Danemarca a început astăzi să folosească „pașaportul” Covid, ca parte a unui plan de redeschidere treptată a țării. După ce intră într-o frizerie recent redeschisă, Rune Højsgaard arată „Coronapass-ul” pe telefon: printre primele din Europa care aplică măsura, Danemarca a început utilizarea „pașaportul” Covid, disponibil prin intermediul unei aplicații sigure, precum și « în format pe hârtie ». Deocamdată, permite intrarea în anumite întreprinderi mici – frizerii, saloane de înfrumusețare sau școli de șoferi – dovedind că posesorul este fie complet vaccinat, fie că s-a vindecat deja de Covid-19 de două până la douăsprezece săptămâni, fie că are un test Covid negativ în ultimele 72 de ore.
„Am așteptat trei luni să mă tund”, spune Rune Højsgaard, informaticiană în vârstă de 42 de ani. „Am făcut un test sâmbătă, este valabil până în această după-amiază. De obicei sunt testată o dată sau de câteva ori pe săptămână, așa că nu este o problemă pentru mine”, explică el.
După aproape patru luni de închidere, propietara salonului, Pernille Nielsen, este „încântată” să-și reîntâlnească clienții. „Am așteptat atât de mult această redeschidere! Acum facem tot ce putem pentru a putea redeschide și dacă este necesar (Coronapass-ul), atunci îl folosim”, rezumă managerul.
Autoritățile europene vor prezenta miercuri proiectul de certificat verde digital, care vizează facilitarea mobilității pe continent. Trebuie să îndeplinești cel puțin unul dintre cele trei criterii selectate pentru a beneficia de acest document.
Aranjament provizoriu
Danemarca este una dintre primele țări din Europa care a pus sistemul în funcțiune, în timp ce Comisia Europeană încă lucrează la lansarea unui „certificat verde” digital pentru a circula din nou liber în UE. Este o măsură temporară, dar este de așteaptat să rămână în vigoare până când întreaga populație daneză va avea acces la vaccin.
Nu va fi folosit pentru călătorii în acest moment, deși guvernul intenționează să o facă în cele din urmă. Pe de altă parte, va fi obligatoriu pentru accesul la terase, care sunt programate să se redeschidă pe 21 aprilie, apoi în restaurante, muzee, teatre și cinematografe, începând cu 6 mai.
Elevii de gimnaziu și liceu, care se întorc parțial la școlile lor de marți, nu au nevoie de pașaportul Covid, dar este recomandă testarea tuturor elevilor peste 12 ani și a personalului didactic. În prezent, peste 300.000 de teste pot fi efectuate zilnic.
Antreprenorii care nu cer prezentarea „Coronapass-ului” sunt pasibili de amenzi în valoare de minimum 400 de euro – până la 6.000 de euro în cazul unei infracțiuni repetate, a declarat Ministerul Justiției. Pentru clienți, amenda va fi în jur de 330 de euro.
Deschiderea aproape totală este prevăzută pe 21 mai, dată aleasă deoarece trebuie să corespundă cu vaccinărea tuturor celor peste 50 de ani. Aproximativ 7% din cei 5,8 milioane de locuitori ai țării scandinave au fost complet vaccinați. 13,3% au primit o primă doză.
https://www.facebook.com/watch/live/?v=876760172891028&ref=notif¬if_id=1617734590231432¬if_t=live_video…………………………………………………aici europarlamentarul roman Cristian Terhes ( pntcd ) se ofera sa stranga semnaturi pentru a ne reprezenta in PE-in contra pasaportului covid care vine peste noi cu viteza luminii…
https://m.facebook.com/groups/1113735949061929/permalink/1169569703478553/?sfnsn=wa
https://www.antena3.ro/emisiuni/sinteza-zilei/carmen-tanase-597928.html