Comunitatea maghiară va avea o voce puternică la alegerile din România – a declarat, luni, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR şi candidat la funcţia de preşedinte, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa, Ungaria!”, pe canalul „Kossuth” al postului public de radio.
După 20 de ani, pentru prima dată în România, vor avea loc simultan alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Alegerile prezidenţiale vor influenţa şi scrutinul parlamentar, deoarece, pe lângă atribuţiile constituţionale, preşedintele ales va avea o influenţă politică majoră – a explicat politicianul.
Hunor Kelemen a menţionat că UDMR a desemnat candidaţi în toate colegiile electorale din ţară. În cazul alegerilor parlamentare, există puţine voturi oferite de alegătorii de etnie maghiară pentru partidele româneşti şi nici românii nu votează candidaţii formaţiunii politice maghiare, însă, la alegerile prezidenţiale se întâmplă ca unii alegători să voteze pe baza preferinţei lor pentru candidaţii pe care i-ar dori să ajungă în turul al doilea – a adăugat acesta.
Preşedintele UDMR a subliniat că cei care, ca maghiari, votează în turul doi candidatul liberalilor, susţin de fapt continuarea politicii lui Klaus Iohannis, care este preşedinte de 10 ani. Pe de altă parte, cei care votează candidatul progresist sprijină planul de reîmpărţire administrativ-teritorială, propus în Parlament de Uniunea Salvaţi România (USR).
Hunor Kelemen a accentuat că, în campanie, a reuşit să mobilizeze comunitatea maghiară, iar mesajele partidului său oferă soluţii în ansamblu pentru problemele cele mai urgente ale societăţii, dintre care a subliniat problema demografică (nn. doar a ungurilor, binențeles) drept cea mai importantă.
Candidatul la preşedinţie a declarat că, în primul tur al alegerilor, mizează şi pe voturile românilor. Acesta a citat un alegător român care a explicat că în primul tur îşi poate permite libertatea de a vota pe cineva care îi place, urmând ca în turul doi să fie nevoit să voteze împotriva cuiva.
Politicianul consideră că liderul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, nu are şanse să câştige alegerile prezidenţiale. Dacă ajunge în turul doi, înseamnă că va reuşi să-şi ridice partidul în preferinţele electorale pentru parlamentare. Partidul acestuia, care a atacat dreptul comunităţii maghiare de a-şi utiliza limba maternă şi simbolurilor naţionale, chiar şi prin intermediul justiţiei, ar putea deveni principala forţă de opoziţie, obţinând aproximativ 25% din voturi şi câştigând o prezenţă parlamentară mult mai puternică.
Hunor Kelemen a subliniat că în data de 1 decembrie extremismul românesc trebuie combătut printr-un număr mare de voturi ale maghiarilor.
Acesta a amintit că, la alegerile din primăvară, comunitatea maghiară a reuşit să îşi menţină poziţiile în administraţia locală, obţinând rezultate peste medie, datorită unei mobilizări excelente. La alegerile pentru Parlamentul European a obţinut, de asemenea, 6,5% din voturi.
Preşedintele UDMR a subliniat că, dacă toată lumea înţelege miza alegerilor, prezenţa parlamentară a comunităţii maghiare nu va fi în pericol.
Totodată, Hunor Kelemen a adăugat că trebuie găsite soluţii împotriva scăderii demografice, deoarece, în prezent, comunitatea maghiară din România, de 1,15 milioane de persoane, reprezintă o comunitate cât o ţară, comparabilă cu populaţia ţărilor baltice. Este necesară implementarea de politici publice care să îmbunătăţească condiţiile de trai, să întărească economia, să sprijine familiile şi natalitatea.
Din păcate, udmr şi-a asigurat un prag alternativ de 20 la sută în 4 colegii electorale față de cel de 5 la sută la nivel național pe care îl ştie toată lumea. Vedeți Legea 208/2015 art. 94 lit.a): 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin 4 circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali;
Ei trec astfel pragul de 20 la sută în Harghita, Covasna, Mureş şi cel mai probabil: Bihor sau Satu Mare sau Sălaj sau Arad.
Deci, am fost trădați în 2015 şi vor să scadă pragul la 12 la sută.