Coaliția PSD-PNL-UDMR pregătește o ordonanță de urgență (OUG) care să stopeze propagarea de conținut fals, ilegal sau manipulator pe internet, anunță G4 Media, publicație finanțată masiv de la Bruxelles în ultimii ani și care a intrat în posesia „draftului” acestui proiect.
Draftul de OUG prevede că ANCOM și alte instituții numite ”relevante” pot cere furnizorilor de internet să blocheze accesul la pagini online cu astfel de conținut. Deciziile acestor instituții pot fi contestate în instanță, scrie sursa citată.
Nu este clar cum poate fi definit „conținutul manipulator”, dar aceste „detalii” sunt omise de autorii proiectului.
„Dacă am constatat că sunt lucruri care nu funcționează, dacă există în zona de online, în perioada de campanie, un fake total, care nu are nicio legătură cu realitatea și Biroul Electoral, la sesizarea unui candidat, constată că, într-adevăr, această chestiune este total falsă, cred că trebuie să gândim mecanisme prin care să poți să, cum să vă spun, ca acel conținut să nu mai poată fi promovat, pentru că duce la dezinformare și așa mai departe. Dacă există un conținut cu caracter explicit electoral care nu este marcat de către un candidat, deci care încalcă legislația electorală, legislația financiară, cred că trebuie să existe mecanisme pentru ca aceste lucruri să fie reglate. Și toate instituțiile noastre, de la ANCOM, la Autoritatea Electorală Permanentă, la Biroul Electoral Central, și așa mai departe, toate cele care au o responsabilitate în această zonă trebuie să funcționeze și cred că asta trebuie să facem”, a spus Bolojan.
Care sunt autoritățile care vor avea puterea de a le cere furnizorilor de internet oprirea accesului utilizatorilor la conținutul ilegal, potrivit draftului consultat de G4Media: Autoritatea Electorală Permanentă, Birourile Electorale, Consiliul Național al Audiovizualului, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General al Poliției Române, Direcția Generală de Protecție Internă, Autoritatea Națională pentru Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Apărării Naționale, Direcția Generală de Informații a Apărării, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Ministerul Economiei, Parchetul General.
Cum este definit conținutul ilegal, potrivit draftului de OUG:
a) incitare la ură sau violență;
b) discurs de ură și discriminare;
c) activități desfășurate de actori statali sau non-statali care utilizează tehnologiile informaționale pentru a influența, perturba sau submina procesele democratice ori securitatea națională;
d) distribuirea sau publicarea de conținut, inclusiv într-o manieră artificială sau automată, cu scopul de a manipula opinia publică, a crea confuzie sau a influența comportamentele și deciziile persoanelor sau grupurilor de persoane și care pot afecta valorile, drepturile și libertățile prevăzute la art. 1 alin. (1);
e) distribuirea în mediul online de conținut de tip imagine, video sau audio, manipulat sau generat cu ajutorul inteligenței artificiale sau a altor programe specializate, care induc în scop manipulator ideea veridicității pe baza asemănării considerabile cu persoane, obiecte, locuri sau alte entități ori evenimente existente, fără a indica, în mod direct sau indirect, faptul că acestea reprezintă ipostaze imaginare și că trebuie tratate ca un pamflet;
f) diseminarea de informații și materiale publicitare politice cu nerespectarea cerințelor legale, inclusiv într-o manieră artificială sau automată;
g) diseminarea de elemente de conținut care reprezintă faptă penală;
h) apologia comiterii sau incitarea la comiterea unei fapte penale;
i) colectarea de informații prin folosirea de tactici, tehnici și proceduri înșelătoare, distribuirea de malware sau alte acțiuni care au drept scop afectarea confidențialității, integrității, disponibilității, autenticității și nonrepudierii informațiilor în format electronic ale resurselor și serviciilor publice sau private în spațiul cibernetic.
Instituțiile de mai sus pot emite ordine de eliminare a respectivului conținut. Dacă site-urile, platformele sau rețelele sociale nu elimină conținutul respectiv, atunci ANCOM poate dispune, prin decizie, blocarea funcționalității unui domeniu «.ro» sau a accesului utilizatorilor unui serviciu de comunicații electronice furnizat pe teritoriul României la respectivul conținut.
Proiectul de OUG prevede că deciziile instituțiilor pot fi atacate imediat în instanță, în contencios administrativ la Curtea de Apel București. Proiectul prevede că atacarea în instanță nu suspendă executarea deciziei luate de ANCOM.
Cu alte cuvinte, curat democratic, decizia poate produce efecte, deși instanța ar putea o anula ulterior.
Problema nu este interzicerea accesului la siteuri, ci este cine stabilește veridicitatea informațiilor de pe un site, pentru a fi catalogat?! Adk buna și vechea Cenzură redivivus…sau noul Minister al Adevărului a lui Qrwell.
Nu mai este o noutate ca, dictatura instaurata de bestiile ilegitime si uzurpatoare autohtone se extinde pe toate directiile, in timp ce furia romanilor si dorinta de a le face de petrecanie creste proportional! De-a lungul Istoriei s-a dovedit ca orice regim dictatorial care se afla in pragul caderii procedeaza asemenea, adica amplificand cenzura si teroarea, pana cand va cadea, iar apoi situatia se va schimba cu 180 de grade! In contextul marilor schimbari geostrategice din Lume si in combinatie cu situatia din ce in ce mai exploziva din Romania, regimul antiromanesc al cetateanului schizofrenic sorosit-frantuzit Beau Le Jean este aidoma unui castel de carti, cea mai mica miscare putandu-l dobora intr-o clipa! Nu trebuie sa mai precizez ce vor pati bestiile si sobolanii regimului, atunci cand vor ajunge in mainile romanilor rasculati!