Nimeni nu îl poate judeca pe regele Mihai I pentru acțiunile sale însă îl poate judeca istoria. Noi românii, am rămas cu sechele după fatidica zi de 23 August 1944 și constatăm că nu ne-am revenit nici în ziua de azi ca națiune.
„A salvat Regele Mihai țara? Nu știu. Totuși știu că l-a arestat pe conducătorul României și l-a dat sovieticilor, a pus armata într-o situație înjositoare (rușii au luat românii în prizonierat până pe 12 septembrie). Mai știu că ce a urmat nu se încadrează lexical în a salva. A urmat ocuparea militară și politică a României, instaurarea regimului comunist, pierderea Basarabiei. Chestii cu care nu prea te mândrești. Regele avea să plece din România.
Rezistența anticomunistă se muta în Munții Carpați. Putea fi ea organizată la 23 august ‘44? Poate, cine știe. E greu să scrii despre 23 august, fără să nu ai în minte imaginea cu Regele Mihai aprinzându-și țigara de la chibritul unui general sovietic. Era în septembrie 1946. A light for Romanian monarch and a night for his country.”, notează jurnalistul Radu Osipov de la Chișinău, într-un scurt comentariu.
Astăzi, când se împlinesc 85 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, suntem datori să ne amintim de una dintre cele mai dureroase pagini din istoria noastră, a României!
Pe 23 august 1939, două mari puteri ale vremii, Germania nazistă și Uniunea Sovietică, au semnat un pact care a schimbat soarta multor popoare. Pentru noi, românii, acest pact a însemnat pierderea Basarabiei, precum și a Bucovinei de Nord și Ținutul Herței.
Pactul acesta, semnat departe de țara noastră, fără să fim întrebați sau luați în seamă, a avut urmări tragice pentru noi. Ne-a rupt frații din Basarabia de restul României și ne-a golit o parte din suflet. De atunci, România a fost forțată să accepte o graniță la Prut, o graniță care nu ar fi trebuit să existe niciodată.
România și Republica Moldova sunt, de fapt, una și aceeași țară, unite de limbă, istorie, tradiții și sânge.
Prutul a fost și trebuie să fie doar un râu intern al națiunii noastre, niciodată o graniță între frați!
Noi, românii, știm bine că suntem un singur popor, și nimeni nu ne poate separa cu adevărat. Basarabia este și va fi mereu parte din România, indiferent de hotarele trasate de alții.
Cei care au suferit și au trăit drama despărțirii de frați ne-au lăsat o datorie mare: să nu uităm cine suntem și să ne dorim mereu reunirea. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să depunem toate eforturile pentru ca Basarabia să se întoarcă acasă, lângă România.
Nu trebuie să uităm că România a fost mereu un stat unitar, cu Basarabia parte din trupul său. Cei care au trasat aceste granițe au făcut-o fără să țină cont de voința noastră. Acum, la 85 de ani de la acel pact nedrept, avem datoria să cerem dreptate.
Aromânii și românii din nord-vestul României, prea români pentru a fi despăgubiți?
România și Republica Moldova sunt aceeași țară, iar granița de la Prut trebuie să dispară.
Azi, să ne aducem aminte de cei care au suferit, dar și să lucrăm împreună pentru viitor, pentru ca urmașii noștri să trăiască într-o singură Românie, unită și puternică.
Am speranța că, prin unitate, vom reuși să înlăturăm orice barieră și să ne regăsim într-o singură țară, așa cum a fost de la început și cum trebuie să fie mereu.
România și Republica Moldova nu sunt două țări separate, ci una singură, iar viitorul nostru comun trebuie să fie unul al unității!