Viitorul agriculturii europene, la mâna Ursulei von der Leyen. România, absentă de la masa dezbaterilor

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a primit miercuri, 4 septembrie, raportul final al „Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE”.

Este vorba despre o dezbatere privind viitorul sistemului agricol și alimentar al UE, care a fost lansată la începutul acestui an.

Raportul se intitulează „O perspectivă comună pentru agricultură și alimentație în Europa”. El cuprinde un set de recomandări care vor sta la baza viziunii CE asupra agriculturii și alimentației, care urmează să fie prezentată în primele 100 de zile ale celui de al doilea mandat al Ursulei von der Leyen.

Este important de menționat că România nu a avut niciun reprezentant la masa acestei dezbateri, deși este considerată „grânarul Europei”, iar politicile UE vor afecta peste 3 milioane de ferme existente în țara noastră. Lista participanților la dezbatere este disponibilă aici.

Revenind la raport, documentul menționează că „producția alimentară și agricolă reprezintă o parte esențială a societății europene și a securității și că diversitatea alimentelor și a agriculturii europene este un atu important”, potrivit unui comunicat transmis de Reprezentanța CE în România.

Recomandările detaliate în raport sunt structurate în cinci piloni:

  • Împreună pentru un viitor durabil, rezilient și competitiv: această parte abordează necesitatea de a adapta PAC în contextul tranziției în curs către sisteme alimentare mai durabile și mai competitive, importanța consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric alimentar, accesul la finanțare și rolul comerțului și al standardelor internaționale.
  • Progrese către sisteme agroalimentare durabile: recomandărilede la această rubrică se referă la sprijinirea și promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv pentru creșterea animalelor, și pledează pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bunăstarea animalelor și la responsabilizarea consumatorilor pentru a alege regimuri alimentare durabile și echilibrate.
  • Promovarea rezilienței transformatoare: având în vedere creșterea riscurilor de mediu, climatice, geopolitice și economice, raportul subliniază necesitatea de a consolida instrumentele de gestionare a riscurilor și gestionarea crizelor, precum și de a conserva și gestiona mai bine terenurile agricole, de a promova o agricultură rezistentă la apă și de a dezvolta abordări inovatoare în materie de ameliorare a plantelor.
  • Construirea unui sector atractiv și divers: importanța reînnoirii generațiilor și a egalității de gen, precum și a zonelor rurale dinamice și a sistemelor agroalimentare este detaliată în această secțiune, inclusiv necesitatea de a proteja lucrătorii.
  • Un acces mai bun la cunoaștere și inovare și o mai bună utilizare a acestora: recomandările concluzionează că accesul la cunoștințe și competențe trebuie facilitat și că digitalizarea este o oportunitate.

Raportul elaborat de „Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE” se adresează Comisiei Europene, Parlamentului European, statelor membre și părților interesate.

Comisia Europeană va evalua îndeaproape recomandările raportului de a institui o nouă platformă care să reunească actori din sectorul agroalimentar, societatea civilă și lumea științei pentru a continua să reflecteze asupra strategiilor de creștere a durabilității și rezilienței sistemelor agroalimentare, anunță Reprezentanța CE în România.

2 thoughts on “Viitorul agriculturii europene, la mâna Ursulei von der Leyen. România, absentă de la masa dezbaterilor”

  1. Această dictatură globalista trebuie să înceteze, iar statele europene trebuie să iși recapete suveranitatea și independenta teritorială, economică și alimentară și să ia masurile pe care le consideră fiecare potrivite pentru economia, agricultura și industria lui.

  2. Împreună pentru un viitor durabil, rezilient și competitiv

    Progrese către sisteme agroalimentare durabile

    Promovarea rezilienței transformatoare

    Construirea unui sector atractiv și divers

    ati inteles ceva? iarasi cu alimentatia stiintifica si bazaconii?
    rezilienta egal obisnuiti-va cu foamea , de asta data sub forma ei digitala

    iaca cine s-au gasit, ei mananca totul bio, mai bine ar da la sapa daca le pasa asa de mult si sa se obisnuiasca durabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X