Sputnik Moldova
Kremlinul „a aflat cu regret” respingerea de către Uniunea Europeană (UE) a iniţiativei franco-germane pentru o relansare a dialogului cu Rusia, printr-un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, informează AFP, potrivit agerpres.
„Preşedintele Vladimir Putin rămâne de o manieră generală favorabil stabilirii de relaţii de lucru între Moscova şi Bruxelles”, a spus Peskov. „Ştim că o serie de ţări s-au opus acestui dialog şi mai ştim că este vorba de cei mai ‘tineri europeni’, statele baltice, Polonia (…) şi că tocmai aceste ţări sunt cele care vorbesc într-un mod lipsit de temei despre ameninţări provenind dinspre Rusia”, a adăugat el.
Citește și: Pacienții de covid își recapătă mirosul în termen de opt luni
La o săptămână după summitul organizat la Geneva între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, liderii german şi francez, Angela Merkel şi Emmanuel Macron, au venit cu iniţiativa organizării unei întâlniri cu Vladimir Putin, pentru a discuta subiecte de interes major pentru UE.
Însă această iniţiativă a divizat statele membre ale UE şi nu s-a ajuns la un consens. Statele baltice, Polonia, Suedia şi Ţările de Jos s-au opus reluării dialogului, apreciind că liderul rus se face vinovat de acţiuni agresive împotriva unor ţări europene.
„Polonia a respins această propunere germană, pentru că noi credem că ea ar constitui un mijloc de promovare a lui Vladimir Putin, în loc să pedepsească o politică agresivă”, a comentat vineri, la Bruxelles, premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Vezi și: Imagini APOCALIPTICE din Cehia! O TORNADĂ a distrus un sat întreg (VIDEO)!
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reproşat încă o dată vineri acestor adversari că înstrăinează Rusia „făcând totul pentru a avea pe teritoriul lor tot mai mulţi soldaţi ai NATO”. „Şi în plus ei resping dialogul”, a subliniat Peskov.
Relaţiile dintre UE şi Rusia nu au încetat să se deterioreze după anexarea Peninsulei Crimeea şi declanşarea conflictului armat în Ucraina, în 2014. De atunci, nu a avut loc niciun summit UE-Rusia.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.