Parlamentul European pledează pentru consolidarea capacităţii UE în materie de apărare

Author:

IISDeuropean countries 3d illustration – european continent marked with flags

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Parlamentul European (PE) a lansat un apel joi către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să-şi consolideze cooperarea în materie de apărare şi să crească investiţiile în domeniu pentru ca UE să devină mai independentă de SUA după retragerea din Afganistan, relatează Reuters, potrivit agerpres. 

‘UE trebuie să investească în informarea militară, supraveghere, recunoaştere, intelligence şi transport aerian strategic’, conform unei rezoluţii aprobate joi de Parlamentul European, cu sediul la Strasbourg, cu 536 de voturi pentru, 96 împotrivă şi 50 de abţineri.,

Polonia este forţată să-şi SCHIMBE definiţia legală a violului

Rezoluţia, care nu este constrângătoare sub aspect juridic, remarcă incapacitatea forţelor europene de a asigura securitatea unui aeroport precum cel din Kabul pentru evacuări fără sprijinul SUA.

Forul legislativ european a criticat de asemenea planificarea SUA privind retragerea din Afganistan, care – potrivit parlamentarilor europeni – a fost unilaterală şi fără o coordonare suficientă cu aliaţii din NATO, dintre care cei mai mulţi sunt membri ai UE.

Documentul a calificat retragerea haotică din Afganistan drept un eşec colectiv al politicii externe şi de securitate occidentale, care – pe termen scurt – subminează credibilitatea Occidentului. PE subliniază, de asemenea, că acest eşec ar putea constitui un avantaj strategic pentru alte puteri decât cele occidentale şi pentru state din vecinătate, precum Pakistan, dar şi pentru China şi, într-o mai mică măsură, pentru Rusia, conform unui comunicat al forului de la Strasbourg.

Dependenţa de Washington pentru evacuările din Afganistan a declanşat noi discuţii în cadrul Uniunii Europene cu privire la înfiinţarea unei forţe de reacţie rapidă.

Eforturile UE pentru crearea unei astfel de forţe sunt paralizate de peste un deceniu, în pofida înfiinţării în 2007 a unui sistem de ‘grupuri tactice de luptă’ (battlegroups) de 1.500 de militari, care nu au fost folosiţi niciodată din cauza disputelor privind finanţarea şi a reticenţei de a-i desfăşura.

Crearea unei forţe europene de reacţie rapidă de 5.000 de soldaţi este în discuţie de mai multe luni, iar retragerea americanilor din Afganistan a relansat dezbaterea, subliniind carenţele militare ale vechiului continent, potrivit AFP.

Eurodeputaţii insistă că UE trebuie să-şi consolideze în mod semnificativ capacitatea de a acţiona în mod autonom şi de a-şi întări cooperarea în domeniul apărării prin construirea unei veritabile Uniuni Europene a apărării.

În aceeaşi rezoluţie, Parlamentul European deplânge preluarea violentă a controlului în Afganistan, solicită mai mult ajutor umanitar şi un răspuns coordonat pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile, îndemnând UE şi statele membre să colaboreze pentru a facilita evacuarea cetăţenilor UE şi a afganilor aflaţi în pericol, în special prin utilizarea unor coridoare sigure, conform comunicatului menţionat.

Potrivit documentului, PE pledează pentru un program special de vize pentru femeile afgane care solicită protecţie, pentru sprijinirea vecinilor Afganistanului şi a celor care solicită protecţie faţă de regimul taliban.

Kremlinul mizează pe voturile din Donbas la alegerile din Rusia! Reacţia Kievului este una vehementă

De asemenea, Parlamentul îndeamnă statele membre să reevalueze cererile de azil actuale şi recente, inclusiv cererile respinse, subliniind că nu trebuie să existe în nicio împrejurare întoarceri forţate în Afganistan. Eurodeputaţii solicită din nou Comisiei să prezinte o propunere legislativă privind vizele umanitare, şi statelor membre să împartă în mod egal responsabilitatea în ceea ce priveşte oferirea de protecţie, conform comunicatului.

Europarlamentarii se pronunţă pentru un angajament operaţional cu talibanii, dar fără o recunoaştere oficială, sesizând că nu au fost îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea politică a conducătorilor talibani de facto, care distrug în prezent realizările ultimilor douăzeci de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X