Producătorul farmaceutic elvețian Novartis a semnat un acord de licență pentru a facilita accesul la un tratament pentru leucemia mieloidă cronică, a anunţat joi organizaţia Medicines Patent Pool (MPP). Acesta este primul acord de acest fel pentru un medicament împotriva cancerului.
Acordul va permite companiilor de medicamente generice selectate să dezvolte, să producă și să comercializeze versiuni generice ale nilotinibului pe teritoriul acoperit de licența voluntară, a precizat într-un comunicat MPP, o organizație internațională cu sediul la Geneva, susținută de Națiunile Unite.
Potrivit AFP, teritoriile acoperite de acest acord vizează în special şapte ţări cu venituri medii – Egipt, Guatemala, Indonezia, Maroc, Pakistan, Filipine şi Tunisia -, unde brevetele pentru Nilotinib sunt aşteptate să sosească în curând sau sunt deja în curs de validare.
„Accesul la medicamente de calitate reprezintă o componentă crucială în riposta mondială împotriva acestui flagel care este cancerul. Deşi brevetul urmează să expire în curând, această licenţă voluntară din domeniul bolilor netransmisibile creează un precedent important, care, sper eu, va fi reprodus şi de alte companii”, a declarat Charles Gore, directorul executiv al MPP.
Acordul de licență este primul încheiat de către MPP pentru un tratament împotriva cancerului și este prima dată când o companie a acordat o licență pentru un medicament anticancer patentat printr-un mecanism voluntar, orientat spre sănătatea publică.
„Suntem mândri să fim primii care au încheiat acest nou model de acord de licență cu MPP”, a declarat Lutz Hegemann, președinte al departamentului Global Health and Sustainability din cadrul Novartis.
Nilotinibul este un medicament oral cu administrare de două ori pe zi, care figurează pe lista model de medicamente esențiale a Organizației Mondiale a Sănătății pentru tratamentul leucemiei mieloide cronice (LMC) la adulți și copii cu vârsta de peste un an.
Benedikt Huttner, secretarul Comitetului de experți al OMS pentru selecția și utilizarea medicamentelor esențiale, a salutat la rândul său semnarea acordului:
“Sperăm că va marca o schimbare de paradigmă și că vor fi semnate mult mai multe acorduri de licență pentru medicamente esențiale brevetate împotriva cancerului, astfel încât pacienții din întreaga lume să poată beneficia de ele.”