NATO ar trebui să joace un rol mai important în securitatea Mării Negre și să integreze apărarea antiaeriană și antirachetă a Ucrainei cu cele ale aliaților alianței, a declarat joi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, scrie Reuters
„Marea Neagră este esențială pentru ca întreaga Europă să fie pașnică și orientată spre viitor”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, vorbind prin video la o conferință de securitate a Mării Negre, care se desfasoara la București.
„Din păcate, este și o vitrină a cât de repede se pot deteriora lucrurile dacă se neglijează amenințările. Este timpul să transformăm Marea Neagră în ceea ce a devenit Marea Baltică, o mare a NATO”.
Remarcile au fost respinse de Moscova, unde purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un briefing: „Marea Neagră nu poate fi niciodată o mare NATO”.
„Aceasta este o mare comună, trebuie să fie o mare de cooperare, interacțiune și securitate pentru toate statele sale litorale. Și această securitate este indivizibilă”.
Marea Neagră și coasta sa ucraineană au fost teatre cruciale de război de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut. Atât Moscova, cât și Kievul se bazează pe mare pentru comerț, inclusiv pentru aprovizionarea piețelor de cereale, fiind doi dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume. O blocada rusă a amenințat să provoace o criză alimentară globală anul trecut, până când Națiunile Unite și Turcia au intermediat un acord pentru a menține porturile deschise, încă în centrul diplomației.
„Trebuie să abordăm împreună problema comună a Rusiei. De exemplu, susțin ideea expertului de a integra sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă ale Ucrainei cu cele ale aliaților NATO de la Marea Neagră și de la Marea Baltică”, a spus Kuleba.
Flota Rusiei de la Marea Neagră are sediul în Crimeea, peninsula ucraineană Moscova capturată și anexată în 2014, iar capturarea porturilor Ucrainei a fost un obiectiv major al Rusiei. De la invazia de anul trecut, Moscova a ocupat întreaga coastă a Mării Azov care se deschide în Marea Neagră, dar înaintarea sa de-a lungul coastei Mării Negre a fost oprită la aproximativ 130 km est de principalul port al Ucrainei, Odesa.
România și Ucraina organizează la București prima conferință privind securitatea Mării Negre a Platformei Internaționale a Crimeei, mecanism care vizează „dezocuparea Crimeei și restabilirea securității Mării Negre” .
Vorbesc in punga acestia…Vor sparge in bucati ucria, iar clovnul va fi „extras”,cum le place sa zica sefilor lui.Dac am avea un domn intelept atunxi,sa stie aduce raptul din ‘940 la trupul de unde a fost furata…Nu l vad pe acela….