Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit joi la București. Pe agenda ierarhilor au figurat aprobarea mai multor texte liturgice și introducerea în calendar a unui sfânt de origine dacoromană care i-a fost ucenic Sf. M. Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, anunță Basilica.ro.
Textele slujbelor pentru Sf. Cuv. Arsenie de la Prislop, Sf. Preot Mucenic Constantin Sârbu și Sf. Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu au fost analizate de Comisia Liturgică a Arhiepiscopiei Bucureștilor și transmise către eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei înaintea Sinodului Mitropolitan.
Eparhiile au trimis propuneri de îmbunătățire până miercuri, 23 octombrie, care au fost introduse în varianta finală. Astfel definitivate, variantele finale vor putea fi discutate și aprobate vineri de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Membrii Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au mai aprobat textele liturgice (Sinaxar, Tropar și Condac) pentru Sf. Mc. Lup din Tesalonic, în vederea înscrierii lui în Calendarul ortodox, cu zi de pomenire în 27 octombrie.
Patriarhul Daniel a explicat că Sf. Lup din Tesalonic trebuie să fi fost dacoroman, dacă nu a folosit numele grecesc de Lykos (Lup), ci un nume în versiune latină, Lupus, cu varianta Lupos. Lui i-a încredințat Sf. M. Mc. Dimitrie averile înainte de moarte, ca să le împartă săracilor.
Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei este format din ierarhii celor 10 eparhii din componența mitropoliei (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii), la care se adaugă episcopii Daciei Felix, Ungariei, respectiv Australiei și Noii Zeelande.