X

Ursula von der Leyen a blocat ajutoarele pentru fermieri românii afectați de invazia de cereale din Ucraina

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat decizia de a se aloca bani din rezerva de criză agricolă către cele cinci țări, inclusiv România, care sunt cele mai afectate de importurile de cereale ucrainene scutite de taxe vamale.

Acest lucru a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al Comisiei, miercuri, după ce cu o zi mai devreme comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat, la reuniunea informală a miniștrilor agriculturii de la Stockholm, că Von der Leyen a amânat votul asupra deciziei, relateaza Dnevnik citat de Rador.

„Dosarul nu a atins încă o maturitate suficientă pentru a fi trecut pe ordinea de zi a reuniunii comisarilor europeni”, a declarat purtătorul de cuvânt. Din clarificările sale ulterioare rezultă clar că protestele fermierilor din Polonia de-a lungul graniței cu Ucraina au dus la oprirea camioanelor cu alimente și că, atâta timp cât restricțiile sunt în vigoare, nu va fi luată nicio decizie cu privire la despăgubiri. Nici Budapesta nu a ridicat încă interdicția de import de mărfuri ucrainene, care este o condiție prealabilă pentru acordarea despăgubirilor.

„Suntem în contact cu țările în cauză pentru a ne asigura că nu mai există alte obstacole în calea transportului și tranzitului normal al mărfurilor agricole”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a anunțat că va aloca 156 de milioane de euro din rezerva sa de criză către cinci țări – Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia și România – pentru a-i despăgubi pe fermierii acestora, deoarece importurile de cereale ucrainene fără taxe, mai ieftine deci, au lăsat producția acestora în depozite. Valoarea ajutorului destinat Bulgariei este de 26 de milioane de euro.

Ajutorul financiar este însoțit de o autorizație pentru cele cinci țări de a interzice importurile din Ucraina de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui, care a fost prelungită până pe 15 septembrie.

„Aceste state sunt cele mai afectate de creșterea importurilor din Ucraina. Din creșterea de 6 miliarde de euro a exporturilor agricole ucrainene pentru 2022, 5 miliarde sunt reprezentate de cele cinci țări. Aceste cifre sunt suficiente pentru a proteja nevoia fermierilor din aceste țări să primească sprijin din partea rezervei de criză”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

„Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv pentru a aștepta și sper că săptămâna viitoare se va lua decizia”, a adăugat el, la Stockholm.

Cine este responsabil

Wojciechowski a ieșit marți cu o declarație separată, în care spunea că nu are intenția de a-i atribui responsabilitatea pentru întârziere Ursulei von der Leyen.

„Am vrut doar să explic că președintele a considerat că este necesar să clarifice toate îndoielile și să aducă propunerea la maturitate, înainte de a decide să o includă pe ordinea de zi a Colegiului. Mai exact, în ceea ce privește punerea integrală în aplicare a acordului dintre Comisie și cele cinci țări – membre și eliminarea tuturor obstacolelor nejustificate din calea liberei circulații a mărfurilor din Ucraina către aceste state membre de primă linie”, a spus Wojciechowski într-o declarație scrisă.

Comisarul european pentru agricultură a anunțat, tot la Stockholm, că, pe lângă compensațiile pentru cele cinci țări, Comisia Europeană este de așteptat să aprobe propunerea sa de a activa restul rezervei de criză de 330 de milioane de euro, care să fie distribuită între celelalte state din UE, pentru a fi ajutați și fermierii lor pentru creșterea costurilor legate de prețurile la energie electrică și îngrășăminte.

După ce Comisia Europeană a anunțat că va despăgubi fermierii din cele cinci țări, alte 12 țări europene, inclusiv Germania și Franța, au contestat aceste planuri, spunând într-o scrisoare către Ursula von der Leyen că și fermierii lor suferă și că eliminarea importurilor vamale aplicate pentru alimentele ucrainene este o dovadă de solidaritate cu un Kiev, aflat în război. Wojciechowski a spus că, din cauza costurilor crescute la energie și îngrășăminte, a propus ca restul rezervei de criză de 330 de milioane de euro să fie distribuită între celelalte state europene, dar așteaptă aprobarea de la președintele Comisiei.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

  1. La nivelul Comisiei europene nu există nici cel mai mai mic interes pentru ca fermierii români să fie ajutați, dimpotrivă, ei trebuie desființați, ca și cei americani, olandezi și de oriunde , îngropați cu desăvârșire , pentru că aceasta face parte din planul de înrobire mondială în care toți să fim dependenți de clica mondialistă . De acum înainte autonomia este interzisă pe toate planurile . Războiul din Ucraina este unul dintre Caii Troieni cu care se forțează punerea în aplicare a Noii Ordini Mondiale . Toți jucătorii sunt la locurile lor ! Popoarele servesc doar de masă de manevră, ca dintotdeauna; ele dorm încă și visează cum muncesc pentru salarii și cum continuă să plăteasca taxele ce merg toate la plata îndatoririi forțate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button