Crucile eroilor români au fost reinstalate de patrioți în cimitirul de la Valea Uzului

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Românii și-au făcut astăzi onoranta datorie față de eroii neamului, căzuți la Valea Uzului pentru apărarea pământului strămoșesc de către hoardele ungurești! Crucile de la căpătâiul eroilor au fost puse acolo unde le-a fost și le este locul pe veci. La inițiativa bravului român, doctorul Mihai Târnoveanu, liderul Mișcării Naționale, cu binecuvântarea a patru preoți, dintre care trei fiind ucenici ai Sfântului Justin Pârvu de la Petru Vodă și cu sprijinul fraților harnici de la Frăția Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe, au fost înfipte în pământul țării 150 de cruci, totul decurgând creștinește, în duh de rugăciune și frățietate cum le șade bine românilor!

„Considerăm că fiecare zi şi fiecare ceas care a trecut de o săptămână încoace, de când s-au demolat crucile din beton puse de primăria Dărmăneşti în 2019, constituie un sacrilegiu şi o ofensă a adus în memoriei ostaşilor Armatei Române. De aceea, ne-am hotărât ca astăzi (sâmbătă – n.red.) să punem în locul celor 50 de cruci din beton, 150 de cruci din lemn. Le înfigem direct în pământul sfânt al ţării pentru ca memoria şi sângele eroilor Armatei Române din Primul Război Mondial să fie respectate aşa cum se cuvine„, a declarat Mihai Tîrnoveanu.

Acesta a susţinut că acţiunea de sâmbătă este una legitimă şi a precizat că va solicita, ulterior, avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Acţiunea noastră este în primul şi-n primul rând legitimă şi, după ce vom instala cele 150 de cruci, vom solicita şi avizul Oficiului Naţional Cultul Eroilor. Nu am vrut să solicităm prima dată avizul pentru că ar fi durat foarte mult timp şi nu mai putem accepta ca eroii români să stea fără cruci”, a spus Tîrnoveanu.

El a mai menţionat că dacă se va contesta în instanţă amplasarea acestor cruci şi ele vor fi înlăturate, a doua zi vor fi amplasate din nou.

„Deci, cât voi trăi eu şi camarazii mei va fi o luptă continuă pentru ca eroii români de la Valea Uzului să aibă cruci în cimitir. Este un lucru simplu, elementar, de la care nu dăm înapoi”, a spus preşedintele Asociaţiei Calea Neamului.

Mihai Tîrnoveanu a mai anunţat că va avea o întrevedere cu reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, în data de 13 iunie şi speră să se clarifice situaţia parcelei româneşti de la cimitirul din Valea Uzului.

Vă anunţăm că în data de 13 iulie, dimineaţa, suntem primiţi în audienţă la Ministerul Apărării Naţionale. Acum o lună de zile am înaintat o petiţie prin care solicitam oficializarea parcelei româneşti din cimitirul Valea Uzului, însoţită de cererea de de audienţă. Ni s-a acceptat şi sperăm că începând din 13 vom începe să clarificăm situaţia parcelei româneşti într-un sens pozitiv. Resping orice negociere purtată de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi de cel al judeţului Bacău, pentru că consider că aceşti doi oameni nu sunt sinceri, nu au niciun interes, nu au niciun gând să restabilească memoria jertfei eroilor români, pentru că aceşti doi oameni au înaintat, prin funcţiile pe care le deţineau în 2019, respectiv de preşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv prefect la Bacău, au înaintat procese împotriva Primăriei Dărmăneşti pentru faptul că a ridicat 50 de cruci şi monumentul”, a mai spus Tîrnoveanu.

Întrebat dacă există certitudinea că cei 150 de soldaţi români sunt înmormântaţi la Valea Uzului, el a spus că se bazează pe documente al Ministerului Apărării Naţionale, dar şi pe faptul că sute de soldaţi români au murit în zonă în Primul Război Mondial.

Avem două certitudini. Prima certitudine: în luptele de la Valea Uzului, din Primul Război Mondial, în 1916, au murit sute de militari români, nu se ştie câţi, dar sunt câteva sute bune. A doua certitudine: există două documente, unul din 1985 şi unul din 1988, care atestă că în cimitir au fost îngropaţi, aici, la Valea Uzului, 149 de soldaţi români cunoscuţi şi trei necunoscuţi. Deci, aceste documente nu sunt nişte fiţuici sau nişte benzi de colorat, ci sunt documente ale Armatei Române, sunt documente eliberate de Ministerul Apărării Naţionale din acea perioadă. De ce nu am avea motive să le credem?„, a mai arătat Tîrnoveanu.

Acesta a mai susţinut că dacă amplasarea celor 150 de cruci va fi contestată în justiţie, va face contesta şi el amplasarea crucilor ridicate pentru soldaţii maghiari, despre care spune că nu au avizul Oficiului Naţional al Eroilor.

„Nu este normal ca într-un cimitir de eroi parcela românească să fie sfâşiată de buldozere, iar parcela soldaţilor armatei inamice să fie intactă. Noi nu vrem ca însemnele lor de căpătâi să fie demolate, nu vrem să fie dărâmate. De fiecare dată, românii care au venit să-şi cinstească eroi aici au pus o floare şi au aprins o lumânare şi la crucile militarilor armatei austro-ungare. Dar în momentul în care Consiliul Judeţean Harghita sau oricine altcineva va contesta în justiţie ridicarea celor 150 de cruci din lemn, atunci vom face şi noi acelaşi lucru pentru crucile armate inamice. Le vom contesta şi pe ele în justiţie, pentru că nici ele nu au avizul Oficiului Naţional Cultul Eroilor şi sunt curios ce alte avize mai au sau nu mai au. Repet, Borboly (preşedintele CJ Harghita – n.red.), Consiliul Judeţean Harghita, pe mine personal poate să mă dea în judecată până la adânci bătrâneţi, n-am nicio problemă cu asta, dar voi avea o problemă când se va pune în discuţie, dacă se va pune în discuţie în justiţie existenţa acestor 150 de cruci şi atunci vom proceda şi noi similar cu ale lor„, a mai spus Tîrnoveanu.

Un gest deosebit a fost făcut de starețul mănăstirii Petru Vodă, părintele Hariton Negrea, care după ce a sfințit crucile eroilor români, a mers și a stropit cu aghiazmă și crucile soldaților unguri, întorcând astfel obrazul, cum ne învață Hristos, la palma necreștinească a liderilor UDMR care au acționat în instanță dreptul românilor de a avea sfinte cruci la căpătâiul eroilor ce s-au jertfit pentru România MARE!

Pe lângă cele 150 de cruci de lemn, a fost amplasată şi o cruce de aproximativ trei metri, dar şi un catarg pe care a fost ridicat tricolorul românesc. De asemenea, mai mulţi bărbaţi au pus tricolorul românesc şi pe poarta de intrare în cimitir.

Acțiunea s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a eroilor români.

AUR a felicitat această inițiativă a patrioților români

Președintele AUR, George Simion, s-a deplasat la Cimitirul de la Valea Uzului unde organizațiile patriotice au reinstalat crucile eroilor români din locul de un au fost smulse de slugile trădătoare de țară. George Simion a declarat că nici o decizie judecătorească nu îi poate opri pe români să intre în Cimitirul de la Valea Uzului pentru a-și plânge eroii.

Declarația președintelui AUR

În Primul Război Mondial au luptat românii pentru independență, pentru o țară, pentru România Mare, cu forțele imperiale austro-ungare dintr-o parte austro-ungarii, dintr-o parte românii. Acum vin unii și alții să ne spună ce, că au murit aici doar austro-ungari, că au murit doar maghiari. Nu au murit doar maghiari, au murit și italieni, au murit și sloveni au murit și români. Doar nu se făcea diferența. Aici au murit doar maghiari? Nu. Au murit ostași de toate naționalitățile.

De asta trebuie să avem dreptul să ne plângem cu toții morții. Iar cei care dau decizii absurde că nu a existat autorizație de construcție pentru crucile eroilor români, dar pentru celelalte cruci a existat. Cimitirul ăsta s-a ridicat după primul Război Mondial. Avem felul în care arăta în 1988. Hai să-l readucem înapoi la starea în care arăta în 1988, înainte să fie vandalizat de tineretul UDMR de astăzi. În 1994 s-au incendiat cruci. Aici e o desfășurare de forțe impresionantă. Astăzi, la Valea Uzului, românii care vin să pună o cruce la căpătâiul românilor care își dorm somnul de veci aici sunt întâmpinați de autorități ale statului român, plătite de români și mă aștept chiar să fie împiedicați să pună acele cruci. Vedeți ce desfășurare incredibilă de forțe ecaici! După cum știți, dragi prieteni, era crucea mare pusă la Centenar, la 100 de ani de la Marea Unire.

În această bătălie s-au luptat, după mintea unora, maghiari contra maghiari. Români nu au existat sau au murit numai dintr-o singură parte. Aici era crucea. A fost scoasă. Cinste celor de la Frăția Ortodoxă, de la Calea Neamului, lui Dan Grăjdeanu, lui Mihai Tîrnoveanu, pentru că au venit cu inițiativa. Cum ar trebui să dea dovadă fiecare român de demnitate și să vină cu niște cruci de lemn? Li se vor spune că încalcă sentința judecătorească, nu încalcă nicio sentință judecătorească. Sunt oseminte aici ale românilor. Au venit creștinește să le pună o cruce la căpătâi. Bravo lor!

Cred că după ce s-a întâmplat aici, o țară întreagă ar fi trebuit să vină la Valea Uzului și să pună cruci, pentru că maghiari, slovaci, italieni, români, cu toții avem dreptul de a ne cinsti eroii așa cum considerăm de cuviință. Sunt nebuni cei care își pot imagina că în anul 2023 trebuie continuate astfel de conflicte interetnice. Șovinismul celor de la UDMR și supușenia autorităților românești au atins deja cote inimaginabile. Ce vor face jandarmii? Îi vor opri pe bravii eroi, reprezentanți ai asociațiilor Frăția Ortodoxă și Calea Neamului să pună acele cruci? Nu cred că am ajuns chiar atât de sclavi pe pământul nostru.

O desfășurare de forțe impresionante. Să vedem care îi răspunsul actualei guvernări Ciolacu la cei care vor să cinstească memoria eroilor români. Să vedem ce ordin va da premierul Ciolacu față de organizațiile patriotice românești care vin azi la Valea Uzului și ministrul de Interne, Predoiu. Ce ordin vor primi acei jandarmi să facă? Să vedem ce zice premierul Ciolacu alege să pună pumnul în gură și să aplice brațul lung al legii împotriva românilor în 2019. Eu am fost bătut aici și Dragnia cu Tăriceanu împreună cu Kelemen Hunor au îngropat subiectul. Eu am fost tâlhărit, mi s-au luat două telefoane mobile, iar în mass-media s-a prezentat la o lună după, când s-a venit aici, la Valea Uzului, că au intrat huliganii în cimitir. Nu!

Au intrat românii demni acolo, în cimitir, și avem tot dreptul să fim aici. Nu e nici o decizie de instanță din lume, nu poate să ne spună: Voi nu veniți aici să vă plângeți eroii!

De aceea, transmitem un simplu mesaj: Am fost, suntem și vom fi, iar Ardealul este pe veci pământ românesc.

Ne-au luat străinii și pământuri de grâne și aur și petrol, iar acum ne-au luat și crucile de pe mormintele sfinte de eroi

Liderul Asociaţiei „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, scrie, pe Facebook, că se vor pune noi cruci, simbolul creştinilor, la căpătâiul eroilor militari români de la Valea Uzului, şi nimeni să nu mai îndrăznească să le smulgă de acolo.

„Treceți Batalioane Române Carpații! Pentru Crucea lui Hristos si a Neamului tău, pentru libertatea ta de conștiință națională, pentru ca genunchii tăi să nu fie îndoiți și capul tău să nu fie plecat! Ne-au luat străinii și pământuri de grâne și aur și petrol, iar acum ne-au luat și crucile de pe mormintele sfinte de eroi. Vom ridica altele, din lemnul pădurilor noastre care au văzut și luptă si jertfă. Este un lemn viu udat cu sânge, este lemnul vechilor biserici, este lemnul din care răsună toaca noastră cea de toate zilele, cea de toate veacurile. Vom ridica Împreună, cu brațele noastre aceste Cruci, pentru că altfel nu ne vom mai putea lua înapoi ce am pierdut până acum. De vom ceda acum, vom ceda practic totul, căci temelia ridicării unei Țări este lespedea de pe mormintele Eroilor ei.

Cu pace, pace, pace, mergem la Valea Uzului! Cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!”, scrie Tîrnoveanu, pe Facebook.

„Groful UDMR-ist Borboly Csaba a depus o plângere penală contra lui Mihai Tîrnoveanu de la Calea Neamului și Mișcarea Națională care, împreună cu Frăția Ortodoxă, Starea de Libertate, Legitimă Apărare și alte organizații patriotice, instalează azi la capul eroilor de la Valea Uzului 150 de cruci de lemn, după ce cele de piatră au fost demolate samavolnic, într-un sacrilegiu păgân nemaiîntâlnit după căderea comunismului din decembrie 1989.

Liderul politic George Simion, ajuns la fața locului înaintea organizațiilor civice, a reușit să transmită o filmare pe Facebook, deși semnalul este foarte slab în zonă”.

„Am depus o plângere penală împotriva incitării și provocărilor postate recent pe pagina de Facebook. Mulțumită puterii legii, am obținut rezultate până acum și vom continua pe această cale.”, mai spune acesta cu referire la chemarea lui Mihai Tîrnoveanu.

Totodată, grofii UDMR au instalat pe poarta cimitirului de la Valea Uzului un așa-zis „Regulament”, care ar fi fost votat de unguri pentru a se interzice manifestările românești la căpătâiul eroilor români,

„Regulamentul” și orice măsură punitivă sunt însă ilegale pentru că, în ciuda unei decizii controversate a instanțelor aservite sistemului ticăloșit, potrivit primarului Constantin Toma din Dărmănești, pe raza căruia se află Valea Uzului, „Cimitirul Internațional Valea Uzului încă nu s-a trecut în cartea funciară de la Sanmartin”.

2 thoughts on “Crucile eroilor români au fost reinstalate de patrioți în cimitirul de la Valea Uzului”

  1. Dacă putem să o ajutăm și luna aceasta pe mămica Mihaela, aflată în situație de avort Rugămintea este dacă mai putem să o sprijinim și pentru plata chiriei și a întreținerii până pe 23 iulie, pentru a nu ajunge iar în casa părăsită cu copilașii… Poate nu sunt gata actele la Centrul Alexandra până atunci și să nu se demoralizeze din nou și să se gândească din nou la avort dacă se văd pe drumuri… Cât putem fiecare… Suma de care are mai este nevoie este de 1000-1500 RON pentru chiria apartamentului cu 2 camere și pentru întreținere. Slavă lui Dumnezeu că nu a fost la avort. Și dacă putem să ajutăm și luna aceasta, pentru a nu interveni din nou o situație de criză….

    Sper să se schimbe situația lor prin implicarea oamenilor cu dăruire și experiență. M-am simțit tare responsabilă să semnalez cazul și să facem ce putem fiecare pentru supraviețuirea pruncului nenăscut și fără apărare. Adresa mea de e-mail: [email protected] Numărul de telefon al familiei 0775178737

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X