X

Facturile la electricitate cresc de la 1 ianuarie. Vom plăti subvenții pentru ca “baieții deștepți” care au investit în regenerabile să aibă profit

 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Din 1 ianuarie anul viitor, facturile de energie electrică ale consumatorilor finali din România ar putea cunoaște o nouă încărcare financiară. Pe lângă certificatelor verzi deja existente, o nouă subvenție este în pregătire, destinată producătorilor de energie regenerabilă. Această informație a fost prezentată mai întâi de Profit Insider, cu mult înainte de a fi publicată oficial. Planurile includ o nouă schemă de sprijin numită “contracte pentru diferență” (CfD), care a fost în curs de dezvoltare din 2016 și a fost studiată în detaliu în 2019.

Această schemă are scopul de a asigura venituri constante pentru proiectele de producție de energie verde în faza de exploatare. În esență, investitorii primesc un preț garantat pentru vânzarea energiei după ce producția a început, numit “preț de exercitare”, pentru a asigura o anumită rentabilitate minimă. Dacă prețul real de vânzare pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât prețul de exercitare, investitorul este compensat prin plata diferenței. În cazul în care prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, investitorul trebuie să returneze diferența.

Ministerul Energiei a anunțat că în 2023 și 2025 vor avea loc licitații pentru a selecta proiectele de producție de energie regenerabilă eligibile pentru această schemă de sprijin, cu o capacitate maximă instalată de 2.500 MW pentru parcuri eoliene pe uscat și 2.500 MW pentru centrale fotovoltaice.

În acest an, vor avea loc licitații pentru primele 2.000 MW instalați, jumătate pentru eolian și jumătate pentru solar. Nivelul prețului de exercitare licitat de investitori va fi un factor decisiv, urmărind calificarea proiectelor cu cele mai mici prețuri și, implicit, cu nevoi mai mici de subvenționare. Schema CfD va oferi sprijin timp de cel mult 15 ani de la începutul plăților.

În faza de implementare, prețul de referință care determină primirea sau plata banilor se va baza pe media lunară ponderată a prețului pieței pentru ziua următoare (PZU) de la OPCOM, pentru aceeași tehnologie de producere supusă schemei CfD. Această schemă reprezintă o încercare a autorităților de a încuraja dezvoltarea energiei regenerabile și de a asigura o tranzacționare echitabilă a energiei, în concordanță cu cerințele pieței și mediului.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

  1. Dacă mediul ar interesa ” autoritatile” cîtuși de puțin, acestea ar fi la curent cu faptul că eolienele sunt nocive omului și mediului, fiind extrem de poluante.
    Eu nu înțeleg absolut de loc această preocupare obsesivă deja de supraprotectie a mediului prin care nu se face altceva de fapt decît distrugerea acestuia, de parcă am fi într-un teatru al absurdului în care nimic nu are legătură cu nimic.
    Creșterile tot mai mari ale cifrelor înscrise pe facturi sunt în relație directă cu aducerea populațiilor în imposibilitate de plată, pentru a le forța să ceară ele singure instaurarea Noii Ordini Mondiale, în care vom fi cu toții precum niste copii neputincioși, hrăniți la ore fixe doar dacă vom fi cuminți. Și vaccinati chiar dacă nu vom fi.
    Nu văd în schimb nici cea mai mică legătură între protecția mediului și facturile dublate la sume, doar dacă tot acest talmes- balmeș nu e decit o șmecherie financiară, în scopurile deja descrise in paragraful anterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button