România se confruntă cu un fenomen îngrijorător în sectorul agroalimentar, anume exportul de materie primă și importul de produse procesate, avertizează directorul DSV Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc.
Invitat la matinalul „Prima oră”, realizat de jurnalista Adriana Dascălu Bulină, de la televiziunea locală Intermedia, dr. Voloșeniuc a arătat că deficitul între „hrana pe care o exportăm și cea pe care o importăm depășește 3 miliarde de euro”, pe primele trei locuri plasându-se carnea de porc, produsele de panificație și patiserie, apoi produsele lactate.
Potrivit lui Mihai Voloșeniuc, cel mai mare deficit, de peste 700 de milioane de euro, este la carnea de porc: „din 10 porci care se consumă în România, 7 provin din import”.
După deficitul la carnea de porc vine cel de la produse de panificație și de patiserie, „biscuiții și produsele de panificație și patiserie congelate care se coc rapid, care se cifrează la 400-500 de milioane de euro”.
„Tot felul de produse de patiserie congelate care sunt importate. Deci suntem exportatorul de grâu nr. 1 din Europa și importăm biscuiți. Este dramatic. Și nu numai biscuți, zilnic intră în țară 30 de camioane de pâine congelată și alte produse care se coc rapid și toate sunt venite din afară. Deci avem o problemă majoră și aici trebuie lucrat iar investițiile din viitor trebuie să vizeze acest domeniu”, a declarat dr.Mihai Voloșeniuc, potrivit Agrointeligența.
Pe locul trei este deficitul la producția de lactate, care se cifrează la peste 500 de milioane de euro. La legume și fructele este un deficit de 700-800 de milioane de euro, la toate cele enumerate adăugându-se peștele și produsele din pește și alte produse alimentare procesate din import.
Revenind la carnea de porc, dr. Voloșeniuc prognozează că situația va fi și mai gravă deoarece la începutul anului în țară a apărut din nou un focar de pestă porcină africană, la una dintre cele mai mari ferme de porci, de la Constanța, cu un efectiv de 49.000 de capete, cu consecință uciderea animalelor și închiderea fermei, pentru eradicarea focarului.
În județul Suceava, tot în acest an, cea mai importantă fermă de reproducție a fost distrusă într-un incendiu, iar asta se va resimți de asemenea pe piața de carne de porc.
Mai mult decât atât, a afirmat medicul veterinar, din cei 30% care înseamnă producție internă, 40% este reprezentat de produse rezultate din creșterea purceilor aduși tot din import. „Nu producem suficienți purcei, avem o mare problemă pe maternități, pe reproducere. La țară, crescătorii erau persoane în vârstă, care s-au dus sau nu mai au putere să crească animale și sunt foarte puțini tineri care o mai fac. Am înțeles că ministerul va veni cu un program de sprijinire a acestui sector”, a declarat dr. Voloșeniuc.
O veste bună vine de la ferma de porci de la Verești, cu un efectiv de 30.000 de capete, care după vânzarea ultimului exemplar din acest lot va fi dezinfectată și repopulată. Șeful DSVSA a afirmat că proprietarul dorește să investească într-o mare fermă de reproducție pentru că la acest moment „este tributar importului și este foarte greu să aduci purcei din Germania, din Danemarca, din orice țară europeană, este total neproductiv, cu tot ceea ce înseamnă transport, centre intermediare, risc de îmbolnăvire”.
Biscuiti care au in ei ingrediente foarte toxice (citiți etichetele)
Ce pedeapsa merita aceste canalii pentru distrugerea premeditata a industriei românești, a fabricilor de producție si de procesare a materiilor prime, a agriculturii, pentru înstrăinarea resurselor și pentru înfometarea și jefuirea poporului român?