Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că-și dorește o apropiere a Uniunii Europene de China, în contextul alegerii lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii.
Cred că ar trebui, de asemenea, să ne străduim să obținem beneficii reciproce în conversația noastră cu China. Când China a aderat la OMC în urmă cu 25 de ani, impactul creșterii exporturilor chineze a fost numit „șocul chinez”.
Astăzi, unii vorbesc despre un al doilea șoc chinezesc – din cauza supracapacității sponsorizate de stat. Desigur, trebuie să răspundem la această situație. Măsuri comerciale defensive sunt adoptate în întreaga lume, inclusiv în Sudul global, ca răspuns la denaturările pieței chineze. Acesta este și motivul pentru care Europa a luat măsuri, de exemplu cu privire la mașinile electrice.
În același timp, am subliniat întotdeauna că suntem pregătiți să ne continuăm discuțiile. Și vom continua să reducem riscurile economiei noastre. Mulți cred – inclusiv în China – că ar fi în interesul pe termen lung al Chinei să își gestioneze mai responsabil dezechilibrele economice. Acesta este și punctul nostru de vedere. Și cred că trebuie să ne angajăm constructiv cu China – pentru a găsi soluții în interesul nostru reciproc.
Anul 2025 marchează 50 de ani de relații diplomatice ale Uniunii noastre cu China. Consider că este o oportunitate de a ne angaja și de a aprofunda relația cu China și, acolo unde este posibil, chiar de a extinde legăturile noastre comerciale și de investiții. Este timpul să urmărim o relație mai echilibrată cu China, într-un spirit de echitate și reciprocitate”, a spus von der Leyen, la Davos.
Nemțoaica a făcut referire și la situația din Statele Unite ale Americii, principalul partener, de până acum al UE.
„Acest nou angajament față de țările din întreaga lume nu este doar o necesitate economică, ci și un mesaj către lume. Este răspunsul Europei la creșterea concurenței globale. Dorim mai multă cooperare cu toți cei care sunt deschiși pentru aceasta. Iar acest lucru include, desigur, partenerii noștri cei mai apropiați.
Mă gândesc, desigur, la Statele Unite ale Americii. Nicio altă economie din lume nu este atât de integrată cum suntem noi. Companiile europene din SUA angajează 3,5 milioane de americani. Și încă un milion de locuri de muncă americane depind direct de comerțul cu Europa. Lanțuri întregi de aprovizionare se întind pe ambele maluri ale Atlanticului.
De exemplu, un avion american este construit cu sisteme de control și fibre de carbon din Europa. Iar medicamentele americane sunt fabricate cu substanțe chimice și instrumente de laborator care provin din partea noastră a Atlanticului.
În același timp, Europa importă de două ori mai multe servicii digitale din SUA decât noi din întreaga regiune Asia-Pacific. Din totalul activelor americane din străinătate, două treimi sunt în Europa. Iar SUA ne furnizează peste 50% din GNL. Volumul schimburilor comerciale dintre noi este de 1,5 trilioane EUR, reprezentând 30% din comerțul mondial. Miza este mare pentru ambele părți.
Prin urmare, prima noastră prioritate va fi să ne angajăm din timp, să discutăm interesele comune și să fim pregătiți să negociem. Vom fi pragmatici, dar ne vom baza întotdeauna pe principiile noastre pentru a ne proteja interesele și a ne susține valorile – aceasta este calea europeană”, a spus Leyen.
Von der Leyen a anunțat deja că va merge pe alt drum decât America lui Trump, în ceea ce privește politicile verzi. Dacă americanii au renunțat la Green Deal, Ursula a spus că UE merge mai departe spre net zero.