Peste 22.000 de persoane – din care un sfert sunt femei – şi-au depus candidaturile pentru a deveni unul dintre viitorii astronauţi europeni, reprezentând un număr de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat cu ocazia selecţiei precedente din 2008, a anunţat miercuri Agenţia Spaţială Europeană (ESA), citată de AFP, potrivit agerpres.
În total, 22.589 de persoane originare din cele 22 de ţări membre şi trei state asociate ESA şi-au trimis candidaturile până la expirarea termenului final al acestei campanii de recrutare, deschisă între 31 martie şi 18 iunie.
Citeşte şi: Comandoul care l-a ucis pe Khashoggi fusese pregătit în SUA
ESA a primit 8.413 candidaturi cu ocazia precedentei sale selecţii din urmă cu 11 ani, din care a făcut parte şi actualul astronaut francez Thomas Pesquet. Campania sa din 2021, care doreşte o nouă generaţie de astronauţi mai diversificată, a atras de aproape trei ori mai multe persoane şi de patru ori mai multe femei (5.419).
„Este extraordinar şi cu siguranţă ceva istoric”, a declarat, bucuros, directorul general al ESA, Josef Aschbacher, care vede în acest succes un adevărat „simbol” al apetitului european pentru explorarea spaţiului, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi prin viitoarele misiuni pe Lună.
„Concurenţa se anunţă încă şi mai dură pentru aceste meserii de vis, foarte căutate”, a subliniat el.
Între patru şi şase candidaţi vor ajunge la linia de sosire spre sfârşitul anului 2022, la finalul unui îndelungat proces de selecţie în şase etape. ESA va reţine de asemenea, pentru prima dată, 20 de persoane care vor alcătui un „corp de rezervă”, precum şi un astronaut cu handicap fizic.
Franţa ocupă primul loc în topul ţărilor cu cele mai multe candidaturi, cu 7.137 de aspiranţi, dintre care 1.662 de femei şi 67 de persoane cu handicap. Urmează Germania (3.700 de candidaţi), Marea Britanie (1.979 de candidaţi), Italia (1.860 de candidaţi) şi Spania (1.344 de candidaţi).
Citeşte şi: Cea mai lungă vară pentru Nicolas Sarkozy! Fostul preşedinte francez îşi va afla verdictul la sfârşitul lui septembrie
ESA va selecta de acum dosarele candidaţilor, care trebuie să aibă mai puţin de 50 de ani, să deţină o diplomă de masterat în ştiinţe sau de inginer şi să aibă o experienţă profesională de cel puţin trei ani.
Aproximativ 1.500 de candidaturi vor fi reţinute pentru următoarea etapă de selecţie, care va fi dedicată testelor psihologice.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
În era plandemiei de covid
ei vor să fie-astronauţi pe ESĂ
Dar mai întâi trebuie să treacă de-un Partid
care vrea pe toţi să-i pună-n LESĂ
Văzând prea multe filme gen se-fe
Ei vor s-ajungă până-n stratosferă
Pe când Oculta fixează termene
Ca oamenii să nu mai fie-n biosferă
Sau să mai fie, dar doar cu sârme-n cap
Şi cu activitate doar în blogosferă
Ca să le facă reptilelor pe plac
Lipind nona-robotica de emisferă.
Aşa că celor 22 mii le spun frumos:
Mai bine v-aţi vedea de treabă cu această ESA
Nu-i treaba noastră să călătorim prin cosmos
Şi aveţi grijă să n-acceptaţi nici LESA
Adică nu primiţi nici ”masca”, nici ”vaccinul”, şi nici ”testul”
Împinse-n faţă de cei de la Palat şi de Big-Pharma
Rămâneţi oameni naturali, cum era mama
Cu adn-ul precum l-a proiectat PreaSfântul.