Unei firme controlate din Ungaria i-a fost aprobată licența de concesiune pentru exploatare a resurselor de sare gemă din perimetrul Valea Florilor, din județul Cluj, anunță Profit.ro.
Titularul licenței este societatea Diana Exploatări Miniere SRL din județul Bihor, controlată integral de firma Salt-Veres ZRT din Ungaria, potrivit termene.ro. Aceasta din urmă este deținută și condusă de Sandor Mate Veres, conform registrului comercial maghiar, iar compania din România îl are ca administrator pe Lajos Veres, fost asociat unic.
Aprobarea a venit după 15 ani de la semnarea licenței, în 2009, relevă datele Profit.ro. În 2010 a fost întocmit un raport la studiul de evaluare a impactului asupra mediului al proiectului de exploatare a resurselor de sare gemă din perimetrul Valea Florilor, de către Ipromin SA București.
„Rezervele miniere valorificabile (26.000.000 tone), ar permite proiectarea unei capacități de producție de 900.000 tone/an, pentru o viață activă a salinei de 29 ani. Condițiile de zăcământ și cele tehnologice, capacitatea utilajelor conducătoare și nivelul accesibil al investițiilor permit realizarea unui proiect pentru o capacitate de producție de 440.000 tone/an”, se arăta în documentul citat.
Salrom SA este momentan singurul producător minier de sare din România, totodată lider regional în comercializarea de sare și a produselor pe bază de sare. Societatea are circa 1.500 de angajați și este deținută în proporție de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, restul acțiunilor aflându-se în posesia Fondului Proprietatea.
Compania de stat, care deține și operează un număr de 7 exploatări de profil, a vândut în 2023, în total, circa 1,13 milioane de tone de sare și produse din sare, în principal sare pentru deszăpezire (aproape 423.000 tone) și sare gemă pentru industrie (peste 337.000 tone). Salrom a terminat primele 6 luni din 2024 cu profit net de 61,4 milioane lei, în creștere cu 8,6% față de perioada similară a anului anterior, la o cifră de afaceri de 214,6 milioane lei, cu 3,7% mai mare.
***
Valea Florilor este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.