În fața unor circumstanțe-limită, omul se vede nevoit să se privească în oglinda conștiinței, iar acolo, în adâncurile sufletului, descoperă fie abisul pierzării, fie scânteia speranței. Gigi Becali a ales să transforme suferința și izolarea detenției într-o cale spre lumină. A ales să-și pună întreaga viață, cu bune și rele, în mâinile Celui care dăruiește pacea care întrece orice înțelegere.
Într-un dialog remarcabil, Mihail Neamțu explorează această poveste de convertire. Este o conversație în care teme precum Sfânta Liturghie, milostenia și chemarea la sfințenie sunt discutate nu ca abstracte idealuri teologice, ci ca realități care transformă inimile și viețile.
Mihail Neamțu: Domnule Becali, credința pentru dumneavoastră este elementul central. Nimeni nu are vreun dubiu când se apropie de casa dumneavoastră sau când vă cunoaște că trăiți pentru credință. Tot ce faceți pare să fie inspirat de această năzuință de a aduce cât mai mulți oameni la Dumnezeu. A fost mereu așa viața dumneavoastră?
Gigi Becali: N-a fost așa. Dau slavă Domnului pentru că doar harul Său m-a adus aici. Ai pronunțat cuvântul «credință» și, uite, deja îmi dau lacrimile. Simt mângâierea Duhului Sfânt, o putere pe care nu toți oamenii o primesc. Am primit darul lacrimilor – este baia sufletului. Dar trebuie să fiu foarte atent la viața mea, pentru că nu toți primesc aceste daruri, iar eu trebuie să le prețuiesc.
Mihail Neamțu: Și totuși, mulți văd în dumneavoastră pe cineva care a trăit o viață materialistă, chiar risipitoare, înainte de a deveni omul pe care îl vedem astăzi. Ce s-a întâmplat?
Gigi Becali: Nu mă ascund. Am dus o viață nemernică. Păcate, distracții, o viață de huzur. Nici nu vreau să vorbesc despre ele, pentru că nu vreau să mă laud cu păcatul. Dar m-a salvat dragostea Tatălui Ceresc. E ca în pilda fiului risipitor. Nu mi-a dat să mănânc roșcove, cum scrie în Evanghelie, dar lipsa libertății, închisoarea, a fost roșcova mea.
Mihail Neamțu: În ce fel v-a schimbat închisoarea?
Gigi Becali: În pușcărie, am promis: «Doamne, dacă ies, voi merge la Sfânta Liturghie în fiecare zi.» Am făcut o făgăduință, dar Dumnezeu mi-a dat mai mult decât am promis. Am început să merg de la ora 10:00, apoi mai devreme, până când acum, fără liturghie, nu pot. Mă trezesc zilnic la 7:30 și mă duc la liturghie. Nu din obligație, ci din bucurie. Liturghia este acum parte din ADN-ul meu.
Mihail Neamțu: Ce înseamnă pentru dumneavoastră Sfânta Liturghie?
Gigi Becali: Este totul. Este viață. Pentru mine, Sfânta Liturghie nu este o simplă slujbă. Este locul unde îngerii vin și cântă cu noi, unde Hristos este prezent. Mulți cred că Paștele este doar o dată pe an, dar la fiecare liturghie este Învierea. Eu mă duc pentru că îmi place, nu pentru că trebuie. Spuneau Sfinții Părinți: «Fă ceea ce trebuie ca să-ți placă.» Așa a fost și cu mine. La început poate a fost o promisiune, dar acum liturghia este patria mea. Nici limba română, nici limba franceză, ci Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Mihail Neamțu: Ați devenit cunoscut și pentru generozitatea dumneavoastră. Ce rol joacă milostenia în viața unui creștin?
Gigi Becali: Milostenia este mai mare decât învierea morților. Spune Sfântul Ioan Gură de Aur că, atunci când faci milostenie, Hristos îți devine dator. Milostenia trece dincolo de îngeri, de arhangheli și ajunge lângă tronul împărătesc. Așa este. Dacă ai bani, de ce să-i lași aici, pe pământ, unde pot fi furați? Eu îi transfer în «banca cerului.» Dar nu e vorba de tranzacții. Dacă faci milostenie cu dragoste, devii fiu al lui Dumnezeu, nu rob.
Mihail Neamțu: Sunt unii care vă acuză că vă cumpărați mântuirea.
Gigi Becali: Da, am auzit asta. Dar să știi, milostenia te ajută să treci vămile. Eu vreau să trec pe lângă judecată. Spune Hristos: «Cel ce ascultă de mine și crede în Cel ce m-a trimis pe mine, nu va veni la judecată.» Și eu asta vreau. Nu vreau puțin, vreau tot. Vreau să fiu lângă tronul împărătesc.
Mihail Neamțu: Ce le spuneți celor care vă judecă pentru că predicați credința dintr-un palat?
Gigi Becali: Bucuria nu se măsoară în bani. Poți avea 5 lei și să fii mai fericit decât cineva cu milioane. Bucuria vine din Hristos. Eu sunt bucuros, dar nu pot să fiu mai bucuros decât un călugăr care trăiește doar pentru Dumnezeu. Ei au adevărata bucurie.
Mihail Neamțu: Credeți că pocăința dumneavoastră poate inspira și pe alții?
Gigi Becali: Nu știu dacă îi inspir, dar știu că Dumnezeu are planuri cu fiecare. Eu, cu toate păcatele mele, am fost chemat de El. Nu am fost eu vrednic, ci m-a mângâiat. Dragostea Lui m-a întors acasă.