X

Sfântul Neagoe Basarab – model de conducător creștin

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pe 26 septembrie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Neagoe Basarab, domnitor al Țării Românești între anii 1512 și 1521, un exemplu remarcabil de conducător creștin. Într-o perioadă marcată de provocări politice și militare, Neagoe Basarab a reușit să păstreze pacea și stabilitatea în țară, dar și să susțină credința creștină, fiind un mare apărător al Ortodoxiei.

Cea mai de seamă moștenire lăsată de Sfântul Neagoe Basarab este Catedrala de la Curtea de Argeș, un monument de o frumusețe arhitecturală deosebită, construit în stil bizantin. Ctitorirea acestei biserici arată profunda lui legătură cu credința, dorind să creeze nu doar un loc de rugăciune, ci și un simbol al dăinuirii creștinismului pe pământ românesc.

Neagoe Basarab a fost, de asemenea, un om al culturii și spiritualității, iar „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Teodosie” rămân una dintre cele mai importante lucrări de literatură religioasă și etică din spațiul ortodox românesc. Aceste învățături reprezintă un adevărat cod de conduită morală pentru un conducător, îmbinând valorile creștine cu înțelepciunea practică necesară unui lider.

Sfințenia sa este recunoscută nu doar pentru realizările politice și culturale, ci mai ales pentru profundul său devotament față de Biserică și față de Dumnezeu. Ziua Sfântului Neagoe Basarab ne amintește de importanța credinței, a înțelepciunii și a dăruirii pentru binele comun, virtuti care au caracterizat întreaga sa viață. El rămâne un model de urmat pentru creștinii de astăzi, într-o lume care are mare nevoie de lideri cu o moralitate solidă și o viziune ancorată în valorile creștine.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button