Pe șest: 11 țări din UE au acordat despăgubiri pentru vătămări produse de vaccinul anti-Covid

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Curtea de Conturi Europeană a dezvăluit, într-un raport special privind achiziția de vaccinuri anti-Covid, că 11 țări din UE au acordat despăgubiri pentru efectele adverse ale acestor vaccinuri. Contractele Comisiei Europene cu producătorii au fost atât de păguboase, încât statele membre și-au asumat să achite sumele de despăgubire pentru vaccinații decedați sau a căror sănătate a fost afectată grav de aceste substanțe.

Raportul Curții de Conturi Europene, emis în urma verificării achiziției de vaccinuri împotriva Covid-19 de către Comisia Europeană, a scos la iveală faptul că 11 țări din UE au plătit despăgubiri victimelor acestor produse. Curtea a arătat că în contractele încheiate de Comisia Europeană, statele membre și-au asumat partajarea riscurilor, preluând o parte a riscului financiar care revenea, în mod normal, producătorilor de vaccinuri.

Astfel, un cetățean care a suferit din cauza unor efecte adverse ale unuia dintre vaccinurile împotriva Covid-19 achiziționate în temeiul contractelor putea solicita despăgubiri de la producătorul vaccinului. În cazul în care cererea era admisă, statul membru care a administrat vaccinul era responsabil de despăgubirea părții vătămate și de plata cheltuielilor de judecată ale producătorului vaccinului (compensație). Acest lucru nu era însă valabil în cazul în care daunele sau pierderile erau rezultatul unei abateri săvârșite cu intenție, al neglijenței grave sau al nerespectării bunelor practici de fabricație aplicabile în UE. Potrivit raportului Curtii de Conturi Europene, pe lângă cererile formulate în temeiul Directivei privind răspunderea pentru produsele cu defect, 11 state membre au instituit, conform unui studiu recent realizat de irlandezi, sisteme naționale de despăgubire „fără culpă”, pentru a despăgubi persoanele vătămate pentru prejudiciile suferite ca urmare a efectelor secundare cauzate de administrarea unui vaccin. Aceste sisteme nu impun persoanei vătămate să dovedească o legătură de cauzalitate între efectul secundar și vaccin. O persoană care alege să primească o astfel de despăgubire renunță la dreptul de a introduce o acțiune împotriva companiei farmaceutice.

Cine a plătit

Programele de compensare a vătămărilor cauzate de vaccin (VICP) sunt scheme fără vină stabilite pentru a compensa persoanele care suferă daune legate de vaccin. În zona europeană, statele care au instituit astfel de scheme sunt Austria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Rusia, Lituania, Slovenia, Suedia, Elveția și Marea Britanie, potrivit studiului efectuat de irlandezi. Argumentele aduse în favoarea VICP includ responsabilitatea etică în numele guvernului, protejarea producătorilor de vaccinuri împotriva litigiilor costisitoare, VICP contribuind la asigurarea aprovizionării cu vaccinuri, și încurajarea încrederii publicului în vaccinuri. Însă, împotriva acestor scheme de compensare au fost aduse argumente de genul scăderii încrederii populației în vaccinuri și a faptului că sunt costisitoare pentru buget. Totodată, împotriva VCIP a fost și faptul că este prea dificil de stabilit în mod concludent cauzalitatea dintre un vaccin și vătămare și că schema de compensare ar oferi producătorilor imunitate atunci când produsul lor dăunează.

România nu a intrat în program

În februarie 2021 a fost semnat un acord pentru administrarea unui program de compensare fără greșeală pentru vaccinuri pentru cele 92 de țări și economii cu venituri mici și medii eligibile pentru sprijin pentru vaccinul Covid-19, prin Angajamentul Gavi COVAX Advance Market (AMC) al Facilităţii COVAX, se mai arată în studiul irlandez, citat de Curtea de Conturi Europeană. Programul a marcat primul și singurul mecanism global de compensare a vătămărilor provocate de vaccin și era finanțat printr-o mică taxă pentru fiecare doză susținută de Gavi COVAX AMC. Programul a fost disponibil însă doar pentru evenimentele adverse grave asociate vaccinurilor distribuite de COVAX (Covid-19) până la 30 iunie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X