Uniunea Europeană introduce din 2025 sistemul biometric de trecere a frontierei, cunoscut sub numele de Entry/Exit System (EES), o inițiativă care schimbă regulile privind intrarea și ieșirea în/din țările Schengen. România, în calitate de stat membru UE, va trebui să implementeze acest sistem în toate punctele sale de frontieră, având la dispoziție doar șase luni pentru a se alinia cerințelor.
EES este un sistem digital automat care își propune să îmbunătățească gestionarea fluxurilor de călători, securitatea la frontiere și, totodată, să reducă birocrația. Însă această schimbare vine și cu provocări logistice, atât pentru statele membre, cât și pentru călători.
Cum funcționează noul sistem biometric
Entry/Exit System (EES) va înregistra datele călătorilor din țări din afara UE, cum ar fi Marea Britanie, care nu necesită viză pentru a intra în blocul comunitar. La fiecare trecere a unei frontiere externe a UE, călătorii vor fi nevoiți să își scaneze pașaportul sau alte documente de călătorie la un terminal self-service. Acest proces va înregistra automat următoarele informații:
- numele și prenumele;
amprentele și scanările faciale;
data și locul intrării sau ieșirii din spațiul Schengen.
Aceste date vor fi stocate timp de trei ani, perioadă în care pot fi utilizate pentru mai multe călătorii. Sistemul este destinat în principal vizitatorilor care intră în UE pentru perioade scurte, cum ar fi vacanțe, afaceri sau vizite de maximum 90 de zile într-un interval de 180 de zile.
EES se va aplica în toate țările UE, cu excepția Ciprului și Irlandei, și în cele patru state non-UE din spațiul Schengen: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
România este obligată ca în șase luni să aplice această măsură
România are la dispoziție doar șase luni pentru a pregăti infrastructura necesară implementării acestui sistem în toate punctele de frontieră. Fiind o cerință obligatorie pentru statele UE, alinierea rapidă devine o prioritate. În plus, această schimbare coincide și cu aderarea României la Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2025, ceea ce presupune eliminarea controalelor la frontierele interne.
Pe de altă parte, unele țări europene, precum Germania și Olanda, și-au exprimat îngrijorările legate de lipsa de testare suficientă a sistemului și de provocările logistice pe care acesta le presupune. Aceste state, care primesc anual peste 100 de milioane de turiști, se tem că implementarea grăbită ar putea duce la probleme operaționale.
Ce impact va avea EES asupra călătorilor
Implementarea EES promite să aducă mai multă siguranță și transparență la frontierele externe ale UE, dar schimbările ar putea afecta obiceiurile de călătorie, cât și confidențialitatea datelor personale. Pentru călătorii frecvenți, datele personale vor fi înregistrate timp de trei ani.
România trebuie să se pregătească pentru a respecta termenul-limită și pentru a asigura o tranziție cât mai lină către acest nou sistem.
Doamne ajuta ! Am intrat in CERUL LUI ANTIHRIST ,va trebuii sa ne supunem cerintelor ….
Aproape este si LEPADAREA DE HRISTOS ,DE HARUL LUI …
Si crestinii nu realizeaza ,nu viseaza ,nu discuta ,evita discutia f. multi .
Așa este, frate Dumitru ! Acum înțeleg cum este și cu primirea în așa numitul spațiu Schengen … Vă primim, ca să vă urmărim, biometric, mai eficient ! … urmează forțarea întroducerii pașaportului ID, apoi poți accesa internetul , numai cu identificare ID … Lațul se strânge ! … Să nu fie !!! …. HRiSTOS a ÎNViAT !!! … Sfânta Treime și Maica Domnului să ne ocrotească !!! … iertați …
Romania are la dispozitie doar sase luni ca sa implementeze acest sistem informatic complex? Oooo…dar eu nu m-as inpacienta deloc…Romania nu e sa reuseasca sa-l implementeze nici in 6 luni, nici in 12luni,…nici in cinci ani…Hai sa fim seriosi…Romania e tara in care, daca te duci la institutia A a statului (de ex Casa de Pensii) trebuie sa duci dosar plic cu copie xerox1, copie xerox2, etc. Apoi daca te duci la institutia B a statului (de ex Directia pentru persoanele cu handicap), ai nevoie de aceleasi hartii, asta pentru ca institutiile A, B, C,…..ale statului nu sunt in stare sa isi faca o baza de date comuna. Asadar, Sistem biometric pentru monitorizarea persoanelor?!? HA!
Pai de-aia ingaduie Dumnezeu cicloanele ca sa strice cu uraganele aparatele astea.Si urgiile naturii au exact acest scop.
crestinii realizeaza foarte bine. nu este nimic de discutat. crestinii se roaga. daca s-ar ruga mai mult si cei care stau pe net cu orele, ar darama guvernul, schimba presedintele, salva tara. toate se fac cu rugaciune, nu cu discutii, care sunt pierdere de timp.
Cand cercul se va inchide se va declara oficial dictatura europopopeana