Cenzură neo-comunistă
Comisia Europeană a inițiat, marți, 17 decembrie, proceduri oficiale împotriva TikTok cu privire la riscurile electorale în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale, a anunțat Reprezentanța CE în România.
Decizia a fost luată „pentru o presupusă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA) în legătură cu obligația TikTok de a evalua și a atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor, în special în contextul recentelor alegeri prezidențiale din România din 24 noiembrie”, notează sursa citată.
„Trebuie să ne protejăm democrațiile de orice fel de ingerință străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerință, în special în timpul alegerilor, trebuie să acționăm rapid și ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidențiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenție dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri. Ar trebui să fie foarte clar că, în UE, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere.”, a declarat șefa CE, Ursula von der Leyen.
Lucrările se vor axa pe gestionarea riscurilor la adresa alegerilor sau a discursului civic, legate de următoarele domenii:
- sistemele de recomandare ale TikTok, în special riscurile legate de manipularea neautentică coordonată sau de exploatarea automatizată a serviciului.
- politicile TikTok privind reclamele politice și conținutul politic plătit.
În ceea ce privește ambele elemente, una dintre suspiciunile pe care Comisia urmează să le investigheze este „dacă TikTok a atenuat cu diligență riscurile pe care le prezintă aspectele regionale și lingvistice specifice ale alegerilor naționale.”
În cazul în care suspiciunile Comisiei se dovedesc a fi corecte, aceste deficiențe ar constitui încălcări ale articolului 34 alineatele (1) și (2) și ale articolului 35 alineatul (1) din Regulamentul privind serviciile digitale. Comisia va efectua acum cu prioritate o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia, se mai precizează în comunicatul de presă.
Reacția AUR
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și liderul delegației partidului în PE, a pledat, marți, în sesiunea plenară a PE, pentru libertatea de expresie.
Liderul delegației AUR a subliniat că nimic nu poate să justifice cenzura.
Redăm integral mesajul europarlamentarului Claudiu Târziu:
„Libertatea de expresie nu e negociabilă. Oricare ar fi riscurile, trebuie să ni le asumăm, în numele libertății, pe care mulți semeni ai noștri au plătit-o cu preț de sânge.
Frica de dezinformare și manipulare nu justifică cenzura, care duce întotdeauna la dictatură.
Cenzura merge mână în mână cu propaganda. Prin urmare, instituind cenzura nu doar că nu luptăm contra propagandei, ci stimulăm propaganda celor care au puterea de a cenzura.
Timp de 28 de ani am fost jurnalist și toată munca mea a fost motivată de libertatea de a spune adevărul.
În cei 35 de ani de la căderea ultimei dictaturi din România, am văzut de aproape cum este restrânsă tot mai mult libertatea cuvântului: prin presiuni politice, prin corupție și finalmente prin cenzură brută.
Din pricina îngrădirii libertății de exprimare, presa scrisă din România aproape că a dispărut. Iar televiziunile au devenit, în majoritatea lor, gazdele unor spectacole de teleshoping politic, plătite din bani publici și care falsifică realitatea.
Singurul spațiu de exprimare liberă rămas care ne-a mai ramas este internetul. Se limitează însă libertatea și în online zi după zi. Dar si aici se strânge șurubul tot mai mult.
Vrem să punem internetul sub cenzură? Vrem dictatură? Soluția la dezinformare nu este cenzura, ci rostirea adevărului.
Manipularea nu poate fi combătută prin cenzură, ci prin cultivarea discernământului. Iar pentru ca oamenii să aibă discernământ, este nevoie de educație și cultură, care rodesc într-un mediu al libertății.
Vă spune toate acestea un om născut în timpul dictaturii comuniste, în România, care a simțit pe pielea lui ce înseamnă lipsa libertății, inclusiv a libertății de exprimare.”