În ziua promisiunii de aderare la Spațiul Schengen, guvernul Ciolacu a aprobat două proiecte initiate de Ministerul Apărării Naționale (MApN) privind controlul controlul spațiului aerian național și desfășurarea operațiilor militare pe timp de pace.
Primul proiect, cel referitor la controlul spațiului aerian, reglementează, printre altele, că MApN poate efectua transferul de autoritate către autoritățile militare desemnate ale NATO.
Al doilea proiect, privind desfășurarea operațiilor militare pe timp de pace, prevede că pe durata participării la misiuni și operații militare, pe teritoriul statului român, pentru îndeplinirea misiunilor încredințate, personalul forțelor armate române și străine poate face uz de armamentul, munițiile și dispozitivele militare din dotare.
Actul normativ precizează că „operații militare – activități și acțiuni de răspuns gradual, proporțional și preventiv de descurajare și apărare, desfășurate în baza unui plan aprobat, aplicabile în cazul deteriorării mediului de securitate internațional sau regional, atunci când există riscuri și amenințări la adresa statului român, dar nu sunt întrunite condițiile pentru instituirea sau declararea, conform legii, a unei stări excepționale”.
Inițierea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român se aprobă de către Președintele României la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în condițiile în care indicatorii și avertizările stabilite prin planuri arată o deteriorare a mediului de securitate internațional sau regional și iminența unor riscuri de securitate la adresa statului român.
***
Trebuie remarcat că în conferința de presă de joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, nu a oferit informațiile de mai sus, atunci când a anunțat aprobarea celor două proiecte. Iată declarația integrală a purtătorului de cuvânt:
„Punctez și două proiecte din domeniul apărării naționale, proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național, care abordează, dintr-o perspectivă nouă, controlul utilizării spațiului aerian național, plecând de la sfera extinsă a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian național și a siguranței aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului.
Actul normativ va extinde și reglementa măsurile pentru controlul utilizării spațiului aerian național, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord și pentru alte vehicule aeriene. Prin adoptarea acestui act normativ se va crea un nou cadru de cooperare și de coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației.
Încerc să reinterpretez și eu acest text, care se află în nota de fundamentare a acestui proiect de lege.
Pe scurt, este vorba de următorul lucru: aparatele de zbor fără pilot la bord vor beneficia de atenția și de rigorile care sunt prevăzute în această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar și din perspectivă militară.
De asemenea, tot inițiat de Ministerul Apărării Naționale, Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român. Acesta urmărește crearea cadrului juridic care să permită desfășurarea unor misiuni și operații pe teritoriul statului nostru. Proiectul de lege asigură completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea și desfășurarea misiunilor și operațiilor pe timp de pace pe teritoriul național de către forțele armate. Cele două proiecte de lege vor fi transmise spre dezbatere și adoptare Parlamentului.”