Un val de nemulțumire față de creșterea prețurilor a declanșat un boicot de amploare împotriva marilor lanțuri de supermarketuri din Balcani. Inițiat în Croația și extins rapid în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Macedonia de Nord, protestul a dus la scăderi semnificative ale vânzărilor, unele magazine raportând pierderi de până la 50%.
Un astfel de boicot este anunțat și în România, în perioada 10-16 februarie, vizate fiind supermarketurile: Lidl, Kaufland, Carrefour, Mega Image, Profi și Penny Market. „Cerem alinierea și egalitatea prețurilor și calității produselor cu cele din vestul Europei”, este mesajul care circulă pe rețelele de socializare.
- Călin Georgescu, a propus extinderea boicotului și în țara noastră. „Aș încuraja să facem un lucru similar. Poate pe data de 10 februarie, de exemplu. Să luăm alimente de la gospodăriile românești. Să nu intre oamenii în supermarketuri, ci doar să cumpere de la producători români”, a afirmat Georgescu, la postul Realitatea Plus.
Boicotul a luat naștere pe rețelele sociale din Croația, unde mii de consumatori au fost îndemnați să evite cumpărăturile în anumite zile pentru a transmite un mesaj clar împotriva prețurilor ridicate și a agravării crizei costului vieții.
„Este un semnal de alarmă pentru comercianți. Poate că impactul financiar nu este imediat, dar este un mesaj puternic: prețurile trebuie să scadă!”, a declarat Danko Horvat, un barman din Zagreb, care s-a alăturat protestului.
Conform autorităților fiscale croate, tranzacțiile din supermarketuri au scăzut cu 44% vinerea trecută, iar vânzările totale au înregistrat o scădere de 53%.
Mișcarea se extinde în regiune
Inspirate de exemplul croaților, grupuri de consumatori din Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Macedonia de Nord au organizat acțiuni similare. Protestatarii cer măsuri concrete din partea guvernelor pentru a controla inflația și a proteja puterea de cumpărare a cetățenilor.
Boicotul a primit sprijin inclusiv din partea unor politicieni și oficiali de rang înalt. Premierul croat, Andrej Plenkovic, a declarat că acțiunea consumatorilor este „un mesaj important și articulat”. În Muntenegru, premierul Milojko Spajić a mers și mai departe, anunțând public că susține protestul și că se alătură inițiativei.
Reacțiile autorităților și ale comercianților
În fața boicotului, guvernele din regiune au început discuții cu reprezentanții retailerilor și ai organizațiilor pentru protecția consumatorilor, încercând să găsească soluții la problema prețurilor ridicate. Cu toate acestea, scepticismul rămâne ridicat, iar protestatarii avertizează că vor continua acțiunile dacă nu vor fi luate măsuri concrete.
Boicot de o săptămână în România
Un astfel de boicot este anunțat și în România săptămâna viitoare. „Cerem alinierea și egalitatea prețurilor și calității produselor cu cele din vestul Europei”, este mesajul care circulă pe rețelele de socializare
Cum sa ceri alinierea peeturilor la cele din vestul europopopei? Pai ce salariile sunt la fel ca in vest? Preturile sa fie la juate fata de cele din vest la fel cum sunt si salariile. Daca nu, valea cu halele multinationalelor pline de otrava.Ati uitat de sellgros