Deși Guvernul plătește 260 de milioane de lei de la buget pentru subvenționarea producției de roșii, importurile din Turcia au atins un nivel record de 77 milioane euro

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Valoarea totală a importurilor de roșii din țări terțe pe piața românească a fost în intervalul octombrie 2022 – mai 2023 de 77 milioane de euro, arată publicația specializată Lanțul Alimentar, care citează statisticile oficiale. Anul comercial 2022-2023 se va încheia în septembrie.

Datele financiare arată și o scumpire semnificativă a roșiilor din Turcia ajunse pe piața românească: o medie de 112 euro/100 kg, anul trecut, în timp ce anul acesta, media a ajuns la 138 euro/100 kg.

Cantitățile importate au cunoscut, de asemenea, un trend ascendent. În intervalul octombrie 2022 – mai 2023, au ajuns pe piața românească 55.389 tone de tomate, mai mult decât cantitatea totală a anului comercial precedent ( octombrie 2021 – septembrie 2022 ): 51.301 tone.

În paralel, guvernul subvenționează cu 260 milioane lei din bani publici programul ”Tomata” pentru sprijinirea producției interne, un program inițiat de guvernele PSD.

În acest an, subvenția de la bugetul de stat e acordată de guvern an ca ajutor de minimis pentru culturile în sere și solarii. În 2023, bugetul total alocat de Ministerul Agriculturii este de 262 milioane de lei (53 milioane de euro).

Scopul programului e stimularea producției de roșii în afara sezonului, astfel că legumicultorii trebuie să înceapă producția din primăvară.

Subvenția plătită de stat pentru programul Tomata 2023 este de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat, potrivit hotărârii de guvern care stabilește regulile acestui ajutor de stat.

Care este însă unul dintre efectele acestei subvenții? Prăbușirea prețului la roșii din cauza suprasaturării pieței, după cum arată o analiză a portalului agro-tv. Un reportaj de la începutul lunii iulie arată că într-unul dintre cele mai mare bazine legumicol din țară – Matca, județul Galați – roșiile se vând cu prețuri sub 1 leu kilogramul, preț care, potrivit producătorilor din zonă, nu acoperă nici măcar cheltuiele de cules.

Motivul, spun legumicultorii, este că Programul Tomata, așa cum este conceput, conduce la o suprasaturare a pieței într-o anumită perioadă, producătorii fiind astfel nevoiți să își vândă producțiile de roșii în pierdere.

2 thoughts on “Deși Guvernul plătește 260 de milioane de lei de la buget pentru subvenționarea producției de roșii, importurile din Turcia au atins un nivel record de 77 milioane euro”

  1. În guverne nu sunt numiți oameni competenti care să stăpînească la perfecție domeniul pe care îl reprezintă ca ministri. De unde să știe cineva care nu e agronom de profesie cum să întocmească un plan eficient cu care să sprijine activitatea, și așa destul de puțin rentabilă, a țăranului român, destinat de multă vreme să dispară fiind înlocuit cu industria cultivării legumelor si fructelor în pietriș, și coapte la ultraviolete , asa cum este cazul in Olanda?
    Dar fondurile se risipesc, si nimeni nu înțelege nimic din ele. În plus, românii nu mai știu ce înseamnă cuvîntul patriot, acest cuvînt nu mai are sens astăzi. Românii ar trebui să cumpere de la români, nu de la turci, nu ne-a ajuns cît ne-au stapinit? Nu vorbesc despre boicot și nu sunt discriminativa, însă în țara mea îmi place să -i sprijin pe-ai mei .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X