X

Declarația finală a participantilor la summitul BRICS numește războiul din Ucraina „criza ucraineană”


Summitul BRICS a avut loc la Kazan, Rusia. La ea au participat liderii Chinei, Indiei și a mai multor țări din Sudul Global. După cum relatează RBC-Ucraina, textul declarației a apărut pe site-ul Kremlinului.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Conform rezultatelor BRICS, participanții au semnat o declarație comună în care era menționată și Ucraina numind însa războiul drept „criza ucraineană”.

Rusia și alți participanți au declarat că sunt de acord că toate statele trebuie să acționeze în conformitate cu obiectivele și principiile Cartei ONU în întregime și interconectare.

„Vă reamintim pozițiile naționale cu privire la situația din și în jurul Ucrainei, conturate în forurile relevante, inclusiv Consiliul de Securitate al ONU și Adunarea Generală a ONU. Subliniem că toate statele trebuie să acționeze în conformitate cu obiectivele și principiile Cartei ONU în întregimea lor. Suntem încântați să notăm propunerile relevante de mediere și servicii bune menite să asigure o soluționare pașnică a conflictului prin dialog și diplomație”, se arată în declarație.

Summit-ul BRICS de la Kazan

BRICS este un grup de 10 țări care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran, Egipt și Etiopia. BRICS este adesea văzută ca o platformă de consolidare a ordinii multipolare globale, în care aceste țări încearcă să reducă dominația SUA și a UE.

Recent, Turcia a depus oficial o cerere de aderare la BRICS .

Xi Jinping și Lula fac apel să evite „o escaladare” a războiului din Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping a pledat miercuri împotriva unei „escaladări a luptei” în Ucraina, comentarii făcute în timpul summitului BRICS de la Kazan, Rusia, în special în fața omologul său rus Vladimir Putin, scrie Le Monde

„Criza ucraineană continuă ”, le-a declarat Xi Jinping celorlalți participanți la summit, potrivit unei remarci transmise de televiziune. „Trebuie să respectăm următoarele trei principii: nicio extindere a câmpului de luptă, nicio escaladare a luptei și nicio provocare din partea niciunei părți, pentru a calma situația cât mai repede posibil”, a continuat el.

În ceea ce privește conflictul ruso-ucrainean, China solicită în mod regulat discuții de pace și respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei. Dar ea nu a condamnat niciodată Rusia pentru invazia sa, care a început în 2022. Relațiile economice, diplomatice și militare Beijing-Moscova s-au întărit chiar de la acea dată.

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a lansat și el un apel pentru a „evita escaladarea” războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, care, potrivit acestuia, amenință să „devină globale” , în cadrul unei intervenții prin videoconferință. „Evitarea unei escalade și instigarea negocierilor de pace (…) este crucială pentru conflictul dintre Ucraina și Rusia ”, a declarat aceasta din urmă de la Brasilia.

Vladimir Putin a deschis miercuri la Kazan summitul BRICS, salutând în această întâlnire apariția „lumii multipolare” pe care o cere în fața Occidentului. Prin acest summit, președintele rus intenționează, de asemenea, să demonstreze eșecul politicii occidentale de sancțiuni economice și izolare diplomatică care vizează țara sa de la asaltul trupelor ruse în Ucraina, în februarie 2022.

„Rămâne un potențial puternic de criză. Acest lucru nu se datorează doar tensiunilor geopolitice în creștere, ci și (…) sancțiunilor unilaterale, protecționismului și concurenței neloiale ”, a declarat el la deschidere.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button