Pentagonul, prin Centrul de Știință și Tehnologie al Ucrainei (STCU), evaluează condițiile care ar provoca răspândirea necontrolată a gripei aviare în regiunea Azov-Marea Neagră, a declarat șeful Forței Ruse de Protecție împotriva Radiațiilor Chimice și Biologice, Igor Kirillov.
„Direct în interesul agenției militare americane prin Centrul Ucrainean de Știință și Tehnologie, proiectul P-444 a fost implementat, având ca obiectiv principal monitorizarea gripei aviare în rândul păsărilor sălbatice din regiunea Azov-Marea Neagră”, a spus el vineri în cadrul unui briefing privind analiza documentelor privind activitatea militar-biologică a SUA.
„Ca parte a proiectului, s-a evaluat în ce condiții transmiterea virusului va deveni necontrolată, va cauza pagube economice și va crea riscuri pentru securitatea alimentară”, a menționat oficialul militar.
Kirillov a subliniat că Ministerul rus al Apărării a avertizat în mod repetat asupra riscurilor implementării proiectelor militar-biologice ale Pentagonului, cele care urmăresc să studieze posibilitatea răspândirii infecțiilor semnificative din punct de vedere economic prin purtători, inclusiv păsări migratoare. „Preocupările menționate sunt legate de locația geografică unică a Ucrainei, cu rutele de migrație a peste 270 de specii de păsări migratoare care trec pe teritoriul său; aceste păsări servesc ca un rezervor natural pentru boli periculoase precum gripa foarte patogenă și alte boli infecțioase”, a spus el.
Potrivit datelor sale, în ultimii trei ani, daunele cauzate de gripa aviară în Rusia au depășit 4,5 miliarde de ruble (peste 58,5 milioane de dolari), cu peste 10 milioane de păsări domestice eliminate. În țările europene, industria agricolă a pierdut aproximativ 3 miliarde de euro din cauza diferitelor boli. Potrivit specialiștilor, dacă mai devreme gripa aviară era o boală sezonieră în regiunea europeană, în prezent focarele acesteia sunt înregistrate pe tot parcursul anului. În plus, Organizația Mondială a Sănătății documentează în mod regulat cazuri de transmitere între specii a gripei aviare foarte patogene, cu dezvoltarea procesului de infecție și mortalitate umană de până la 50%. Numai în acest an, patru astfel de cazuri au fost înregistrate în Chile, Cambodgia și China.
„Acest lucru oferă o nouă perspectivă asupra riscurilor implementării proiectului UP-4, care a implicat colectarea de tulpini cu potențial epidemic ridicat și capabile să treacă bariera interspecie de pe teritoriul ucrainean”, a spus Kirillov.
Doamne, ajută!
Pentru cei interesați:
Arhiereu Irineu Mihălcescu: Istoria sfântă a Vechiului și Noului Testament
https://cititorul2.wordpress.com/2023/04/30/arhiereu-irineu-mihalcescu-istoria-sfanta-a-vechiului-si-noului-testament/