exercițiilor, pentru monitorizarea activităților desfășurate”. Cel mai probabil, generatoarele de fum mobile cumpărate de SPP de la firma SRI sunt destinate obiectivului „constituirea unor situații similare celor reale, prin generarea unor factori perturbatori, acustici și vizuali în zonele de pregătire”.
Un alt obiectiv vizat este „modificarea scenariilor de antrenament pe timpul desfășurării acestora, atât din centrul de coordonare a activităților, cât și prin intermediul componentelor din kitul mobil aflat în dotarea instructorilor din teren”. Nu în ultimul rând, cumpărătura va asigura „infrastructura hardware pentru diverse aplicații informatice necesare în procesul de instruire”.
Toate datele populației României, la dispoziția SRI, prin contract
Dacă în cazul achiziției SPP firma oficială a SRI se implică în procesul de antrenare a agenților, cu atât mai interesantă este o altă afacere adjudecată, în vara aceasta, de RASIROM. Mai exact, la data de 14 aprilie 2023, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (DGEP) a scos la mezat un contract privind achiziția de produse software și servicii de instalare și configurare.
DGEP are ca atribuții gestionarea și administrarea, la nivel național, a bazelor de date privind evidența persoanei, cărțile de identitate, pașapoartele, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare a vehiculelor.
În aceste condiții, este interesant ce notează instituția în cuprinsul caietului de sarcini. „Pentru alinierea la cerințele actuale de natură tehnică și pentru asigurarea compatibilității cu versiunile noi de baze de date, respectiv de soluții de aplicare, DGEP trebuie să achiziționeze produsele software și serviciile de instalare și de configurare a componentelor licențiate, în vederea asigurării securității bazelor de date și a modernizării soluției de aplicare a datelor pe o infrastructură hardware, cum ar fi serverele Intel și echipamentele de stocare”.
Pentru a realiza acest obiectiv, DGEP a pus la bătaie un buget estimat de 424.269,57 de lei fără TVA și a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, la care s-au prezentat două companii. Iar la data de 20 iunie 2023 a fost aleasă oferta depusă de Regia Autonomă RASIROM, cu care a fost încheiat contractul 2634167/2023, la o valoare de 409.201,75 de lei fără TVA, respectiv 486.950,1 lei cu TVA inclusă (99.377,6 euro).
RASIROM va furniza DGEP și va instala ultimele versiuni de soft ale Oracle Database Enterprise Edition (două licențe) cu valabilitate perpetuă, ale Oracle Golden Gate (două licențe) cu valabilitate perpetuă și un sistem Linux Premier Suport, cu valabilitate anuală. Interesant este că firma SRI va asigura funcționalitatea de replicare a datelor, securitatea sistemelor de gestiune a bazelor de date, înregistrarea datelor și tranzacțiilor efectuate asupra categoriilor de date gestionate la nivelul sistemelor componente ale DGEP și va asigura existența copiei bazei de date actualizate la zi.
Scoși de Curtea Constituțională din dosarele penale, agenții secreți revin în baza unei afaceri încheiate cu Poliția Română
În primăvara anului curent, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) reclama, în cuprinsul caietului de sarcini aferent unei achiziții de echipamente de securitate constând într-un „sistem operativ”, că odată cu Decizia Curții Constituționale 51/2016, prin care SRI a fost scos din dosarele penale, inclusiv în ceea ce privește punerea în executare a mandatelor remise de judecători, „Parchetul și Poliția au rămas singurele organe competente să pună în executare mandatele magistraților în cauzele penale”.
Sub acest motiv, IGPR a organizat o licitație deschisă, punând la bătaie un buget estimat inițial la 4.320.000 de lei fără TVA. La această licitație s-au înscris patru companii, iar în 29 mai 2023 afacerea a fost adjudecată de… SRI, prin Regia Autonomă RASIROM, pentru un preț final de 3.450.000 de lei fără TVA, respectiv de 4.105.500 de lei cu TVA inclusă (837.857,1 euro).
Poliția susține, în documentația de atribuire, că achiziția respectivului sistem operativ este necesară „pentru întărirea capacității operaționale a unităților de poliție ce folosesc mijloace speciale de investigație în lupta împotriva fenomenului infracțional”. „În situații deosebite, în care activitățile polițienești vizează persoane sau grupări infracționale specializate în măsuri de contracarare a metodelor și mijloacelor polițienești de documentare a activității infracționale a acestora, este necesară o strategie bazată pe utilizarea optimă și integrată a unor mijloace tehnice moderne (…), care să vină în sprijinul poliției în lupta cu fenomenul infracțional aflat într-o continuă evoluție și adaptare rapidă”.
Din acest contract, înțelegem că sistemul operativ cu care IGPR va pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică dispuse de magistrați, obligat fiind de decizia CCR care a scos din dosarele penale SRI, este livrat de firma oficială a SRI. Mai mult, din documentația citată, rezultă că Regia Autonomă RASIROM va instala aceste echipamente și va asigura mentenanța lor. Deloc surprinzător, Anexa în care scrie exact ce conține acest „sistem operativ” nu a fost publicată pe SEAP.
În istoria sa, țara noastră a mai cunoscut statul polițienesc, nu ar fi acum pentru prima oară. Și cred că în momentul în care s-a făcut public faptul că SRI ( poliția secretă ) va avea acces la datele personale ale tuturor locuitorilor țării, era deja făcut de mult. Publicarea a fost doar pentru îndeplinirea obligației virtuale de ” transparență ” .
Pot să trag concluzia logică , așa cred, că inamicul principal al statului român este populația României, dată fiind necesitatea implicării poliției secrete în situații de ” dezastre, urgențe și crize ” prin datele personale a milioane de oameni . Cum ar fi cea a covidului presupun, sau cea viitoare, a vaccinarii cu forța. Mă mai întreb în acest caz și ce patrie evocă emblema acestei agenții , căci nu cred să avem o aceeași , eu si ea.
Dar mai e ceva ce mă intrigă aici : societățile oculte îmi trezesc suspiciuni, iar simbolurile acestora mai mult ca orice. Nu înțeleg roba de culoare roșie purtată de personajul ce figurează în capul articolului, legătură acestui personaj cu contextul ; nu înțeleg nici semnificația octogonului stelat , nu seamănă decît cu un însemn ocult ( nu vreau să speculez, dar dacă aș vrea , as spune că aduce cu un fel de roză a vînturilor , la fel cu cea a CIA ). Cred că steaua lui David e totuși exagerat să spun.
Nenea
Ați auzit că Ungaria iese din sistemul de vize SUA pentru că nu a vrut să împărtășească cu ei toate datele cetățenilor maghiari…
Deci SRI-ul ca SRI-ul dar se trimite Americii dorește să aibă toate datele persoanelor care călătoresc sau ar putea călători înspre ei.
Pe altă parte sistemul Schengen este tocmai ăsta ca în mod european toate datele să fie într-o bază comună și de aceea poate că austriecii nu vor ca pămpălăul de șef de post de la Adunații Copăceni de exemplu să vadă datele primarului Vienei IBAN e-mail n°buletin serie pașaport n°telefon adresă asigurări etc